Forum
Koncepcja zmian w komunikacji miejskiej w gminie Kołbaskowo
Na stronie internetowej gminy Kołbaskowo zaprezentowano dziś koncepcję zmian w sieci komunikacji miejskiej na obszarze gminy.
wysłane przez
Waszka
85
@opowiesciwobiektywie
wysłane przez
antonioo.mkm
13
Nie sądzicie, że jest to mocno przekombinowane?
Moim zdaniem problem rozwiązałoby tylko zwiększenie częstotliwości kursowania linii w gm. Kołbaskowo, szczególnie w weekendy i dni świąteczne.
^_^
wysłane przez
Lisek1407
3
Nie sądzicie, że jest to mocno przekombinowane?
Uważam, że troszkę przesadzili z tym. Moim zdaniem można wprowadzić kosmetyczne zmiany na niektórych liniach, ale nie potrzebne są raczej takie rewolucje. Głupie jest moim zdaniem pozostawienie mieszkańców Moczył z jedyną linią 243 kursującą co 2 godziny w dodatku wykonującą wycieczkę krajoznawczą po całej gminie zanim autobus dojedzie wreszcie do Szczecina, do tego znaczne wydłużenie dojazdu do miasta z Pargowa. Moja koncepcja na nową siatkę połączeń byłaby następująca:
241: Plac Kościuszki - Warzymice Osiedle Różane - Przecław - Kołbaskowo - Rosówek Granica - Kamieniec
242: Plac Rodła - Brama Portowa - Wyszyńskiego - Dworzec Główny - Kolumba - Szczawiowa - Ustowo - Kurów - Siadło Górne - Siadło Dolne - Kołbaskowo - Moczyły - Kamieniec - Pargowo [na odcinku Plac Kościuszki - Elektrownia Pomorzany mogłaby powstać jakaś szczytowa linia z osobnym numerem]
243: Plac Kościuszki - Warzymice Osiedle Kresy - Przecław - Warzymice - Będargowo - Warnik - Smolęcin (powrót przez Karwowo)
244: bez zmian [dotychczasowa trasa]
245: Gumieńce - Ku Słońcu - Europejska - Zbójnicka - Ostoja - Rajkowo - Warzymice - Przecław
W dodatku zainteresowałbym się linią 523, której wydłużyłbym wszystkie kursy do Przecławia likwidując przy tym jeden kurs, a kurs 523/1 z Golęcina można by było wydłużyć do Placu Kościuszki i wprowadzić jakąś dodatkową brygadę linii 241, która by mogła wykonać półkurs do Przecławia, a następnie mogłoby nastąpić przejście na 225/2
"Siatka komunikacji nocnej w tym mieście przestarzała jak tabor Tramwajów Szczecińskich"
wysłane przez
Wojtek
24
Głupie jest moim zdaniem pozostawienie mieszkańców Moczył z jedyną linią 243 kursującą co 2 godziny w dodatku wykonującą wycieczkę krajoznawczą po całej gminie zanim autobus dojedzie wreszcie do Szczecina, do tego znaczne wydłużenie dojazdu do miasta z Pargowal
Może tu chodzi bardziej o dojazd do szkół, sklepów, kościoła, a nie bezpośrednio do Szczecina.
wysłane przez
Kawoszek
22
242: Plac Rodła - Brama Portowa - Wyszyńskiego - Dworzec Główny - Kolumba - Szczawiowa - Ustowo - Kurów - Siadło Górne - Siadło Dolne - Kołbaskowo - Moczyły - Kamieniec - Pargowo [na odcinku Plac Kościuszki - Elektrownia Pomorzany mogłaby powstać jakaś szczytowa linia z osobnym numerem]
Połączenie do placu Kościuszki sprawdziło się na tyle, że postanowiono pozostawić je jako trasę stałą. Poza tym od Tamy Pomorzańskiej byłby to tylko i wyłącznie bis linii kursujących z wystarczającą częstotliwością. Stamtąd jadą naprzemiennie 3 i 6 do miejsc o których wspomniałeś. Trasa w Szczecinie według mnie jest akceptowalna, powinno się zainteresować Kołbaskowskim odcinkiem.
W dodatku zainteresowałbym się linią 523, której wydłużyłbym wszystkie kursy do Przecławia likwidując przy tym jeden kurs, a kurs 523/1 z Golęcina można by było wydłużyć do Placu Kościuszki i wprowadzić jakąś dodatkową brygadę linii 241, która by mogła wykonać półkurs do Przecławia, a następnie mogłoby nastąpić przejście na 225/2
Co do ostatniego kursu linii 523, który jest obecnie skrócony do placu Rodła, a w Twojej propozycji wydłuża się go do placu Kościuszki, to przy następującym przejściu na linię 241 bardziej przejrzystym rozwiązaniem według mnie będzie po prostu realizacja tego kursu jako 523 do Przecławia. A tak w ogóle, to co reforma komunikacji miejskiej w Kołbaskowie ma do organizacji łączeń międzybrygadowych PKS-u i skąd tu się nagle znalazło 225?
wysłane przez
Lisek1407
3
Połączenie do placu Kościuszki sprawdziło się na tyle, że postanowiono pozostawić je jako trasę stałą. Poza tym od Tamy Pomorzańskiej byłby to tylko i wyłącznie bis linii kursujących z wystarczającą częstotliwością. Stamtąd jadą naprzemiennie 3 i 6 do miejsc o których wspomniałeś. Trasa w Szczecinie według mnie jest akceptowalna, powinno się zainteresować Kołbaskowskim odcinkiem.
