Forum
Pierwszy raz linię 227 obsłużył policki autobus
wysłane przez Mario ?
wysłane przez Majlo2016 33
Dlaczego to zdjęcie jest wyłączone z oceniania?
Wyłączyłem ze względu na to, że to rezerwa.
Chętnie dałbym 5, a nie jak autor same 2 mi daje. :)
Na wstępie zaznaczę, że oceniam zdjęcia a nie autora. Uważam że zwykłe zdjęcie z tramwajem wypełniającym prawie cały kadr, lub zdjęcie z przystanku nie jest niczym super ciekawym, by dawać za nie 4 lub 5.
wysłane przez Pepe 253
Wyłączyłem ze względu na to, że to rezerwa.
Na wstępie zaznaczę, że oceniam zdjęcia a nie autora. Uważam że zwykłe zdjęcie z tramwajem wypełniającym prawie cały kadr, lub zdjęcie z przystanku nie jest niczym super ciekawym, by dawać za nie 4 lub 5.
Czekam jak mi pokażesz, gdzie na zdjęciu 781 jest przystanek lub tramwaj zajmuje cały kadr. Twoje i Twojego czerwonego kolegi oceny są na cenzurowanym od dawna, właśnie ze względu na Mario. 2 ? Jesteś przekonany że za te zdjęcia TO właśnie się należy? To jak w takim razie rozróżnisz je od słynnych zdjęć T. Jakość nie ma znaczenia?
Czekam jak mi pokażesz, gdzie na zdjęciu 781 jest przystanek lub tramwaj zajmuje cały kadr.
W tym wypadku nie zajmuje całego kadru, dlatego użyłem słowa "prawie". ;)
Zdjęcie 781 oceniłem na 2, ze względu na strasznie późne ujęcie, (jak dla mnie) średni kadr, oraz cień na tramwaju.
Jesteś przekonany że za te zdjęcia TO właśnie się należy?
Tak jak wyżej napisałem, nie rzucam 2 jak popadnie tylko daje je jednak z jakiegoś powodu, nie po złości. ;)
To jak w takim razie rozróżnisz je od słynnych zdjęć T. Jakość nie ma znaczenia?
Oczywiście że jakość ma znaczenie, ale jednak oceniam całokształt zdjęcia.
A tak swoją drogą, po co są te oceny 1-2 na komisie skoro nawet nie można już z nich korzystać? ;)
wysłane przez Pepe 253
A tak swoją drogą, po co są te oceny 1-2 na komisie skoro nawet nie można już z nich korzystać? ;)
Jakby tu powiedzieć. 1-2 to takie cyferki, którymi można pokazać, że autorzy ładujący zdjęcia z telefonu komórkowego nie są mile widziani na galerii. Z WŚ 2024 już odpadło ich 11 i jaki pech galerii nie ujrzały. Nie oceniaj osoby, bo widać jak na dłoni co robicie.
Jakby tu powiedzieć. 1-2 to takie cyferki, którymi można pokazać, że autorzy ładujący zdjęcia z telefonu komórkowego nie są mile widziani na galerii. Z WŚ 2024 już odpadło ich 11 i jaki pech galerii nie ujrzały. Nie oceniaj osoby, bo widać jak na dłoni co robicie.
W pierwszym poście wspomniałem, oceniam zdjęcie a nie autora. Ocenianie zdjęć, jest chyba po to by wyrazić WŁASNĄ opinię nt. zdjęcia, a nie opinię według jakiś wytycznych. Co do telefonów, sam kiedyś nim robiłem zdjęcia, i uważam że mimo wszystko da się nimi zrobić dobre zdjęcie, więc to nie jest wyznacznik. Tak samo aparatem, to że się nim robi zdjęcie nie znaczy że z automatu ono jest dobre.
wysłane przez Pepe 253
W pierwszym poście wspomniałem, oceniam zdjęcie a nie autora.
