Forum

Ciasno w całym mieście

Dziś na liniach obsługiwanych przez PKS Szczecin kursuje aż siedem nadprogramowych „solówek”. Krótsze niż zwykle pojazdy obsługują linie 58, 59, 806 i 811. Ponadto, jedna z brygad linii 806 obsługiwana jest pojazdem w firmowych barwach PKSSolarisem Urbino 18 10483.

wysłane przez Autobus123 0

Ostatnio też na linii 241 jedna z brygad jest obsługiwana „solówką”.

wysłane przez Burdziq 5

Autobus123 napisał(a):
Ostatnio też na linii 241 jedna z brygad jest obsługiwana „solówką”.

W tym tygodniu 241/6B obsługiwane przez 10771, w poprzednim na linii 241 pojawiały się takie wozy jak 10466, 10511, 10775, czy 10792. Dziś np. 10771 na pierwszym kursie zbierał ludzi z nie wyjazdu 241/1. Momentami nie dało się w środku poruszać. Wydaje mi się, że jak już PKS wysyła krótkie wozy to powinni robić to na liniach i brygadach niemających aż takiego obłożenia.
3

wysłane przez man 134

Od jakiegoś czasu też regularnie na brygadzie 59/5 kursuje solówka, choć być jej tam nie powinno, w której też (nawet poza szczytem) bywa bardzo, bardzo ciasno. No nic, jeszcze tylko miesiąc i zwolnią się przeguby po 806 i może będzie lepiej.

wysłane przez wojt −2

man napisał(a):
No nic, jeszcze tylko miesiąc i zwolnią się przeguby po 806 i może będzie lepiej.

Miejmy nadzieję że tylko miesiąc...

wysłane przez Wojtek 24

man napisał(a):
Od jakiegoś czasu też regularnie na brygadzie 59/5 kursuje solówka, choć być jej tam nie powinno, w której też (nawet poza szczytem) bywa bardzo, bardzo ciasno.

Za czasów SPAK na 58/59 cały czas jeździły solówki i nikomu to nie przeszkadzało.
7

wysłane przez man 134

Na samym początku samodzielnego kursowania po Żelechowej był poruszany ten problem, ludzie nie mieścili się do niektórych kursów. Tłumaczono to tym samym, co teraz na linii 86 - brak dostępnych przegubów. W styczniu 2015 wprowadzono nowy rozkład jazdy, dodano do rozkładu dwie brygady przegubowe (jedną ze SPAK, drugą z SPPK, na których finalnie później i tak jeździły głównie solówki) i temat ucichł.

W tej sytuacji jest też formalnie trochę inaczej, bo od lipca 2022 rozkładowo wszystkie brygady 58 i 59 w dni powszednie (poza brygadą 10 przechodzącą z 525 i krótką 59/9) powinny być obsługiwane taborem MEGAp, wtedy takiego obowiązku nie było.
Post został wyedytowany przez autora.
3

wysłane przez mch1209 0

Za czasów SPAK też nie było tak dużego natężenia pasażerów na 58/59 jak dzisiaj. Na teraz jeszcze dochodzi obsługa rosnących osiedli przy Szosie Polskiej + otwarty dzisiaj Vendo Park, więc taki dwudrzwiowy Mercedes na 58 to faktycznie za mało. Już nie wspominam o tym że to najrozsądniejsza opcja żeby dostać się w popołudniowym szczycie w rejon Szosy Polskiej, kiedy 107 stoi na niewydolnej Bogumińskiej w obie strony. Ludzie o tym wiedzą i wolą wsiąść w 58, które jeszcze zbiera ludzi na Robotniczą i Golęcin i robi się niezły tłok.
3

wysłane przez ricardo78 −1

man napisał(a):
W styczniu 2015 wprowadzono nowy rozkład jazdy, dodano do rozkładu dwie brygady przegubowe (jedną ze SPAK, drugą z SPPK, na których finalnie później i tak jeździły głównie solówki) i temat ucichł.

To mi bardzo przypomina lata 90-te. Klonowica dostało nowe autobusy Volvo B10 które pojawiły się już na liniach, w Dąbiu można było pomarzyć o takim taborze. I mieszkańcy prawobrzeża zażyczyli sobie w piśmie do UM ,że oni też chcą jeździć Volvami. Niezła ruchawka z tego powstała pamiętam. I Klonowica dostało kilka brygad A i B (C chyba już był powołany do życia - nie jestem pewny, D i E na pewno jeszcze nie istniało) i temat również ucichł. Za kilka miesięcy z Klonowica wysyłali na A i B swoje Ikarusy (nawet w komplecie-Volvo brak) ale już nikt niczego się nie czepiał.

Possibly I have seen too much, Hangar 18, I know too much...
1

wysłane przez lhb178 20

ricardo78 napisał(a):
To mi bardzo przypomina lata 90-te. Klonowica dostało nowe autobusy Volvo B10 które pojawiły się już na liniach, w Dąbiu można było pomarzyć o takim taborze. I mieszkańcy prawobrzeża zażyczyli sobie w piśmie do UM ,że oni też chcą jeździć Volvami. Niezła ruchawka z tego powstała pamiętam. I Klonowica dostało kilka brygad A i B (C chyba już był powołany do życia - nie jestem pewny, D i E na pewno jeszcze nie istniało) i temat również ucichł.