Jakbym miał coś zmieniać na kołbaskowskim odcinku linii 242, to jedynie można wzbogacić o ten proponowany wzjazd do Przecławia. Tak, to linia 242 byłaby nieco bardziej atrakcyjna, jeśli ktoś dojeżdża do Szczecina do pracy czy do szkoły.
Co do ostatniego kursu linii 523, który jest obecnie skrócony do placu Rodła, a w Twojej propozycji wydłuża się go do placu Kościuszki, to przy następującym przejściu na linię 241 bardziej przejrzystym rozwiązaniem według mnie będzie po prostu realizacja tego kursu jako 523 do Przecławia. A tak w ogóle, to co reforma komunikacji miejskiej w Kołbaskowie ma do organizacji łączeń międzybrygadowych PKS-u i skąd tu się nagle znalazło 225?
Nie wziąłem tego pod uwagę. Dopiero po napisaniu posta oświeciło mnie, że przecież 523/1 mogłoby dojechać już jako nocka do tego Przecławia. A odpowiadając na twoje pytanie skąd się wzięło 225, to chodziło mi głównie o to, że 523/1 i 225/2 to służba łączona, a 225/2 pierwszy kurs zaczyna jakoś po 6:30, więc wydłużenie kursu nie wpłynęłoby jakoś znacznie na kursowanie 225/2 i znalazłoby się miejsce na wepchnięcie tego porannego dojazdu do Przecławia. Najwyżej kierowca by dojechał na Klonowica (skąd zaczyna) 20/30 minut później i jeszcze by została godzina przerwy
"Siatka komunikacji nocnej w tym mieście przestarzała jak tabor Tramwajów Szczecińskich"
wysłane przez
Majlo2016
41
241: Plac Kościuszki - Warzymice Osiedle Różane - Przecław - Kołbaskowo - Rosówek Granica - Kamieniec
I ominie główne przystanki na trasie, tj. Zielone Pole i Kresy, gdzie wsiada najwięcej osób. Brawo, super pomysł.
Za odcinek na terenie Szczecina odpowiada Szczecin. Po co komplikować coś, co zresztą dobrze się już przyjęło?
243: Plac Kościuszki - Warzymice Osiedle Kresy - Przecław - Warzymice - Będargowo - Warnik - Smolęcin (powrót przez Karwowo)
Czyli dalej bez konkretów, i mieszkańcy Będargowa i Warnika muszą jechać do miasta trasą krajoznawczą po gminie. I w zamian za 241 na najbardziej obłożony odcinek wrzucić to. Super.
Napewno pierwszy kurs 523 fajnie jakby dojeżdżał do Przecławia. Od 22:40 do 0:20 jest dziura w autobusach do Przecławia, rażące szczególnie w weekend kiedy to dziura jest od 22:10.
Dodatkowo załączam mój pomysł w postaci tego niezbyt pięknego, ale schematu. Oczywiście wszystkie linie ze zwiększoną częstotliwością w stosunku do obecnej (oprócz 241, tam jest względnie dobrze, dodatkowo stała i zwiększona częstotliwość kursów do Kołbaskowa poza szczytem i w weekendy)
wysłane przez
Mcarkcel
7
Dodatkowo załączam mój pomysł w postaci tego niezbyt pięknego, ale schematu. Oczywiście wszystkie linie ze zwiększoną częstotliwością w stosunku do obecnej (oprócz 241, tam jest względnie dobrze, dodatkowo stała i zwiększona częstotliwość kursów do Kołbaskowa poza szczytem i w weekendy)
Przesiadki powinny odbywać się na Kwiatkowskiego, gdzie wystarczy wbić słupek przystankowy. Na Cukrowej przesiadka jest utrudniona przez przejazd kolejowy. Przy okazji byłoby bardzo miło, gdyby pojawiły się przesiadki z 242 do 61 na Ustowskiej.
wysłane przez
Majlo2016
41
Przesiadki powinny odbywać się na Kwiatkowskiego, gdzie wystarczy wbić słupek przystankowy. Na Cukrowej przesiadka jest utrudniona przez przejazd kolejowy
Skrót myślowy, miałem na myśli Uniwersytet 😅
wysłane przez
antonioo.mkm
13
^_^
wysłane przez
Burdziq
5
Jeśli o nockach mowa, to moim pomysłem byłoby uruchomienie linii nocnych w gm. Kołbaskowo, tak jak to mają w gminie Dobra, że prawie każda miejscowość ma dostęp do komunikacji nocnej, a w gminie kołbaskowo? 🤔 tylko Warzymice i Przecław, reszta miejscowości zero KN.