Ja mam czas, poczekam, zobaczymy, przeanalizujemy. ;) Dobre zdjęcie komórką? Tak znam taką jedną osobę, która wymiata w pojazdach KM. Tu takich zdolnych już dawno nie było i się nie zapowiada.
Ja mam czas, poczekam, zobaczymy, przeanalizujemy. ;) Dobre zdjęcie komórką? Tak znam taką jedną osobę, która wymiata w pojazdach KM. Tu takich zdolnych już dawno nie było i się nie zapowiada.
A co tutaj analizować? Uargumentowałem swoją opinię, co chyba już świadczy że nie wystawiłem tych ocen po złości.
wysłane przez maciekos95 3
No właśnie, skoro sam wspomniałeś, że takie słabe zdjęcia są przesiewane już na etapie dodawania do galerii i finalnie się w niej nie ukazują, to te oceny (1 i 2) powinny być w zasadzie martwe (przynajmniej w teorii). Sam już nawet nie pamiętam kiedy oceniłem jakieś zdjęcie poniżej 3. Od czasu kiedy nie pojawiają się tu zdjęcia wiadomego użytkownika, galeria moim zdaniem trzyma dość wysoki poziom.
Natomiast co jakiś czas tu na forum pojawiają się kolejne wątpliwości dotyczące systemu oceniania zdjęć. Nieraz padał już pomysł, żeby z tego systemu zrezygnować. Może warto byłoby jeszcze raz to rozważyć?
wysłane przez Mario ?
A ja mam wrażenie, że Ci w czymś podpadłem... I robisz to po złości.
Wiem, że moje zdjęcia takie "Woooow, ale super". Więc nie oczekuję samych 5. ::-)
Ps. Widzę, że zdjęcie można już oceniać. Tak jak pisałem, leci 5. Bo lubię jesienne kadry.
Tylko czym? Nigdy nawet nie rozmawialiśmy, nie mam nic do Ciebie. Tak jak wspominałem, oceniam ZDJĘCIE, nie autora.
Ps. Widzę, że zdjęcie można już oceniać. Tak jak pisałem, leci 5. Bo lubię jesienne kadry.
Dziękuję. :)
wysłane przez Kawoszek 15
Twoje i Twojego czerwonego kolegi oceny są na cenzurowanym od dawna, właśnie ze względu na Mario.
Uznaje to za pewnego rodzaju ostrzeżenie, że mam się pilnować z wystawianiem tych „gorszych” ocen. Nie mniej jednak nie wiem tylko czemu moje oceny są obserwowane ze względu na tego jednego użytkownika. Generalnie w skrócie mówiąc ile osób tyle różnych opinii będzie, a na tym forum za takie opinie pod zdjęciami głównie służą oceny także nie ma co się dziwić, zawsze się znajdzie ktoś komu się coś nie spodoba.
Jesteś przekonany że za te zdjęcia TO właśnie się należy?.
Jako, że również wystawiłem niskie oceny pod ostatnimi 2 zdjęciami użytkownika Mario, to odpowiem, iż jestem przekonany. Gdybym nie był nie wystawiałbym ocen.
Jakby tu powiedzieć. 1-2 to takie cyferki, którymi można pokazać, że autorzy ładujący zdjęcia z telefonu komórkowego nie są mile widziani na galerii. Z WŚ 2024 już odpadło ich 11 i jaki pech galerii nie ujrzały.
Skoro te oceny są tylko dla pokazania niechęci do twórczości tak zwanych „telefoniarzy”, to może stwórzmy osobne kryterium oceny w sandboxie dotyczące sprzętu, odrzucajmy KAŻDE zdjęcie z telefonu i ograniczmy system ocen od 3 do 5?
Nie oceniaj osoby, bo widać jak na dłoni co robicie..
Chyba jednak źle widać skoro są wyciągane takie wnioski. Zdjęcia z kadrem centralnym, pojazdem wypełniającym dużą część kadru czy też cieniami nachodzącymi na pojazd nie należą do moich ulubionych. Kryteria mam do zdjęć, nie użytkowników KOMISu, a tym bardziej, że znam osobiście małą część osób tworzących ten serwis.