W 1995 były już C, D i E. Nawet zdarzyło mi się zobaczyć Volvo na C, ale nie wiem czy planowe.

wysłane przez Waszka 84

Burdziq napisał(a):
Wydaje mi się, że jak już PKS wysyła krótkie wozy to powinni robić to na liniach i brygadach niemających aż takiego obłożenia.

Ten co wysyła ma to gdzieś.

@opowiesciwobiektywie
10

wysłane przez Burdziq 5

Waszka napisał(a):

No pewnie tak. Powinny być kary za wysyłanie MAXI zamiast MEGAp, ale dobrze wiemy jak to w naszym mieście działa.

wysłane przez Fryga −2

Burdziq napisał(a):
No pewnie tak. Powinny być kary za wysyłanie MAXI zamiast MEGAp, ale dobrze wiemy jak to w naszym mieście działa.

Linie pracownicze Demant są obsługiwane przez PKS przegubami. Tam chyba numery z podmianą rodzaju jak w ZDiTM nie byłyby tolerowane.
Post został wyedytowany przez administratora lub moderatora.

wysłane przez lukaszenko 16

Fryga napisał(a):
Linie pracownicze Demant są obsługiwane przez PKS przegubami. Tam chyba numery z podmianą rodzaju jak w ZDiTM nie byłyby tolerowane.

Lepsza stawka = lepsza obsługa. PKS ma świadomość że ma ZDiTM w garści i nic im nie zrobią, bo jak PKS się wycofa z obsługi linii pod banderą ZDiTM to mamy paraliż komunikacyjny. Dlatego na 58/59 widzisz solówki a na pracowniczych przeguby.
5

wysłane przez Wojtek 24

Waszka napisał(a):

Ten co wysyła to myśli - "niech się cieszą, że w ogóle coś przyjechało".
8

wysłane przez Man ng 25

Burdziq napisał(a):
Wydaje mi się, że jak już PKS wysyła krótkie wozy to powinni robić to na liniach i brygadach niemających aż takiego obłożenia.

No np. na jakie linie powinni je wysyłać? Na brygadzie, na której powinien pojawić się przegub, a jeździ solówka, to zawsze będzie jeździć pełna. Ja bym bardziej zainteresował się tym co się dzieje w Dąbiu - na 56 dwie solówki, a na 84 czy 54 przeguby. :)
4

wysłane przez Fan_Komunikacji 3

Man ng napisał(a):
No np. na jakie linie powinni je wysyłać? Na brygadzie, na której powinien pojawić się przegub, a jeździ solówka, to zawsze będzie jeździć pełna. Ja bym bardziej zainteresował się tym co się dzieje w Dąbiu - na 56 dwie solówki, a na 84 czy 54 przeguby. :)

Na 56 są 2 brygady obsługiwane solówkami, a na 54/84 wyjeżdżają przeguby, ponieważ linie te jeżdżą do zakładów mięsnych

Na forum piszę samą prawdę;)

wysłane przez Kawoszek 15

Fan_Komunikacji napisał(a):
Na 56 są 2 brygady obsługiwane solówkami, a na 54/84 wyjeżdżają przeguby, ponieważ linie te jeżdżą do zakładów mięsnych

Idąc tym tokiem myślenia, na Kniewskiej i w Załomiu nie ma żadnych zakładów?
1

wysłane przez Man ng 25

Masz racje, przecież kursy do zakładów mięsnych są dużo bardziej oblegane, niż linie dojeżdżające do parków przemysłowych. Lepiej już zachowaj dla siebie te swoje mądrości.

PS. Zmień swoją stopkę na forum, bo odbiega od PRAWDY.
10

wysłane przez Mcarkcel 4

Przypomnę że 56 przejeżdża przez Dąbie, będące osiedlem kilka razy większym od Kijewa.

Na upartego można dodać Osiedle Nad Rudzianką, jednak sporo osób stamtąd chodzi pieszo na Kolorowych Domów, na Dąbiu i Załomiu takiej opcji nie ma.

wysłane przez Pan Solaris 13

Na 73 i 93 też od czasu do czasu jeżdżą przeguby na pojedynczych brygadach, np. na 073-02 dzisiaj widziałem na Placu Słowiańskim 2975 (Jeżdżę tą Brygadą albo 056-01 zależy na którą się wyrobię, ale dzisiaj nią nie jechałem bo wolałem poczekać na Solarisa) .

#788 Ponad Życie
Solarisami jeździ się lepiej niż pociągami

wysłane przez Majlo2016 33

Pan Solaris napisał(a):
(...) (Jeżdżę tą Brygadą albo 056-01 zależy na którą się wyrobię, ale dzisiaj nią nie jechałem bo wolałem poczekać na Solarisa) .

A co nas to obchodzi?
16

wysłane przez KMSzczecin 11

Pan Solaris napisał(a):
[...]ale dzisiaj nią nie jechałem bo wolałem poczekać na Solarisa[...]

Dobrze, że jakikolwiek był. Gdyby jeździły same Mercedesy, to pewnie jutro dopiero by dojechał.

Nie pytaj mnie o nic, wiem tyle co ty ;)
16