Forum
MAN po wykonaniu kursu jako "Szkolny" kieruje się w stronę ojczyzny
Wybaczcie odkop, ale czy ktoś może orientuje się, czy dalej tę linię obsługuje zajezdnia SPPK, czy może ktoś inny przejął. Bo wiem, że ta linia istnieje do dzisiaj, jednak ciekawi mnie, czy przewoźnik jest ten sam, co był, czy może ktoś inny już to obsługuje.
Kiedyś obilo mi się o uszy że to jeździ pod banderą VVG. W każdym razie na pewno nie SPPK.
Kiedyś obilo mi się o uszy że to jeździ pod banderą VVG. W każdym razie na pewno nie SPPK.
Kursy poranne z Polic i Szczecina do Löcknitz były i są wykonywane jako przejazd zamknięty dla uczniów ZS Police (aktualnie PKS Szczecin). Te popołudniowe (o które Ci zapewne chodzi) są ogólnodostępne i realizowane na zlecenie niemieckiego samorządu, a rozkład dostosowany do planu lekcji w tamtejszym gimnazjum. Swoją drogą kiedyś jedna para kursów linii 705 ze Szczecina do Pasewalku była obsługiwana przez PKS Gryfice.
Swoją drogą kiedyś jedna para kursów linii 705 ze Szczecina do Pasewalku była obsługiwana przez PKS Gryfice.
Kurczę, pamiętam! I to nie byle jaką furą, bo Autosanem A1010M.
Kurczę, pamiętam! I to nie byle jaką furą, bo Autosanem A1010M.
Ja kojarzę Setrę S210.
Wybaczcie odkop, ale czy ktoś może orientuje się, czy dalej tę linię obsługuje zajezdnia SPPK, czy może ktoś inny przejął. Bo wiem, że ta linia istnieje do dzisiaj, jednak ciekawi mnie, czy przewoźnik jest ten sam, co był, czy może ktoś inny już to obsługuje.
Od jakiegoś czasu PKS Szczecin.
Od jakiegoś czasu PKS Szczecin.
A jakim wozem?
A jakim wozem?
Około 7:30 na Sczanieckiej podjeżdża MAN Lion's Coach kursem do Niemiec.
Około 7:30 na Sczanieckiej podjeżdża MAN Lion's Coach kursem do Niemiec.
Dokładnie.
Nie pamiętam kiedy SPPK przestało wozić uczniów do Löcknitz, ale w sierpniu 2010 robił to już inny przewoźnik.
wysłane przez
Luke_Police
163
Nie pamiętam kiedy SPPK przestało wozić uczniów do Löcknitz, ale w sierpniu 2010 robił to już inny przewoźnik.
Od tamtej pory przewoźnicy na tych trasach zmieniali się co kilka lat. Kojarzę takie firmy jak Krajan, bodajże Interglobus Tour oraz An-Trans z Tanowa. Nie jeździł tego jeden autobus. Rano kursy były co najmniej 2 rożnymi trasami, a przez jakiś czas chyba nawet 3 pojazdy rano jeździły z Polski do Niemiec, w tym jeden mały busik.
Technik serwisu :)
bodajże Interglobus Tour
Na pewno obsługa przez tą firmę była w 2023 roku.
Od tamtej pory przewoźnicy na tych trasach zmieniali się co kilka lat. Kojarzę takie firmy jak Krajan, bodajże Interglobus Tour oraz An-Trans z Tanowa. Nie jeździł tego jeden autobus. Rano kursy były co najmniej 2 rożnymi trasami, a przez jakiś czas chyba nawet 3 pojazdy rano jeździły z Polski do Niemiec, w tym jeden mały busik.