Dobre zdjęcie komórką? Tak znam taką jedną osobę, która wymiata w pojazdach KM.
A otóż to da się. I tutaj przepraszam, że wskazuje wprost na osobę, ale proszę spojrzeć na użytkownika redaktora MlodyS53. Zdjęcie Volvo z Jasnych Błoni z pomnikiem, Ikarus z lokomotywą, 2971 na pętli w Wąwelnicy czy też zbiórka wszystkich autobusów pracowniczych w Lubieszynie. Każde ze zdjęć wygląda na przemyślane a nie na knota walniętego za przeproszeniem na odwal się. A to tylko 5 stron z 16 dostępnych na profilu wyżej wymienionego użytkownika!
I jeszcze odwołując się do jednego postu użytkownika Mario, co by wyeliminować argument faworyzowania jednych i zaniżania drugim.
Trudno żeby ktoś mi zawinił kogo nie miałem jak poznać osobiście, zamienić zdań, także to również mówi, że oceniam twórczość a nie twórców. Można robić zdjęcia 20 lat a można niecałe 5 lat jak ja. Nie mniej jednak gdy przychodzi co do czego, to trzeba ciągle gonić za postępem. Kiedyś może zdjęcia z pojazdem wypełniającym cały kadr były modne, obecnie jednak takie przeszły do lamusa i rzadko kiedy oglądamy takie w galerii, także nie dziwota, że zdjęcie wykonane techniką sprzed 10 lat minimum ma niższe oceny niż takie prezentowane na codzień w serwisie. Przy okazji, po włączeniu (najprawdopodobniej przez górę) ocen pod zdjęciem tej rezerwy magicznie jest średnia 5,00 przy 14 ocenach. Coś to jednak pokazuje. Pozdrawiam :)
wysłane przez MlodyS53 82
A otóż to da się. I tutaj przepraszam, że wskazuje wprost na osobę, ale proszę spojrzeć na użytkownika redaktora MlodyS53. Zdjęcie Volvo z Jasnych Błoni z pomnikiem, Ikarus z lokomotywą, 2971 na pętli w Wąwelnicy czy też zbiórka wszystkich autobusów pracowniczych w Lubieszynie. Każde ze zdjęć wygląda na przemyślane a nie na knota walniętego za przeproszeniem na odwal się. A to tylko 5 stron z 16 dostępnych na profilu wyżej wymienionego użytkownika!
Fiu, fiu, fiu... aż się zarumieniłem. Dziekuje.
Na tym forum piszę o swoich zainteresowaniach, nie o pracy.
wysłane przez robson
Dlaczego to zdjęcie jest wyłączone z oceniania? Chętnie dałbym 5, a nie jak autor same 2 mi daje. :)
W ogóle byłoby fajnie, gdybyście przywrócili mi możliwość oceniania zdjęć, no bo oceniając zdjęcia, nie miałem żadnego zamiaru kogoś skrzywdzić, bo po prostu oceniałem zdjęcia. Bo po to są oceny, prawda? Nie znam również Marii osobiście i nic nie mam do niego, więc nie wiem, jaki jest tutaj problem. To, że nie odpowiadałem na te, brzydko mówiąc, bzdury, to miałem na to prawo, tylko nie rozumiem,
Pozdrawiam.
wysłane przez Miejska Tatra 0
wysłane przez Waszka 84
@opowiesciwobiektywie
wysłane przez Man ng 25
Wszak dzisiejsze zdjęcie 3772 z pętli Łukasińskiego Ogrody też zostało wykonane telefonem, a oceny zbiera wręcz rewelacyjne, jak na sprzęt, którym zostało wykonane.