No nie wmówisz mi, że 535 i 536 to jest dostęp do komunikacji nocnej. Przecież te linie wykonują, jeśli się nie mylę, 2 kursy w tygodniu. To jest żart a nie komunikacja nocna. Chyba, że takie jest zapotrzebowanie.
wysłane przez
antonioo.mkm
13
No nie wmówisz mi, że 535 i 536 to jest dostęp do komunikacji nocnej. Przecież te linie wykonują, jeśli się nie mylę, 2 kursy w tygodniu. To jest żart a nie komunikacja nocna. Chyba, że takie jest zapotrzebowanie.
To w gm. Dobra i Kołbaskowo mogłaby zostać uruchomiona chociaż jedna taka nocna która we wszystkie noce tygodnia kursuje z przyzwoitą częstotliwością, a u was w gminie jakie jest zapotrzebowanie na nocki jeżeli chodzi o inne miejscowości oprócz Warzymic i Przecławia? 🤔
^_^
wysłane przez
antonioo.mkm
13
To w gm. Dobra i Kołbaskowo mogłaby zostać uruchomiona chociaż jedna taka nocna która we wszystkie noce tygodnia kursuje z przyzwoitą częstotliwością, a u was w gminie jakie jest zapotrzebowanie na nocki jeżeli chodzi o inne miejscowości oprócz Warzymic i Przecławia? 🤔
Jeszcze dzisiaj w nocy kolega Lisek1407 na privie na mess podesłał mi swój pomysł na te weekendowe nocki w gm. Kołbaskowo
Jednak nie tylko ja wpadłem na taki pomysł😅
537: Cukrowa - Kamieniec
1. Cukrowa
2. Radomska NŻ
3. Południowa NŻ
4. Ustowo NŻ
5. Kurów Na Klifie I NŻ
6. Kurów Na Klifie II NŻ
7. Kurów NŻ
8. Siadło Dolne NŻ
9. Siadło Górne NŻ
10. Kołbaskowo NŻ
11. Moczyły NŻ
12. Kamionki NŻ
13. Kamieniec
537: Kamieniec - Cukrowa
1. Kamieniec
2. Kamieniec Osiedle NŻ
3. Rosówek Granica NŻ
4. Rosówek NŻ
5. Kołbaskowo NŻ
6. Smętowice NŻ
7. Siadło Górne NŻ
8. Siadło Dolne NŻ
9. Kurów NŻ
10. Kurów Na Klifie II NŻ
11. Kurów Na Klifie I NŻ
12. Ustowo NŻ
13. Gorzowska NŻ
14. Kwiatkowskiego NŻ
15. Cukrowa
538: Gumieńce - Smolęcin
1. Gumieńce
2. Ku Słońcu NŻ
3. Kwiatowa NŻ
4. Jagodowa NŻ
5. Głogowska NŻ
6. Okulickiego NŻ
7. Ostoja Osiedle NŻ
8. Ostoja Skrzyżowanie NŻ
9. Przylep NŻ
10. Stobno 65 NŻ
11. Stobno 4 NŻ
12. Stobno Stacja NŻ
13. Stobno Kościół NŻ
14. Stobno 15 NŻ
15. Małe Stobno NŻ
16. Bobolin NŻ
17. Bobolin Kościół NŻ
18. Warnik NŻ
19. Warnik Skrzyżowanie NŻ
20. Barnisław NŻ
21. Barnisław 37 NŻ
22. Smolęcin
538: Smolęcin - Gumieńce
1. Smolęcin
2. Karwowo NŻ
3. Warzymice NŻ
4. Przecław NŻ
5. Przecław 15 NŻ
6. Warzymice NŻ
7. Warzymice 14 NŻ
8. Będargowo Szkoła NŻ
9. Będargowo NŻ
10. Będargowo 12 NŻ
11. Stobno 15 NŻ
12. Stobno Kościół NŻ
13. Stobno Stacja NŻ
14. Stobno 65 NŻ
15. Przylep NŻ
16. Ostoja Skrzyżowanie NŻ
17. Ostoja Osiedle NŻ
18. Okulickiego NŻ
19. Głogowska NŻ
20. Jagodowa NŻ
21. Kwiatowa NŻ
22. Gumieńce
Linia 537:
•skomunikowanie na "Cukrowej" z liniami 523 i 529, odjazd około 0:40
•skomunikowanie z linią 523 na "Cukrowej", przyjazd najpóźniej przed 2:00
Linia 538:
•skomunikowania: na "Gumieńcach" oraz "Ku Słońcu" z linią 528 i z 529-02 na "Kwiatowej" . Odjazd około 0:45
•możliwość przesiadki na "Gumieńcach" do autobusu linii 528.