W okresie 08.2010-07.2014 były 3 linie:
1: Police Biała - Klub Nauczyciela - Tanowo Policka - Głębokie - Wołczkowo Kościół - Dobra Rondo - Löcknitz Szkoła
2: Zagórskiego (?) - Pokoju - Hoża - Komuny Paryskiej - Plac Rodła - Plac Kościuszki - Mierzyn - Löcknitz Szkoła
3: Police Rynek - Löcknitz Szkoła - nie pamiętam dokładnej trasy, ale było to wzmocnienie linii 1 i możliwe, że na odcinku od Siedleckiej do samego Löcknitz autobusy jechały tak samo. Pamięć bywa zawodna.
Wówczas dwie pierwsze były obsługiwane przez Krajana, a na linii 3 jeździł bus (chyba wspomnianego przez Ciebie An-Transu).
wysłane przez
Luke_Police
163
W okresie 08.2010-07.2014 były 3 linie:
1: Police Biała - Klub Nauczyciela - Tanowo Policka - Głębokie - Wołczkowo Kościół - Dobra Rondo - Löcknitz Szkoła
2: Zagórskiego (?) - Pokoju - Hoża - Komuny Paryskiej - Plac Rodła - Plac Kościuszki - Mierzyn - Löcknitz Szkoła
3: Police Rynek - Löcknitz Szkoła - nie pamiętam dokładnej trasy, ale było to wzmocnienie linii 1 i możliwe, że na odcinku od Siedleckiej do samego Löcknitz autobusy jechały tak samo.
Warto dodać, że w czasach SPPK też do Löcknitz jeździły 3 autobusy. Pamiętam, że stałą obsługę stanowił turystyczny Neoplan, mały turystyczny Jelcz T081 i trzecim autobusem była któraś "deskorolka" spośród #3020-3024.
W sumie to warto uzupełnić wątek informacją, że od wielu lat trwa taki stan, że poranne dowozy do szkoły w Löcknitz obsługują przewoźnicy polscy, a popołudniowe kursy powrotne przewoźnik niemiecki. Aktualnie niezmiennie od wielu lat jest to firma VVG, autobusy oznaczone są numerem linii 915. Nie wiem jak to wygląda obecnie, ale kilka lat temu, do Polic były dwa kursy dziennie wykonywane tym samym pojazdem, drugi kurs przedłużony do Szczecina do przystanku Pokoju. Oprócz tego z numerem 915 były też wykonywane kursy krótsze - do Wołczkowa lub Linken/Lubieszyna obsługiwane innymi autobusami firmy VVG.
Technik serwisu :)
Nie wiem jak to wygląda obecnie, ale kilka lat temu, do Polic były dwa kursy dziennie wykonywane tym samym pojazdem, drugi kurs przedłużony do Szczecina do przystanku Pokoju. Oprócz tego z numerem 915 były też wykonywane kursy krótsze - do Wołczkowa lub Linken/Lubieszyna obsługiwane innymi autobusami firmy VVG.
Uzupełniając, rozkład jazdy był (jest?) zależny od dnia tygodnia.
W poniedziałki, wtorki i czwartki autobus jechał z Löcknitz (odj. ok. 14:45) przez Lubieszyn, Mierzyn, Ku Słońcu, Piastów, Wojska Polskiego, Tanowo (obwodnica), Tanowską i Piłsudskiego do przystanku Piłsudskiego PCK. Następnie na pusto wracał do Lubieszyna (parking BP przy McDonald's) i stamtąd po przyjeździe 705 z Niemiec (ok. 17:00) jechał przez Dobrą, Wołczkowo, Głębokie, Tanowo, Piłsudskiego, Przęsocin, Szosę Polską do Pokoju.
W środy (odj. ok. 14:45) i piątki (odj. ok. 16:45) autobus robił jeden kurs: Löcknitz - Lubieszyn - Dobra - Głębokie - Tanowo - Piłsudskiego - Przęsocin - Pokoju.
Po kursie do Pokoju autobus wracał ze Szczecina do Niemiec jako 705.
Na odcinku Löcknitz - Lubieszyn były jeszcze warunkowe podjazdy do Plöwen i Schmagerow. Dosyć często zdarzało się, że od Pilchowa do Polic autobus jechał przez Siedlice, jeżeli w Tanowie nikt nie wysiadał.