Myślę, że pozytywne oceny nie tylko wynikały z jakości, ale też z tego, że Policki autobus wyjechał rezerwowo na linię 227. :>
wysłane przez mrstahuu 0
Widzę, że w dyskusji pada wiele negatywnych opinii na temat zdjęć wykonywanych telefonem. Kluczem do dobrego zdjęcia jest obróbka, a różnica pomiędzy oryginałem a finalną wersją zdjęcia często jest ogromna. Jeżeli wykonane zdjęcie jest ostre i kadrowanie jest poprawne, to już połowa sukcesu.
Zgadzam się w 100%. Sam kiedyś wrzuciłem zdjęcie z Turkusowej wykonane komórką (nie uważam go za majstersztyk) i je obrobiłem. I różnica między "przed", a "po" jest kolosalna. I również nie zgadzam się z twierdzeniem, że telefonem NIE da się zrobić dobrych zdjęć.
https://www.mkm.szczecin.pl/zdjecia/1710444640/puste-perony-czesci-autobusowej-petli-turkusowa-taki-widok-nawet-w-dni-powszednie
wysłane przez Mareczek 5
Zgadzam się w 100%. Sam kiedyś wrzuciłem zdjęcie z Turkusowej wykonane komórką (nie uważam go za majstersztyk) i je obrobiłem. I różnica między "przed", a "po" jest kolosalna. I również nie zgadzam się z twierdzeniem, że telefonem NIE da się zrobić dobrych zdjęć.
https://www.mkm.szczecin.pl/zdjecia/1710444640/puste-perony-czesci-autobusowej-petli-turkusowa-taki-widok-nawet-w-dni-powszednie
Zacznijmy od tego. Technologia poszła na tyle do przodu, że wykonanie ładnego zdjęcia telefonem nie stanowi większego problemu (przy "sprzyjających" warunkach). Problem się zaczyna w przypadku kiepskich warunków oświetleniowych (mała matryca, do tego procesor zaszyty w programowaniu już sobie nie radzi) no i to co zostało wspomniane - obróbka, do której też trzeba się przyłożyć.
Intergalactic Proton Powered Electrical Tentacled Advertising Droids
Ostatnio oglądałem stare zdjęcia, komentarze pod nimi różnią się kolosalnie od obecnych. Obecnie główne wątki tutaj są takie:
-wyśmiewanie kogoś przez brak wiedzy;
-wyśmiewanie Tośka;
-oceny;
-polityka.
Jak ktoś czuje się gorzej, ze swoją średnią to z chęcią dam Wam 5, jeżeli to ma Wam poprawić samopoczucie to spoko. Dajcie tylko znać.
Ostatnio oglądałem stare zdjęcia, komentarze pod nimi różnią się kolosalnie od obecnych.
Rzeczywiście, poziom serwisu mocno się zmienił :)
https://www.mkm.szczecin.pl/forum/post/5d5c5302d17cb/opinia-na-temat-zdjecia
Rzeczywiście, poziom serwisu mocno się zmienił :)
https://www.mkm.szczecin.pl/forum/post/5d5c5302d17cb/opinia-na-temat-zdjecia
No jasne, że się zmienił. Zmienił się również internet i takie zachowanie nie jest akceptowane.
Tak w ogóle, co ma na celu ten link i komentarz tam umieszczony? To, że jakiś ktoś dodał taki komentarz x lat temu to nie znaczy, że teraz takich zachowań nie ma. Nie wiem jak było kiedyś, wiem że teraz komentarz musi być zatwierdzony aby właśnie takich kwiatków po prostu nie było.
Czy ktoś może mi wytłumaczyć czemu niektórych tak bolą oceny innych? Ludzie, czy za średnią 4,75 jest jakaś nagroda pieniężna czy coś? Do CV wpisujecie te oceny? Co jakiś czas widzę jak tu niektórzy walczą jak lwy żeby tylko nie dostać mniej niż 4... .
Kiedyś wszystkie zdjęcia oceniałem na 3. Bo wszystkie były bez pomyślunku jakiegokolwiek zrobione. Te bardziej przemyślane, gdzie autor użył głowy nie tylko do jej golenia czy porostu oceniałem na 4. 5 rzadko dawałem. Oczywiście nie wszystkim się to podobało i nie docierały argumenty jakie przedstawiałem.
