Forum

Dodatkowe przystanki na linii 4

1 listopada na linii 4 uruchomione zostaną przystanki „Osiedle Polonia” (nr 18612 w kier. Szpitalnej, nr 18613 w kier. placu Żołnierza Polskiego). Przystanki zlokalizowane będą w ciągu alei Powstańców Wlkp. na wiadukcie nad linią kolejową, w sąsiedztwie osiedla Polonia.

wysłane przez SirMotorniczy_91 −1

Na chwilę obecną na jedną linię przystanki są dosłownie jak "Znalazł", ale czy przy stałym powrocie na Pomorzany linii 11 i 12 (biorąc pod uwagę zwiększoną częstotliwość) kursowania ten przystanek nie wydaje się za krótki? 🤔 Po prostu jakoś ciężko jest Mi sobie wyobrazić tą kolejkę tramwajów w stronę Pomorzan (zakładając przy korkach na mieście). Przy sprzyjających warunkach do jazdy jakoś to ujdzie. Ale przy jesieni, padającej mrzawce a nie obfitych opadach deszczu podjazd pod sam przystanek będzie istną katastrofą. Tak... Jestem przygotowany na komentarze pt. "Przecież są piasecznice" ale też zauważmy przy tym, że już teraz niektóre dwukierunkowe Bety przy śliskiej szynie na prostym profilu mimo piasecznic działających na zasadzie "Szumi to działa" mają problem aby ruszyć. Jest to tylko Moja osobista opinia więc proszę aby była ona może nie tyle co potraktowana obojętnie, ale jako uwaga i pewna spekulacja 🙂
1

wysłane przez uwaga.tramwaj 0

SirMotorniczy_91 napisał(a):
Na chwilę obecną na jedną linię przystanki są dosłownie jak "Znalazł", ale czy przy stałym powrocie na Pomorzany linii 11 i 12 (biorąc pod uwagę zwiększoną częstotliwość) kursowania ten przystanek nie wydaje się za krótki? 🤔 Po prostu jakoś ciężko jest Mi sobie wyobrazić tą kolejkę tramwajów w stronę Pomorzan (zakładając przy korkach na mieście). Przy sprzyjających warunkach do jazdy jakoś to ujdzie. Ale przy jesieni, padającej mrzawce a nie obfitych opadach deszczu podjazd pod sam przystanek będzie istną katastrofą. Tak... Jestem przygotowany na komentarze pt. "Przecież są piasecznice" ale też zauważmy przy tym, że już teraz niektóre dwukierunkowe Bety przy śliskiej szynie na prostym profilu mimo piasecznic działających na zasadzie "Szumi to działa" mają problem aby ruszyć. Jest to tylko Moja osobista opinia więc proszę aby była ona może nie tyle co potraktowana obojętnie, ale jako uwaga i pewna spekulacja 🙂

Frysztacka, Starkiewicza, Szpitalna, (przed modernizacją), Grunwaldzki (4 linie tramwajowe 1, 5 , 11 , 12) - to też wszystkie przystanki "krótkie" do obsługi 1 składu, i jakoś wszyscy żyliśmy i żyjemy. Kwestia przyzwyczajenia.

Co do podjazdu - było tam tak zawsze, są też gorsze podjazdy a pamiętaj, że to nowa trasa i kursuje tam póki co jedna linia.
Jak wróci tam 11 i 12 w 12 minutach czyli praktycznie co 6 - trasa będzie dobrze rozjeżdźona. Zawsze tam tak było jak przychodził weekend to od kościuszki do Starkiewicza to było lodowisko - w powszedni się uspokajało.

Będzie dobrze - jak każde nowe trasy po modernizacji trzeba się ich nauczyć na nowo

Diabeu z Golęcina
Post został wyedytowany przez autora.
8