Forum
Duszno w autobusach
wysłane przez
MQ
?
... dodatkowo postaraliśmy się, żeby te drzwi otwierały się znacznie częściej niż jest taka potrzeba, psując system indywidualnego otwierania.
--- NIE dzieciom Neostrady! http://dn.byethost5.com/
wysłane przez
Phobos
17
O czym autor nie raczyl wspomieć mimo powtarzania mu o tym przez 5 minut :(
--- Jestem zły i niedobry - wiem. Wymyślcie coś nowego...
Masz prawo odmówić odpowiedzi na ten post. Bez względu, czy z tego prawa skorzystasz - wszystko co napiszesz może być wykorzystane przeciwko tobie.
wysłane przez rt69
> > ... dodatkowo postaraliśmy się, żeby te drzwi otwierały się > > znacznie częściej niż jest taka potrzeba, psując system > > indywidualnego otwierania. > > O czym autor nie raczyl wspomieć mimo powtarzania mu o tym > przez 5 minut :( >
Sam napisałem w tej sprawie maila do Wyborczej ok. tydzień temu - no i pojawił się artykuł. Jednak ja również wspomniałem w mailu o przyciskach do samodzielnego otwierania drzwi.
A swoją drogą... > ... dodatkowo postaraliśmy się, żeby te drzwi otwierały się > znacznie częściej niż jest taka potrzeba, psując system > indywidualnego otwierania.
W Warszawie MZA (o czym informował MKM) radzi sobie stosując "ciepły guzik" zimą oraz nowość "zimny guzik" latem -> http://skocz.pl/bqff (artykuł z GW)
Tak więc nie rozumiem, czemu u nas najpierw "szkoli" się pasażerów z samodzielnego otwierania drzwi, po czym dziwną i niezrozumiałą decyzją cichaczem z pomysłu rezygnuje.
--- zielone-miasto.pl - miasto dla mieszkańców! [wkrótce]
wysłane przez
leks
17
> - Bo klimatyzacja nie sprawdza się - twierdzi Krzysztof > Putiatycki, szef SPA Klonowica. - Za często mamy przystanki. > Klimatyzatory nie nadążają ze schłodzeniem powietrza, które > wpada do pojazdu po każdym otwarciu drzwi. > > ... dodatkowo postaraliśmy się, żeby te drzwi otwierały się > znacznie częściej niż jest taka potrzeba, psując system > indywidualnego otwierania.
... i nie rozumiem po co ta afera jak OD DAWNA mieliśmy jasno powiedziane - KLIMATYZACJA NIE BĘDZIE UŻYWANA, ale nie - jak zwykle komuś się to nie podoba... nie stać nas na to i tyle - chociaż nie twierdze, że to dobrze. Pasażerowie powinni się cieszyć, że jadą wygodnym, w miare nowym, niskopodłogowym Manem, a nie "zardzewiałym Jelczem" w którym za to zimą w zamian jest zimno, ponieważ autobus jest dziurawy. Poza tym: Skoro jest lato, a upał w naszym mieście dochodzi do 32 'C w cieniu to niestety, ale musi być gorąco. Chociaż wiadomo, że jeśli jest tak ciepło to jednak przydała by się ta klimatyzacja, ale od dzisiaj już ochłodzenie więc myśle, że pasażerowie przestaną już "mdleć".
wysłane przez
MQ
?
> ... i nie rozumiem po co ta afera jak OD DAWNA mieliśmy jasno > powiedziane - KLIMATYZACJA NIE BĘDZIE UŻYWANA, ale nie - jak > zwykle komuś się to nie podoba... nie stać nas na to i tyle - > chociaż nie twierdze, że to dobrze.
Wiesz co? Tłumaczenie "nie stać nas" ostatnio jest bardzo popularne.
Nie włączymy klimy, bo "nas nie stać" (choć zauważ, że taki argument nie padł w artykule). Nie wymienimy dziurawej podsufitki w MAN-ie 756, bo "nas nie stać". Nie przykręcimy listew, bo "nas nie stać". Nie poprawimy opończy przeguba w NG313, szlifujących asfalt, bo "nas nie stać". Nie pouzupełniamy pogubionych kołpaków, bo, a jakże, "nie stać nas".
Tylko czemu ja mam takie głupie wrażenie, że "nas nie stać" ostatnio służy za synonim "nam się nie chce"?
Ja się bardzo cieszę, że media zainteresowały się warunkami, w jakich przewożeni są pasażerowie. Mam wrażenie, że kierowcom najczęściej wszystko jedno, czy w przedziale pasażerskim jest +20, czy +40. Oni mają do dyspozycji duże przesuwane okno.
--- NIE dzieciom Neostrady! http://dn.byethost5.com/
wysłane przez
marko
4
> Ja się bardzo cieszę, że media zainteresowały się warunkami, w > jakich przewożeni są pasażerowie. Mam wrażenie, że kierowcom > najczęściej wszystko jedno, czy w przedziale pasażerskim jest > +20, czy +40. Oni mają do dyspozycji duże przesuwane okno.
