Forum

Następny „łodziak” debiutuje

Dziś w obsłudze 80/3 zadebiutował Solaris Urbino 18 1163.

wysłane przez t105n  49

Czy ktoś ma orientację, ile jeszcze "ek-słodziaków" u nas wypłynie?

wysłane przez seba zditm −2

t105n napisał(a):

Myślę że już stop, ale czas pokaże.
2
t105n napisał(a):

Na stanie BTS Wyględy, czyli tam skąd SPAK i SPAD pozyskały te wozy, są jeszcze dwa SU18 ex MPK Łódź.
Nie wiadomo gdzie mogą trafić, Ale chyba już nie do nas.
P.S. W dalszym ciągu nie jest uzupełniona w KT data rozpoczęcia eksplotacji #1163.

Najbardziej w życiu żałuję że pasjonowałem się Koleją, Już nigdy nie wrócę do tej depresyjnej pasji
Jedyne porządne Autobusy klasy MAXI napędzane Dieslem To: Solarisy Urbino 12
Post został wyedytowany przez autora.

wysłane przez t105n  49

Pan Solaris napisał(a):
Na stanie BTS Wyględy, czyli tam skąd SPAK i SPAD pozyskały te wozy, są jeszcze dwa SU18 ex MPK Łódź.

Później wpadłem na pomysł, żeby pogrzebać w pewnej bazie informacji, i znalazłem, że z serii 15 wozów 10 trafiło do nas, 2 do Torunia, 1 do Albanii i zostały 2 do wzięcia.
2

wysłane przez Luke_Police  163

t105n napisał(a):
Później wpadłem na pomysł, żeby pogrzebać w pewnej bazie informacji, i znalazłem, że z serii 15 wozów 10 trafiło do nas, 2 do Torunia, 1 do Albanii i zostały 2 do wzięcia.

Tak trochę odchodząc od Solarisów, dopowiem jeszcze, że w Goleniowie, gdzie od września tego roku komunikację miejską obsługuje firma "TOS", kursuje trochę Mercedesów Conecto ex MPK Łódź. Widziałem przynajmniej 3 sztuki. Oprócz tego mają też brata polickiego #3611 - Solarisa Urbino 8,9LE ex PKS Grodzisk Mazowiecki.

Technik serwisu :)
4

wysłane przez reżyser zditm 2

Dodatkowo są MAN-y przegubowe (Nie wiem jaki model) zarejestrowane na Tarnowskie Góry, oraz Solarisy Urbino 18 z MPK Kraków jakby kogoś to interesowało.

I would like to return to this place
Treptow An Der Rega die besten Städte

wysłane przez Pan Solaris 6

reżyser zditm napisał(a):
Dodatkowo są MAN-y przegubowe (Nie wiem jaki model) zarejestrowane na Tarnowskie Góry, oraz Solarisy Urbino 18 z MPK Kraków jakby kogoś to interesowało.

MANy Przegubowe to NG323 Lion’s City z PKM Świerlakianiec w ilości 3 wozów oraz tylko jeden Urbino 18 z MPK Kraków.

Najbardziej w życiu żałuję że pasjonowałem się Koleją, Już nigdy nie wrócę do tej depresyjnej pasji

wysłane przez Piotr_B1 0

Pan Solaris napisał(a):
MANy Przegubowe to NG323 Lion’s City z PKM Świerlakianiec w ilości 3 wozów oraz tylko jeden Urbino 18 z MPK Kraków.

Dwa SU18 ex MPK Kraków są w Białymstoku wypożyczone przez KPKM.

Luke_Police napisał(a):
Tak trochę odchodząc od Solarisów, dopowiem jeszcze, że w Goleniowie, gdzie od września tego roku komunikację miejską obsługuje firma "TOS", kursuje trochę Mercedesów Conecto ex MPK Łódź. Widziałem przynajmniej 3 sztuki. Oprócz tego mają też brata polickiego #3611 - Solarisa Urbino 8,9LE ex PKS Grodzisk Mazowiecki.

Solarisy są tam 4: 3 SU8,9LE ex Mobilis Warszawa oraz jeden SU18 ex MPK Kraków.

1

wysłane przez Fryga −1

Pan Solaris napisał(a):
Solarisy są tam 4: 3 SU8,9LE ex Mobilis Warszawa oraz jeden SU18 ex MPK Kraków.

Wstyd. Jesteśmy tacy biedni. że musimy jeździć złomem z Łodzi, Krakowa a nawet z Grodziska?

wysłane przez Tomasz81 1

Fryga napisał(a):
Wstyd. Jesteśmy tacy biedni. że musimy jeździć złomem z Łodzi, Krakowa a nawet z Grodziska?

To nie jest kwestia biedy... Tu problem leży po innej stronie... Każdy dobrze zorientowany wie po jakiej.
5

wysłane przez t105n  49

A nawet ze Świerklańca! Kiedyś to oni od nas kupowali używki.
1

wysłane przez SirMotorniczy_91 −1

t105n napisał(a):
A nawet ze Świerklańca! Kiedyś to oni od nas kupowali używki.

I o ile Mnie pamięć nie myli również i z Krakowa 😉
1

wysłane przez MlodyS53 81

Fryga napisał(a):

Ale nie my, tylko Goleniowiaki 😉

Na tym forum piszę o swoich zainteresowaniach, nie o pracy.
4

wysłane przez Majlo2016 37

MlodyS53 napisał(a):
Ale nie my, tylko Goleniowiaki 😉

My też. Jednak 11 sztuk Łodziaków u nas jeździ.
10

wysłane przez lukaszenko 16

Majlo2016 napisał(a):
My też. Jednak 11 sztuk Łodziaków u nas jeździ.