Kolega dobrze to przemyślał, lecz ja bym jednak troszkę to zrobił inaczej,
537 zamiast puszczać z Cukrowej to puściłbym z pl. Rodła lub Kościuszki i ewentualnie wydłużył do Pargowa jeżeli byłoby jakie kolwiek zapotrzebowanie, żeby jak najwięcej miejscowości tam miało dostęp do komunikacji nocnej.
538, zamiast puszczać z Gumieniec to zrobiłbym to z Kopańskiego, i nie tylko do Smolęcina tylko wydłużyłbym to do Kołbaskowa.
Również rozwiązałoby to te skomunikowania, bo jak wiemy, nie zawsze się one udają a zależy nam tutaj na jak najlepszym skomunikowaniu w gminie i żeby mieszkańcom to jak najbardziej to odpowiadało. Jakby zapotrzebowanie na te linie nie wystarczyło tylko w weekendy i na jeden kurs to można było by je zrobić jako całotygodniowe.
Według mnie kolega Lisek1407 dobrze to wymyślił lecz ja to jeszcze bym trochę zmodyfikował.
Co o tym myślicie? 🤔
^_^
wysłane przez
Majlo2016
41
*ciach*
Kolega dobrze to przemyślał, lecz ja bym jednak troszkę to zrobił inaczej,
537 zamiast puszczać z Cukrowej to puściłbym z pl. Rodła lub Kościuszki i ewentualnie wydłużył do Pargowa jeżeli byłoby jakie kolwiek zapotrzebowanie, żeby jak najwięcej miejscowości tam miało dostęp do komunikacji nocnej.
W Pargowie mieszka bodajże około 60 osób, tam w dzień 242 wozi powietrze, więc odpowiedź czy potrzebny jest tam nocny nasuwa się sama.
wysłane przez
Burdziq
5
Będąc szczerym nie mam pojęcia jakie jest zapotrzebowanie. Mogę jedynie mówić za siebie i uważam, że 2-3 kursy 523 więcej do Przecławia byłyby przydatne. Jeśli chodzi o pozostałe wsie, to trzeba pytać mieszkańców robiąc jakieś ankiety, bo tylko tak można poznać realne zapotrzebowanie
537: Cukrowa - Kamieniec
1. Cukrowa
2. Radomska NŻ
3. Południowa NŻ
4. Ustowo NŻ
5. Kurów Na Klifie I NŻ
6. Kurów Na Klifie II NŻ
7. Kurów NŻ
8. Siadło Dolne NŻ
9. Siadło Górne NŻ
10. Kołbaskowo NŻ
11. Moczyły NŻ
12. Kamionki NŻ
13. Kamieniec
537: Kamieniec - Cukrowa
1. Kamieniec
2. Kamieniec Osiedle NŻ
3. Rosówek Granica NŻ
4. Rosówek NŻ
5. Kołbaskowo NŻ
6. Smętowice NŻ
7. Siadło Górne NŻ
8. Siadło Dolne NŻ
9. Kurów NŻ
10. Kurów Na Klifie II NŻ
11. Kurów Na Klifie I NŻ
12. Ustowo NŻ
13. Gorzowska NŻ
14. Kwiatkowskiego NŻ
15. Cukrowa
538: Gumieńce - Smolęcin
1. Gumieńce
2. Ku Słońcu NŻ
3. Kwiatowa NŻ
4. Jagodowa NŻ
5. Głogowska NŻ
6. Okulickiego NŻ
7. Ostoja Osiedle NŻ
8. Ostoja Skrzyżowanie NŻ
9. Przylep NŻ
10. Stobno 65 NŻ
11. Stobno 4 NŻ
12. Stobno Stacja NŻ
13. Stobno Kościół NŻ
14. Stobno 15 NŻ
15. Małe Stobno NŻ
16. Bobolin NŻ
17. Bobolin Kościół NŻ
18. Warnik NŻ
19. Warnik Skrzyżowanie NŻ
20. Barnisław NŻ
21. Barnisław 37 NŻ
22. Smolęcin
538: Smolęcin - Gumieńce
1. Smolęcin
2. Karwowo NŻ
3. Warzymice NŻ
4. Przecław NŻ
5. Przecław 15 NŻ
6. Warzymice NŻ
7. Warzymice 14 NŻ
8. Będargowo Szkoła NŻ
9. Będargowo NŻ
10. Będargowo 12 NŻ
11. Stobno 15 NŻ
12. Stobno Kościół NŻ
13. Stobno Stacja NŻ
14. Stobno 65 NŻ
15. Przylep NŻ
16. Ostoja Skrzyżowanie NŻ
17. Ostoja Osiedle NŻ
18. Okulickiego NŻ
19. Głogowska NŻ
20. Jagodowa NŻ
21. Kwiatowa NŻ
22. Gumieńce
Jeżeli chodzi o moją wizję, to zrobiłbym 537 z Cukrowej przez Hakena, Ustowo, Kurów, Siadła, Kołbaskowo, Moczyły do Kamieńca oraz 538 z Gumieniec przez Ostoję, Przylep, Stobno, Bobolin, Warnik, Barnisław do Smolęcina, a powrót przez Karwowo, Warzymice, Będargowo i dalej od Stobna tą samą trasą. Obydwie linie miałyby po 2 kursy w ciągu nocy i byłyby obsługiwane taborem MIKRO. Pytanie tylko czy takie zmiany są w ogóle potrzebne. Tak jak pisałem wyżej, trzeba by przeprowadzić konsultacje społeczne, żeby się nie okazało, że będzie to wożenie powietrza. Odchodząc na chwilę od tematu gminy Kołbaskowo zainteresowałbym się gminą Dobra. Zastanawia mnie szczególnie dynamicznie rozbudowujący się Mierzyn. Czy ktoś mieszkający w tych okolicach jest w stanie powiedzieć, czy nie ma potrzeby wydłużenia np. linii 528 do Grafitowej? Ogólnie rzecz ujmując w naszym mieście reforma nocek jest jak najbardziej potrzebna.
