Forum

Zmiany w Jezierzycach

1 maja nastąpi zmiana funkcjonowania komunikacji miejskiej na pętli „Jezierzyce” (linie 72 i 79).

wysłane przez Lisek1407 3

Czy może mi ktoś wytłumaczyć po co komu przystanek w takim miejscu? Przecież tam jest droga jednokierunkowa z tego co kojarzę, czyli jeśli ktoś będzie jechać tamtędy samochodem będzie zmuszony na postój dopóki autobus nie ruszy. Jak kierowca cwany, to i śmignie pod prąd. Nie lepiej było zostawić, jak jest? Bezsensowna zmiana.

Dlaczego nie zajmiemy się na przykład tematem komunikacji nocnej na Małe Błonie albo na Bukowo?

"Siatka komunikacji nocnej w tym mieście przestarzała jak tabor Tramwajów Szczecińskich"
6

wysłane przez Wojtek 24

Lisek1407 napisał(a):
Czy może mi ktoś wytłumaczyć po co komu przystanek w takim miejscu? Przecież tam jest droga jednokierunkowa z tego co kojarzę, czyli jeśli ktoś będzie jechać tamtędy samochodem będzie zmuszony na postój dopóki autobus nie ruszy. Jak kierowca cwany, to i śmignie pod prąd. Nie lepiej było zostawić, jak jest?

Będzie zmiana organizacji ruchu.
3

wysłane przez Mcarkcel 7

Lisek1407 napisał(a):
Dlaczego nie zajmiemy się na przykład tematem komunikacji nocnej na Małe Błonie albo na Bukowo?

A co ma piernik do wiatraka?

wysłane przez Lisek1407 3

Mcarkcel napisał(a):

A to, że zamiast zająć się większymi problemami, wydajemy kasę na takie coś...

Wojtek napisał(a):
Będzie zmiana organizacji ruchu.

Jeśli można zapytać skąd wiesz? Może faktycznie nie będzie to problemem, jeśli pewien odcinek drogi stanie się drogą dwukierunkową. Nie doszukałem się jeszcze informacji, a nie było mnie tam jeszcze od miesiąca.

"Siatka komunikacji nocnej w tym mieście przestarzała jak tabor Tramwajów Szczecińskich"
Post został wyedytowany przez autora.

wysłane przez Wojtek 24

Lisek1407 napisał(a):
A to, że zamiast zająć się większymi problemami, wydajemy kasę na takie coś...

Może komuś przeszkadzał przystanek pod domem. Kiedyś jak przyjechałem 79 na Jezierzyce i miałem tylko 4 minuty przerwy to nie zgasiłem silnika i zaraz jakaś Pani przyszła i powiedziała, żeby wyłączyć bo jej hałas przeszkadza.

wysłane przez Vlogus123 11

Mcarkcel napisał(a):

Że ma tyle samo liter. ;)
1

wysłane przez MQ ?

Lisek1407 napisał(a):
Czy może mi ktoś wytłumaczyć po co komu przystanek w takim miejscu? Przecież tam jest droga jednokierunkowa z tego co kojarzę, czyli jeśli ktoś będzie jechać tamtędy samochodem będzie zmuszony na postój dopóki autobus nie ruszy. Jak kierowca cwany, to i śmignie pod prąd. Nie lepiej było zostawić, jak jest? Bezsensowna zmiana.

Do Jezierzyc dojeżdżają obecnie dwie linie z długimi postojami. Powodowało to problemy z ograniczaniem widoczności na przejściu dla pieszych i wyjazdach z posesji, a także skargi mieszkańców. Nowa organizacja ruchu porządkuje sytuację. Wprowadzona została ponad tydzień temu, więc możesz wsiąść w autobus i sprawdzić osobiście.

A kto mówi, że się nie zajmujemy? Temat jest rozpoznany, przeanalizowany i schowany do szuflady w oczekiwaniu na lepsze czasy. W kolejce czekają inne tematy, o zdecydowanie wyższym priorytecie, na które trzeba znaleźć finansowanie.

Jednorazowy koszt wdrożenia zmienionej organizacji ruchu to drobne w porównaniu ze zmianami na nocnych, gdzie koszty trzeba ponosić stale.
7

wysłane przez antonioo.mkm 13

Lisek1407 napisał(a):

Każda zmiana to jak dla mnie mały krok w kierunku polepszenia naszej komunikacji miejskiej, nawet jeżeli jest to taka jak ta, lecz rację ci muszę przyznać w kwestii komunikacji nocnej, narazie jest ona dla mnie na dość niskim poziomie, przez właśnie brak jej dostępu do takich dużych osiedli jak np. Małe Błonia, choć cieszy fakt że w tamtym roku została wprowadzona dość znacząca zmiana w KN, której sam wyczekiwałem jako mieszkaniec Osiedla za Sterem, a mowa tu o skierowanie linii 528 i 536 z Gumieniec na pętle Maczka.

^_^
Post został wyedytowany przez autora.

wysłane przez Jelczem_przez_świat −4

Lisek1407 napisał(a):
Czy może mi ktoś wytłumaczyć po co komu przystanek w takim miejscu? Przecież tam jest droga jednokierunkowa z tego co kojarzę, czyli jeśli ktoś będzie jechać tamtędy samochodem będzie zmuszony na postój dopóki autobus nie ruszy. Jak kierowca cwany, to i śmignie pod prąd. Nie lepiej było zostawić, jak jest? Bezsensowna zmiana

Jak ja widzę przez okno dwa autobusy (tak, mam widok na przystanek Jezierzyce bo mieszkam na przeciwko przystanku) to we mnie się coś gotuje, jak stawały dwa autobusy 12 metrowe to było całkiem znośnie, ale jak cud sprawił że dwa przegubowe autobusy były (po jednej sztuce na linii 72 i 79) to jak staneły na Jezierzycach to się robił zator na ulicy, kiedyś nawet widziałem jak autobus przegubowy stanął tylnią częścią autobusu na przejściu dla pieszych, więc no jednak to dobrze że jest przystanek przesuwany.

Czasem się zastanawiam, dlaczego nie jestem szanowany przez nikogo🤔