No właśnie tylko co będzie jak ktoś w takim autobusie dostanie zawału lub wylewu z powodu upału? Kto za to odpowie? Może pasażer bo wiedział że w tym autobusie klimatyzacja nie działa i mógł do niego nie wsiadać? :p
wysłane przez
Luke_Police
163
> No właśnie tylko co będzie jak ktoś w takim autobusie dostanie > zawału lub wylewu z powodu upału? Kto za to odpowie? Może pasażer > bo wiedział że w tym autobusie klimatyzacja nie działa i mógł do > niego nie wsiadać? :p
No może się tak zdarzyć. Jakieś 2 miesiące temu jak po raz pierwszy w tym roku pojawiły się upały, w 107 w MANie NG313 starszy facet zemdlał. Pasażerowie pomogli mu i postawili go na nogi, jednak po chwili upadł ponownie. W sumie przewracał się 3 razy. Dopiero na przystanku "Mścięcino dworzec" jeden z pasażerów polecił mu, by wysiadł i się dotlenił. Ale akurat w tym modelu MANa klimatyzację posiada tylko kabina kierowcy, więc teoretycznie nie było by winnych gdyby stało się coś poważniejszego z powodu upału.
Technik serwisu :)
wysłane przez novy (gość)
Ale akurat w tym modelu MANa klimatyzację > posiada tylko kabina kierowcy, więc teoretycznie nie było by winnych > gdyby stało się coś poważniejszego z powodu upału.
No właśnie, a czy ta klimatyzacja jest używana, czy wogóle zdaje ona egzamin w kabinie kierowcy? Na marginesie wspomne, że nie korzystam z polickiej KM.
wysłane przez
t105n
49
> Tylko czemu ja mam takie głupie wrażenie, że "nas nie stać" > ostatnio służy za synonim "nam się nie chce"?
Chyba masz rację, tym bardziej, ze przykręcenie listew czy wyregulowanie czegoś tam nie wymaga nakładów finansowych. Jestem pewien, że mechanicy mają płatne od godziny, a nie od wykonanych czynności, zatem o żadnym dodatkowym wydatku nie ma mowy. A wydatek może się pojawić, gdy taka nieprzykręcona listwa spadnie na łeb pasażerowi i go porani, a jemu zechce się szarpać o odszkodowanie.
wysłane przez Piotr
> Poza tym: Skoro jest lato, a upał w naszym mieście dochodzi do > 32 'C w cieniu to niestety, ale musi być gorąco. > Chociaż wiadomo, że jeśli jest tak ciepło to jednak przydała by > się ta klimatyzacja, ale od dzisiaj już ochłodzenie więc myśle, > że pasażerowie przestaną już "mdleć".
Sorry, ale co to za wielki luksus, żeby pasażerowi zapewnić w miarę normalne warunki? Skoro nas nie stać na klimatyzacje to dlaczego wydaje się kupę kasy na pośredników do zatrudniania pracowników? Na to nas stać? Stać na wszystko na czym ktoś mógłby zarobić, ale nie stać nas na zapewnienie przyzwoitych warunków KM? Wybacz, ale to zwykłe lenistwo, bagatelizowanie spraw komfortu etc. Osobiście wiele razy robiło mi się słabo w autobusach, a mam 25 lat. Poza tym niby jak KM ma przyciągać nowych klientów, skoro słyszy się takie banalne tłumaczenia, że nie ma klimy, a bo nie było jeszcze przeglądów...No tak do cholery normalnie szok, że w czerwcu i lipcu są upały....Kto mógł to przewidzieć?! Według mnie pewnie wszystko działa i wystarczy wcisnąć guziczek.
wysłane przez
marko
4
> Poza tym: Skoro jest lato, a upał w naszym mieście dochodzi do > 32 'C w cieniu to niestety, ale musi być gorąco.
Wytłumaczenie jak w filmie "Miś". Skoro jest gorąco na mieście i w autobusach to może jednak warto zacząć coś robić w tym kierunku żeby było w nich chłodniej bo kiedyś dojdzie do tragedii.
wysłane przez yo (gość)
> Pasażerowie powinni się cieszyć, że jadą wygodnym, w miare > nowym, niskopodłogowym Manem, a nie "zardzewiałym Jelczem" w > którym za to zimą w zamian jest zimno, ponieważ autobus jest > dziurawy.
A gdybyśmy jeździli zardzewiałym Jelczem w którym zimą jest zimno to powinniśmy też się cieszyć, bo w Afryce w Wagadugu są gorsze autobusy...
wysłane przez
leks
17
> A gdybyśmy jeździli zardzewiałym Jelczem w którym zimą jest > zimno to powinniśmy też się cieszyć, bo w Afryce w Wagadugu są > gorsze autobusy...
--> A są w ogóle :P ?
wysłane przez X
"W Szwecji jest tyle samo samobójstw co w Polsce, bo tam jest ciemno" (c) Piotr Szumlewicz
wysłane przez konjo
> Przecież dyrektor do spraw technicznych SPA "Dąbie" nazywa > się Roman Szok a nie Szałek. Wyborcza=hańba.
W dodatku SPAD ma 4 berlińczyki, a nie 5. :)
So never mind the darkness.
wysłane przez
t105n
49
Od kiedy w Poznaniu jest MZK? Może to tylko literówka, bo w następnym akapicie jest poprawnie.
wysłane przez tallyhoo