wysłane przez
antonioo.mkm
13
Będąc szczerym nie mam pojęcia jakie jest zapotrzebowanie. Mogę jedynie mówić za siebie i uważam, że 2-3 kursy 523 więcej do Przecławia byłyby przydatne. Jeśli chodzi o pozostałe wsie, to trzeba pytać mieszkańców robiąc jakieś ankiety, bo tylko tak można poznać realne zapotrzebowanie
Jeżeli chodzi o moją wizję, to zrobiłbym 537 z Cukrowej przez Hakena, Ustowo, Kurów, Siadła, Kołbaskowo, Moczyły do Kamieńca oraz 538 z Gumieniec przez Ostoję, Przylep, Stobno, Bobolin, Warnik, Barnisław do Smolęcina, a powrót przez Karwowo, Warzymice, Będargowo i dalej od Stobna tą samą trasą. Obydwie linie miałyby po 2 kursy w ciągu nocy i byłyby obsługiwane taborem MIKRO. Pytanie tylko czy takie zmiany są w ogóle potrzebne. Tak jak pisałem wyżej, trzeba by przeprowadzić konsultacje społeczne, żeby się nie okazało, że będzie to wożenie powietrza. Odchodząc na chwilę od tematu gminy Kołbaskowo zainteresowałbym się gminą Dobra. Zastanawia mnie szczególnie dynamicznie rozbudowujący się Mierzyn. Czy ktoś mieszkający w tych okolicach jest w stanie powiedzieć, czy nie ma potrzeby wydłużenia np. linii 528 do Grafitowej? Ogólnie rzecz ujmując w naszym mieście reforma nocek jest jak najbardziej potrzebna.
Z tym 528 w kierunku Mierzyna to właśnie według mnie lekko skomplikowane, nawet jeśli byłoby zapotrzebowanie dla Mierzynianów to w tym samym momencie Osiedle za Sterem straciłoby dostęp do KN.
^_^
wysłane przez
Burdziq
5
Z tym 528 w kierunku Mierzyna to właśnie według mnie lekko skomplikowane, nawet jeśli byłoby zapotrzebowanie dla Mierzynianów to w tym samym momencie Osiedle za Sterem straciłoby dostęp do KN.
Zawsze można zrobić podjazd do Maczka i dalej jechać do Mierzyna. Myślę, że Mierzynianie nie obrażą się, jeśli będą zmuszeni podróżować 2-3 minuty dłużej.
wysłane przez
Lisek1407
3
Może to trochę dziwny pomysł, ale można zawsze zrobić jakiś wariant linii 536, który by dojeżdżał do Skarbimierzyc w noce pracownicze i skomunikować na Maczka z linią 528, wtedy nie trzeba by było się martwić o to, że wspomniane przez ciebie Osiedle Za Sterem straci luksus w postaci nocnego autobusu. Dodatkowym plusem byłoby to, że pracownicy Demantu zostający na nadgodzinach po 2 zmianie by mogli skorzystać z takiego udogodnienia, a firma by nieco zaoszczędziła na voucherach, jeśli ktoś mieszkałby na przykład na Os. Za Sterem, czy gdzieś w tamtych okolicach, a jeszcze lepiej jakby kursy były idealnie zgrane z 528 także po powrocie 536 do Szczecina
wysłane przez
Lisek1407
3
Jeśli chodzi o gminę Dobra zauważyłem, że z linii 535 korzysta się szczególnie w porze wakacyjnej i wykorzystywana jest ona głównie przez lokalną młodzież i imprezowiczów. Zdarza się tak, że czasami nikt nie jeździ. Zimą bywało, że jeździł sam kierowca. Ostatnio wpadłem też na pomysł, że 523/2 obsługiwałoby wszystkie kursy na trasie Zajezdnia Golęcin - Przecław, ale w zamian za to mamy zamiast 5 kursów 4 kursy na noc i jeden wybrany kurs w weekendy mógłby zostać wydłużony do Kołbaskowa. Z kolei na 523/1 gdzieś koło 3:40 kierowca by mógł startować z Przecławia, a po dojeździe wykonywałby kurs do Kołbaskowa, gdzie potem w noce pracownicze (czyli noce nd/pon - czw/pt) zamieniałby się w 241/3, który zamiast zaczynać w Przecławiu zaczynałby w Kołbaskowie. Nie wiem czy dobry pomysł, pozostawiam to Wam do oceny.