Ostatnio oglądałem stare zdjęcia, komentarze pod nimi różnią się kolosalnie od obecnych. Obecnie główne wątki tutaj są takie:
-wyśmiewanie kogoś przez brak wiedzy;
-wyśmiewanie Tośka;
-oceny;
-polityka.
No a o czym łatwiej porozmawiać? Żeby umieścić komentarz "Wow, jakie świetne zdjęcie. Jak je zrobiłeś, jakie ustawienia zastosowałeś?" trzeba mieś trochę pokory, chęci do nauki i otwartą głowę na coś nowego. A wyśmiewanie Tośka? No sorry, ale mega słabe. Podchodzące pod mobbing. I że jeszcze robią to stare dziady to świadczy tylko o ich przykrym dla siebie życiu. Wyśmiewanie za brak wiedzy? Każdy był kiedyś głupi. Każdy pytał, każdy szukał wiedzy (jak chciał) by być teraz tu gdzie jest. Wyśmiewający często mają małą wiedzę i nie potrafią łączyć wielu faktów.
Jak ktoś czuje się gorzej, ze swoją średnią to z chęcią dam Wam 5, jeżeli to ma Wam poprawić samopoczucie to spoko. Dajcie tylko znać.
Co tam 5? 1 dawaj. Każdemu, wszystkim. Bóg swoich rozpozna. :-P
Штирлиц
Kiedyś wszystkie zdjęcia oceniałem na 3. Bo wszystkie były bez pomyślunku jakiegokolwiek zrobione. Te bardziej przemyślane, gdzie autor użył głowy nie tylko do jej golenia czy porostu oceniałem na 4. 5 rzadko dawałem. Oczywiście nie wszystkim się to podobało i nie docierały argumenty jakie przedstawiałem.
No a o czym łatwiej porozmawiać? Żeby umieścić komentarz "Wow, jakie świetne zdjęcie. Jak je zrobiłeś, jakie ustawienia zastosowałeś?" trzeba mieś trochę pokory, chęci do nauki i otwartą głowę na coś nowego. A wyśmiewanie Tośka? No sorry, ale mega słabe. Podchodzące pod mobbing. I że jeszcze robią to stare dziady to świadczy tylko o ich przykrym dla siebie życiu. Wyśmiewanie za brak wiedzy? Każdy był kiedyś głupi. Każdy pytał, każdy szukał wiedzy (jak chciał) by być teraz tu gdzie jest. Wyśmiewający często mają małą wiedzę i nie potrafią łączyć wielu faktów.
Trochę się zgodzę z twoją wypowiedzią, zwłaszcza z ocenianiem. Co do Tośka, po niekąd sobie na to zasłużył. To co w wyprawiał/wyprawia w Internecie i nie tylko jest po prostu nie do zaakceptowania. Jeżeli śledzisz trochę ten świat to pewnie będziesz wiedział o co mi chodzi, wiadomo... jest jaki jest... ma pewną przypadłość, ale to nie znaczy że może robić co chce i mówić co chce bez żadnych konsekwencji. Temat Tośka powinien zostać już dawno na tym serwisie zamknięty, to się już robi męczące i nie smaczne..
Mądrego to aż miło posłuchać, w tym przypadku "poczytać".
Nie raz, nie dwa Tosiek dawał znać o swojej chorobie. Nie jesteśmy tutaj aby nikogo niańczyć ale jest coś takiego jak empatia. Tacy dorośli a nie wiedzą, że można zdjęcie czy komentarz pominąć. Pomijając już wszystko ale wątpię, żeby Tosiek dalej był aktywny jakby nikt mu nie odpowiadał. Czepiają się go o wszystko, nawet o normalny komentarz. Nieważne czy ten "normalny" będzie 1/100. Niestety, trzeba sobie ego poprawić. Krytykowaniem Antoniego nawet za zwykłe "cześć" jak i ocenami.
