Forum

Kiedy doczekamy się czegoś takiego w Szczecinie?

zdjęcie
Kiedy doczekamy się czegoś takiego w Szczecinie?

wysłane przez pawko

A jest to w ogóle w planach? Szczecin powinien je miec -nie są takie drogie- skoro Zieloną Góra już je dawno zakupiła... Na początek np. Kołłątaja, Krzekowo ,Bukowe, Dąbie Osiedle, Basen Górniczy

-- Kleeberga->Wernyhory->Brama Portowa/Plac Zwcięstwa->LO9

Kleeberga->Wernyhory->Brama Portowa/Plac Zwcięstwa->LO9
pawko napisał(a):

>Na początek np. Kołłątaja, Krzekowo ,Bukowe, > Dąbie Osiedle, Basen Górniczy

Przede wszystkim Rodła, Brama, Kościuszki i Szarych Szeregów. Bardzo przydałoby się także na innych pętlach prócz Basen - Pomorzany, Dw. Niebuszewo... Może na Krzekowie po remoncie założą pierwsze? :)

-- 105N 663-719, 704-631, 698-677, 726-725, 688-685, 692-644, 718-717 - moje ulubione :)
martines napisał(a):

> Przede wszystkim Rodła, Brama, Kościuszki i Szarych > Szeregów. Bardzo przydałoby się także na innych pętlach > prócz Basen - Pomorzany, Dw. Niebuszewo... Może na Krzekowie > po remoncie założą pierwsze? :)

Na pewno trzeba zamawiać większe ilości, by było taniej. Niemniej jednak takie urządzenia (koniecznie informujące o realnym czasie przyjazdu) potrzebne są na największych węzłach przesiadkowych w naszym mieście. Od siebie do listy dorzuciłbym Dworzec Główny.

"Myślenie nic nie kosztuje. Płaci się za bezmyślność"
pawko napisał(a):

> A jest to w ogóle w planach? Szczecin powinien je miec -nie > są takie drogie- skoro Zieloną Góra już je dawno > zakupiła... Na początek np. Kołłątaja, Krzekowo ,Bukowe, > Dąbie Osiedle, Basen Górniczy

Jak już robimy listę to się dorzucę :P : * Plac Rodła * Dworzec Główny * Plac Kościuszki * Pomorzany * Brama Portowa * Wyszyńskiego * Basen Górniczy * Krzekowo * Kołłątaja * Komuny Paryskiej * Wiosenna * Zdroje Krzyżówka * Dąbie Osiedle

Starałem się wybrać miejsca najbardziej oblegane, tzn. gdzie jest dużo linii, z wyjątkami: * Dworzec Główny - ze względu na to, że leży przed dworcem, a trzba innym pokazać, że Szczecin coś takiego ma :D * Krzekowo i Dąbie Osiedle ze względu na to, że to "nowe" pętle.
Post został wyedytowany przez autora.
Post został wyedytowany przez administratora lub moderatora.
stoch napisał(a):

> * Krzekowo i Dąbie Osiedle ze względu na to, że to "nowe" > pętle. W takim razie czemu nie Gumieńce? Bo jedna linia? Ale pętla przecież nowa ;-) A Dąbie wydaje mi się być za daleko od centrum żeby instalować takie "bajery". Szczerze mówiąc na Krzekowie nie widzę powodu żeby instalować taki wyświetlacz. Tam jak i na Pomorzanach oraz Basenie Górniczym bardziej przydałby się duży napis na budynku, ala pętle w Poznaniu. Nie tylko pasażerowie tramwajów by na tym skorzystali, ale również autobusów.

Poza tym zawsze mi się wydawało, że działa to na zasadzie trasy- tramwaj podjeżdża, system to notuje i przekazuje do następnego wyświetlacza i on wyświetla kiedy przyjedzie następny tramwaj :P Pewnie zupełnie inaczej to działa, ale przynajmniej pomarzyć można :D

"Jeżeli Twój tramwaj nie przyjeżdża upewnij się, że nie uciekł Ci przystanek"
zack1989 napisał(a):

> Poza tym zawsze mi się wydawało, że działa to na zasadzie > trasy- tramwaj podjeżdża, system to notuje i przekazuje do > następnego wyświetlacza i on wyświetla kiedy przyjedzie > następny tramwaj :P Pewnie zupełnie inaczej to działa, ale > przynajmniej pomarzyć można :D

Cały system działa przy wykorzystaniu GPS - a, co wymaga zainstalowania sterowników w autokomputerach - pytanie, czy byłoby to opłacalne. Można zawrzeć taki wymóg w przetargu na obsługę linii i sukcesywnie zamawiać oprogramowanie do nowych autobusów. W początkowej fazie istnienia tablice wyświetlały tylko rozkład jazdy, dziś dzięki GPS - owi ten czas jest rzeczywisty. Większość tablic wyświetla planowany czas odjazdu najczęściej na 10 minut przed, co wg mnie na takiej pętli jak Dąbie Osiedle nie miało by sensu.

Wg listy potrzebujemy "na start" na największych przystankach ok. 70 - 80 tablic, co przy założeniu, że tablica kosztuje 45 tys. PLN (średnia z przetargów w polskich miastach, nie wliczam sterowników) daje 2 - 3 mln zł. Wydatek umiarkowany, a standard podróży w centrum byłby zupełnie inny. Plusem jest też to, że na takiej tablicy mogą być wyświetlane reklamy, co częściowo pokryłoby koszty.

"Myślenie nic nie kosztuje. Płaci się za bezmyślność"
stoch napisał(a):

> * Dworzec Główny - ze względu na to, że leży przed > dworcem, a trzba innym pokazać, że Szczecin coś takiego ma

To w takim razie, ja bym dodała jeszcze przystanek Św.Józefa. Widać go z okien pociągu, a jak się chwalić to na całego. Kubełek zimnej wody, by się niektórym na główki rozpalone przydał

-- Z zakamarków wszystkich szczecińskich śmietników,wypełzła armia ciepłych guzików...

Z zakamarków wszystkich szczecińskich śmietników,
wypełzła armia ciepłych guzików...
kasiek007 napisał(a):

> To w takim razie, ja bym dodała jeszcze przystanek Św.Józefa. > Widać go z okien pociągu, a jak się chwalić to na całego.

Bez przesady. Chodzi o to, żeby też pomóc pasażerom, a nie tylko wyłącznie na pokazówę. Większość osób po podróży pociągiem jest zmęczona i nie chce się nikomu patrzeć na rozkład, a tak głowa w górę i widzę, że "trójka" jest 5 minut.

> Kubełek zimnej wody, by się niektórym na główki rozpalone > przydał

Ktoś tu ma gorączkę?
stoch napisał(a):

> * Krzekowo

Może prędzej Wernyhory, gdzie naprawdę przesiada się o wiele więcej ludzi; a też w planach jest przebudowa całego skrzyżowania i miało powstać rondo, ale na razie cisza. Może ktoś coś wie?

Dodałbym jeszcze Dąbrowskiego i Piastów.

wysłane przez 5zeta

I do tego jeszcze parę radiowozów z ochrona. Znając naszych cudownych pasażerów wandali szybko nam to zdemolują.