Dwunasty się już maluje ;)
3

lukaszenko napisał(a):

Jesteś Pewny na 100%?
Bo mi się wydaje że już się skończyło na 1163, Bo w KT już nic nie ma.

wysłane przez Majlo2016 37

Pan Solaris napisał(a):
Jesteś Pewny na 100%?

🤦🏻‍♂️
17

wysłane przez LagunaGrandtour 131

Pan Solaris napisał(a):

Słowo klucz - wydaje Ci się...
13

wysłane przez t105n  49

I rzekł Admin do Użytkowników: "Bądźcie cierpliwi, albowiem tylko wtedy dostąpicie łaski zaspokojenia ciekawości!" :-)
2

wysłane przez iamsikorel 1

lukaszenko napisał(a):

1164 :)
1

wysłane przez Mcarkcel 5

Fryga napisał(a):

Przypomnę, że mówimy o gminie Goleniów. Tymczasem wiele miasteczek i wsi w naszym województwie jest praktycznie odciętych od transportu publicznego. Nie trzeba daleko szukać przykładów – wystarczy spróbować dostać się do gmin takich jak Stara Dąbrowa czy Marianowo, które leżą zaledwie 50 kilometrów od Szczecina. Nie wspominając już o dostępności taboru dla osób z niepełnosprawnościami.

Nie chodzi mi przy tym o to, by teraz ktoś wypisywał tutaj rozkłady jazdy 20-letnich busów kursujących po wsiach powiatu stargardzkiego. Chcę jedynie zwrócić uwagę na fakt, że mieszkańcy Goleniowa – pomimo braku kursów w weekendy – wciąż mają do dyspozycji bezpłatną i w znacznym stopniu dostosowaną do potrzeb osób niepełnosprawnych komunikację gminną. A więc używane busy to chyba nie problem, a zaleta, bo już widzę jak chętnie mieszkańcy płacą za bilety, żeby tylko jeździć fabrycznie nowymi solarisami czy mercedesami.
2

wysłane przez Luke_Police  163

Mcarkcel napisał(a):
Przypomnę, że mówimy o gminie Goleniów. Tymczasem wiele miasteczek i wsi w naszym województwie jest praktycznie odciętych od transportu publicznego. Nie trzeba daleko szukać przykładów – wystarczy spróbować dostać się do gmin takich jak Stara Dąbrowa czy Marianowo, które leżą zaledwie 50 kilometrów od Szczecina. Nie wspominając już o dostępności taboru dla osób z niepełnosprawnościami.

Gminę Stara Dąbrowa obsługuje firma Styl-Bus trzema liniami komunikacyjnymi ze Stargardu. Na dwóch z nich wykonywane są nawet kursy w soboty. Małe busy jeżdżą chyba tylko w soboty, natomiast w dni powszednie na trasach kursują przyzwoicie wyposażone autobusy pełnowymiarowe marki Setra. Posiadają one wyświetlacze kierunkowe i klimatyzację przestrzeni pasażerskiej.

Gminę Marianowo, jeśli dobrze pamiętam, obsługuje firma Dąbek. Nie wiem jak obecnie, ale dawniej też kursowali dużymi autobusami, a nie busikami.

Wiadomo, że w obu gminach znaleźć można pojedyncze małe wsie, położone na uboczu od głównych tras, gdzie komunikacja nie dociera (jak np. Moskorze czy Łęczówka), ale takie wsie znajdziesz prawdopodobnie w każdej gminie w Polsce.

Technik serwisu :)
4

wysłane przez Tatra108 9

Luke_Police napisał(a):
gdzie od września tego roku komunikację miejską obsługuje firma TOS

Fun-fakt: w tym samym przetargu dla Goleniowa startowały dwie firmy jednego właściciela: TOS Sp. z o.o. i AMS Logistics Sp. z o.o., więc nieważne którą ofertę wybrałby Goleniów, pieniądze wpadłyby do mieszka transportowców z małej wsi niedaleko Dobrego Miasta.

TOS = Transport Osobowy Stepaniuk
AMS = Anna Marcin Stepaniuk

MPK Olsztyn - zbieranie pasażerów przy kabinie to nasza pasja
3

wysłane przez Piotr_B1 0

Tatra108 napisał(a):
Fun-fakt: w tym samym przetargu dla Goleniowa startowały dwie firmy jednego właściciela: TOS Sp. z o.o. i AMS Logistics Sp. z o.o., więc nieważne którą ofertę wybrałby Goleniów, pieniądze wpadłyby do mieszka transportowców z małej wsi niedaleko Dobrego Miasta.

TOS = Transport Osobowy Stepaniuk
AMS = Anna Marcin Stepaniuk

Tylko dwie? Właściciel olsztyńskiego Fastera ma 7 firm transportowych.
1

wysłane przez Tatra108 9

Piotr_B1 napisał(a):
Tylko dwie? Właściciel olsztyńskiego Fastera ma 7 firm transportowych.

Ja mówiłem o tym kto i w jakiej ilości wystąpił w przetargu dla Goleniowa ;)

MPK Olsztyn - zbieranie pasażerów przy kabinie to nasza pasja

wysłane przez Piotr_B1 0

Tatra108 napisał(a):
Ja mówiłem o tym kto i w jakiej ilości wystąpił w przetargu dla Goleniowa ;)

Wiem.
Post został wyedytowany przez administratora lub moderatora.