Główna zasada w moim życiu jest prosta a zaraz trudna jak widać. Traktuj innych z szacunkiem - tak jakbyś sam chciałbyś być potraktowanym. Może Tosiek naprawdę niektórych rzeczy nie widziczy nie rozumie. Jednak jestem pewien tego, że chciałby być szanowany. On nawet jak się z kimś kłóci to na swój sposób jest w jakimś stopniu uprzejmy... .
Mądrego to aż miło posłuchać, w tym przypadku "poczytać".
Nie raz, nie dwa Tosiek dawał znać o swojej chorobie. Nie jesteśmy tutaj aby nikogo niańczyć ale jest coś takiego jak empatia. Tacy dorośli a nie wiedzą, że można zdjęcie czy komentarz pominąć. Pomijając już wszystko ale wątpię, żeby Tosiek dalej był aktywny jakby nikt mu nie odpowiadał. Czepiają się go o wszystko, nawet o normalny komentarz. Nieważne czy ten "normalny" będzie 1/100. Niestety, trzeba sobie ego poprawić. Krytykowaniem Antoniego nawet za zwykłe "cześć" jak i ocenami.
Główna zasada w moim życiu jest prosta a zaraz trudna jak widać. Traktuj innych z szacunkiem - tak jakbyś sam chciałbyś być potraktowanym. Może Tosiek naprawdę niektórych rzeczy nie widziczy nie rozumie. Jednak jestem pewien tego, że chciałby być szanowany. On nawet jak się z kimś kłóci to na swój sposób jest w jakimś stopniu uprzejmy... .
Mogę się zgodzić z twoją wypowiedzią ale chyba nie jesteś świadomy ile razy ludzie tłumaczyli Tośkowi co jest czym i tak dalej a on nic sobie z tego nie robił. Choroba chorobą ale jednak sam sobie zapracował na to jak ludzie go traktują ignorując wszystko co się mówiło mu.
wysłane przez maciekos95 3
On nawet jak się z kimś kłóci to na swój sposób jest w jakimś stopniu uprzejmy... .
Pozwolę sobie nie zgodzić się z tą tezą. Nie chce mi się szukać linka do tamtego wątku, ale raptem jakieś kilkanaście dni temu wspomniany użytkownik okazał tą swoją "uprzejmość" postem o treści "Jakiś problem typie?". A to jest właśnie chamstwo, którego nie należy tolerować.
wysłane przez Pan Solaris 13
Mianowicie chodzi o to zdanie,
„Wyśmiewanie Tośka”
Ja to wyśmiewanie postrzegam jako pobożne życzenie tych osób wyśmiewających się (Mam tu na myśli kilku użytkowników tego serwisu) żebym porzucił pasję komunikacji Czyli czegoś w co wkładam serce I zajął się czymś co mi nie odpowiada czyli koleją (Porzuciłem pasję kolei bo mi już przestała odpowiadać ,miałem już dosyć i przestawiłem się na Solarisy).
To tyle co chciałem powiedzieć, Serdecznie pozdrawiam.
#788 Ponad Życie
Solarisami jeździ się lepiej niż pociągami
wysłane przez mrstahuu 0
Ja to wyśmiewanie postrzegam jako pobożne życzenie tych osób wyśmiewających się (Mam tu na myśli kilku użytkowników tego serwisu) żebym porzucił pasję komunikacji Czyli czegoś w co wkładam serce I zajął się czymś co mi nie odpowiada [...]
Nikt od Ciebie nie oczekuje abyś cokolwiek porzucał, więc nie insunuuj i nie nadinterpretowuj. Chodzi o to, aby podwyższyć jakość oferowanych przez Ciebie treści.
[...] czyli koleją (Porzuciłem pasję kolei bo mi już przestała odpowiadać ,miałem już dosyć i przestawiłem się na Solarisy).
Co tylko dowodzi, że skaczesz z kwiatka na kwiatek; powiedz mi, ile oczekujesz, że ludzie będą to tolerować? Moim zdaniem jest to po prostu męczące...