Co do 537 i 538 to miałem identyczny pomysł na identyczne trasy, ale bardziej pomyślałem, że mogłyby one działać na zasadzie transportu na żądanie i w razie potrzeby mieszkańcy zgłaszaliby chęć skorzystania jak to obecnie działa w Berlinie na niektórych liniach nocnych np. N53, gdzie kursują mikrobusy tylko po wcześniejszym zgłoszeniu telefonicznym. No po prostu rozwiązanie to samo, co mamy na liniach 904 i 908. Co do samej reformy nocek moim zdaniem problem pozostał i to spory, już nie mówiąc tylko o problemie nocnej komunikacji do gmin ościennych. Dla 8-tysięcznego Mierzyna prawdopodobnie dwa kursy 536 w tygodniu nie wystarczą i chętnie zobaczyłbym takie 528 na przedłużonej trasie. Ostatnio się także zastanawiałem czy przypadkiem mieszkańcom gminy nie brakuje późniejszych kursów realizowanych koło 2-3 w nocy zwłaszcza w weekendy i zmuszeni są na wcześniejsze powroty z imprez, aby załapać się na jedyny kurs 535 lub 536. Tak na prawdę jedyną gminą, która ma rozwiniętą komunikację nocną na przyzwoitym poziomie są Police, choć mam wrażenie, że nadal brakuje jakiegoś połączenia chociażby weekendowego przez Pilchowo i Tanowo.
wysłane przez
Burdziq
5
Tak na prawdę jedyną gminą, która ma rozwiniętą komunikację nocną na przyzwoitym poziomie są Police, choć mam wrażenie, że nadal brakuje jakiegoś połączenia chociażby weekendowego przez Pilchowo i Tanowo.
Z tego co wiem to temat linii nocnej w Tanowie został parę miesięcy temu wskrzeszony, ale nie wiem, czy coś w tym kierunku się dzieje. W każdym razie wydaje mi się, że wiązałoby się to z koniecznością stworzenia nowej linii, bo ciężko przedłużyć 529.
wysłane przez
konZ!xx
0
Z tego co wiem to temat linii nocnej w Tanowie został parę miesięcy temu wskrzeszony, ale nie wiem, czy coś w tym kierunku się dzieje. W każdym razie wydaje mi się, że wiązałoby się to z koniecznością stworzenia nowej linii, bo ciężko przedłużyć 529.
Moim skromnym zdaniem najlepiej byłoby stworzyć nową linię wzorowaną na 103, tylko że rozciągniętą do Wernyhory/Osiedla Zawadzkiego przez Szafera lub Kołłątaja przez Arkońską
wysłane przez
Wojtek
24
Moim skromnym zdaniem najlepiej byłoby stworzyć nową linię wzorowaną na 103, tylko że rozciągniętą do Wernyhory/Osiedla Zawadzkiego przez Szafera lub Kołłątaja przez Arkońską
To już chyba lepiej wydłużyć 521, a na 529 zlikwidować kursy do Jaworowej.
wysłane przez
Lisek1407
3
To już chyba lepiej wydłużyć 521, a na 529 zlikwidować kursy do Jaworowej.
A gdzie byś wydłużył 521? I co z przerwami, kierowca ma jeździć w kółko bez przerwy? Musiałbyś zlikwidować jedno kółko. Nie rozumiem po co ruszać 521.
Mój pomysł byłby taki, aby w noce z piątku na sobote i z soboty na niedziele wydłużyć wybrane kursy 526 i 529 na Bartoszewo Las. Autobusy mogłyby zawracać na tym nowo wybudowanym rondzie i można by było jakoś skomunikować. Na linii 529 i tak masz sporo długich przerw na końcowych, a na 526 jedynie 3 kursy, po kilkanaście minut przerwy na najkrótszym postoju i ponad godzinę na dworcu. Można któryś kurs i 1:10 wydłużyć na Bartoszewo Las. Brygada 529/1 obecnie ma jakieś 50 minut postoju na Zawadzkiego (przyjazd na Zawadzkiego o 1:48, odjazd 2:30). Pierwszy kurs spod dworca by mógł dojeżdżać do Bartoszewa i można by było tak zgrać kursy, aby 529 i 526 spotykały się w Bartoszewie tak, aby było skomunikowanie. Pierwsza przerwa by mogła być dłuższa po to, aby 526 i 529 tam były koło 2:00. Moim zdaniem to byłoby nieco lepsze rozwiązanie niż uruchamiać kolejne linie.
wysłane przez
Wojtek
24
A gdzie byś wydłużył 521? I co z przerwami, kierowca ma jeździć w kółko bez przerwy? Musiałbyś zlikwidować jedno kółko. Nie rozumiem po co ruszać 521.
Ale kto będzie chciał jechać 529 z Placu Rodła do Bartoszewa? Prędzej wybierze 531, 521 i z Zawadzkiego weźmie Taxi lub nawet 532 z Osowa. Zaproponowałem 521, ponieważ jedzie z Wyszyńskiego, Bramy Portowej, Placu Kościuszki najszybszą trasą na Zawadzkiego skąd można ją bez problemu wydłużyć. Ewentualnie nowa linia z Zawadzkiego skomunikowana z 521, tak jak na Gumieńcach linie z 528.
Sprawdziłem, że Bolt z Zawadzkiego do Bartoszewa teraz kosztuje 27 zł, w nocy wiadomo, że więcej, ale jak wracasz z imprezy w kilka osób to i tak wychodzi spoko cena za osobę.
wysłane przez
Lisek1407
3
Ale kto będzie chciał jechać 529 z Placu Rodła do Bartoszewa?
A może przesiadka z 531 na 529? Masz 531/2 wracające z Placu Rodła, które jest o godzinie 1:44 na Rondzie Olszewskiego, nie będzie tak ciężko o skomunikowanie z 529/1 😉
Prędzej wybierze 531, 521 i z Zawadzkiego weźmie Taxi lub nawet 532 z Osowa. Zaproponowałem 521, ponieważ jedzie z Wyszyńskiego, Bramy Portowej, Placu Kościuszki najszybszą trasą na Zawadzkiego skąd można ją bez problemu wydłużyć.
Nie, nie można jej wydłużyć bez żadnego problemu ponieważ musiałbyś więcej kombinować niż przy 529. Wydłużając trasy 529 oraz 526 do Bartoszewa masz mniej kombinowania i nie musiałbyś z żadnych kursów rezygnować. Jeszcze chciałem wypowiedzieć się co do pomysłu zabrania mieszkańcom Głębokiego 529, z jakiej racji chcesz zlikwidować te kursy do Jaworowej? Zdajesz sobie sprawę, że ludzie dojeżdżają tam na osiedle?
wysłane przez
Wojtek
24
A może przesiadka z 531 na 529?
Z 531 na 529, a później jeszcze z 529 na 526. Nie, no spoko.
Jeszcze chciałem wypowiedzieć się co do pomysłu zabrania mieszkańcom Głębokiego 529, z jakiej racji chcesz zlikwidować te kursy do Jaworowej? Zdajesz sobie sprawę, że ludzie dojeżdżają tam na osiedle?
Dziwne, bo jak jeździłem na 529 (za czasów SPAK) to do Jaworowej nikt nie jeździł, no może czasami jedna osoba. Ale za to spowrotem na Głębokim wsiadało bardzo dużo młodych osób, które wracały z leśnej imprezy, ale to tylko w okresie letnim, gdy była ładna pogoda.
wysłane przez
Lisek1407
3
Z 531 na 529, a później jeszcze z 529 na 526. Nie, no spoko.
Zakładając, że chcesz dojechać do Tanowa z Placu Rodła, może po prostu tylko podjedziesz czymś na Wyszyńskiego i stamtąd już 526 bez przesiadek, jak już tak narzekasz na przesiadki? Skomunikowanie 526 z 529 mogłoby służyć jako dodatkowe nocne połączenie Szczecina i Polic. To był taki mój dodatkowy pomysł.
Dziwne, bo jak jeździłem na 529 (za czasów SPAK) to do Jaworowej nikt nie jeździł, no może czasami jedna osoba. Ale za to spowrotem na Głębokim wsiadało bardzo dużo młodych osób, które wracały z leśnej imprezy, ale to tylko w okresie letnim, gdy była ładna pogoda.
A skoro na linii 535 głównie ludzie jeżdżą w sezonie, w okresie imprezowym, a tak to też czasami nikt, to znaczy, że trzeba mieszkańcom odbierać możliwość dojazdu? Zdziwię cię, ale oni pewnie też by zamawiali taksówki z Głębokiego, gdyby nie 529. Nie tylko imprezowicze korzystają z 529 na Głębokim, tam też mieszkają ludzie.
wysłane przez
Kawoszek
22
ciach!
Wydłużenie jakiegokolwiek kursu tasiemca 529 (który swoją drogą i tak jest za długi już) z Zawadzkiego w stronę Bartoszewa spowodowałoby dołożenie kolejnej brygady do obsługi linii.
Ciekawy też pomysł z wydłużeniem linii 526 z Polic i ciekawe ile by osób tym jeździło. Hmmmmm... obstawiam, że zawrotne 0.
wysłane przez
mrstahuu
1
Wydłużenie jakiegokolwiek kursu tasiemca 529 (który swoją drogą i tak jest za długi już) z Zawadzkiego w stronę Bartoszewa spowodowałoby dołożenie kolejnej brygady do obsługi linii.
Co? 529 - tasiemiec. Fakt. Ale to żadna długa linia. Zobacz takie 522, które ma przelot powyżej 50 minut. Albo 524, które w najdłuższym wariancie 70 minut. Przy tym 43 minuty 529 to nic.
maventplan.pl
wysłane przez
Lisek1407
3
Nie wymagałoby to żadnej dodatkowej brygady. Przecież 529/1 mógłby ten kurs wykonywać. Po każdym kursie są kilkunasto minutowe przerwy, a ta przy dojeździe o 1:48 na Zawadzkiego trwa prawie 50 minut.
Te wydłużone kursy na 526 i 529 i tak by mogły być realizowane jedynie w weekendy tak, aby chociaż zapewnić dojazd do Tanowa, czy Pilchowa. Bo z jakiej racji Jasienica ma w weekendy 524, a na przykład mieszkańcy Tanowa nie? Oni chyba nie są ludźmi gorszego sortu, a komunikacja miejska powinna być dla wszystkich.
wysłane przez
Tom08
1
Gdzie na Grafitowej autobus by zawracał? Wiem że kiedyś 89 tam zawracało, więc napewno da radę tam zrobić przystanek końcowy dla 528, ale przychodzę z pytaniem gdzie autobus by zawracał?
wysłane przez
stochu
3
Gdzie na Grafitowej autobus by zawracał? Wiem że kiedyś 89 tam zawracało, więc napewno da radę tam zrobić przystanek końcowy dla 528, ale przychodzę z pytaniem gdzie autobus by zawracał?
Na skrzyżowaniu ze Zgodną.
wysłane przez
Midix
11
538, zamiast puszczać z Gumieniec to zrobiłbym to z Kopańskiego, i nie tylko do Smolęcina tylko wydłużyłbym to do Kołbaskowa.
Mam pytanie, skoro zasugerowałeś lub tak jak mówisz Lisek zasugerował skomunikowanie 538 z 528 na gumieńcach to poco pchać na chama 538 na kopańskiego i wydłużać bezsensownie czas trasy skoro wystarczy podejść na maczka do 528 a potem na gumieńcach się przesiąść w owe 538, Bo jeśli mówimy tutaj o skomunikowaniu na gumieńcach tych linii, to musiałyby one odjechać praktycznie w tym samym czasie i jechać za sobą do gumieniec nie potrzebnie się dublując.
wysłane przez
antonioo.mkm
13
Mam pytanie, skoro zasugerowałeś lub tak jak mówisz Lisek zasugerował skomunikowanie 538 z 528 na gumieńcach to poco pchać na chama 538 na kopańskiego i wydłużać bezsensownie czas trasy skoro wystarczy podejść na maczka do 528 a potem na gumieńcach się przesiąść w owe 538, Bo jeśli mówimy tutaj o skomunikowaniu na gumieńcach tych linii, to musiałyby one odjechać praktycznie w tym samym czasie i jechać za sobą do gumieniec nie potrzebnie się dublując.
Napisałem że skomunikowania nie zawsze wychodzą dlatego zasugerowałem taką propozycję, z tymi skomunikowaniami chodzi o opóźnienia tych nocnych których nie raz byłem świadkiem, nie wiem jak teraz to wygląda, te opóźnienia były gdy autobus nie był zalogowany w GMV.
^_^
wysłane przez
Burdziq
5
[...]
Jako mieszkaniec Warzymic często korzystający z przystanku Warzymice Osiedle Kresy czuję się zobowiązany żeby zabrać głos. Powiem, że mocno odleciałeś. Przystanki: Warzymice Osiedle Dębowe, Warzymice Osiedle Kresy i Przecław Osiedle Zielone Pole generują jedne z największych potoków pasażerskich na linii 241, a ty chcesz tak po prostu zabrać setkom jak nie tysiącom osób możliwość dojazdu do centrum w miarę bezproblemowy sposób. Autobus raz na godzinę w tym miejscu określę jednym dobitnym słowem: "żart". Odchodząc od tematu 241 wypadałoby jeszcze skomentować temat 523. Moim zdaniem wszystkie kursy powinny być wydłużone do Przecławia, a dodatkowo powinien się pojawić jakiś kurs, który z Kościuszki odjeżdzałby około 23. W weekendy uważam, że powinien się odbywać dodatkowy kurs 241 w okolicach 22:40, tak jak ma to miejsce w tygodniu. Taka dziura jest bardzo problematyczna i sam wielokrotnie musiałem specjalnie ustawiać swój powrót z miasta pod ten konkretny kurs, mając z tyłu głowy, że jadąc później będę zmuszony do spacerów z Cukrowej.