Forum

Od 1 września na linii nr 6 będzie dostępny tramwaj częściowo niskopodłogowy

Przejazd testowy na trasie Gocław – Pomorzany zakończył się pomyślnie. Od 1 września pasażerowie „szóstki” będą mogli korzystać z taboru częściowo niskopodłogowego.

No i to jest bardzo dobra informacja. Czyli jednak "da się". W sumie co do Bety to było do przewidzenia, że sobie poradzi w końcu wózki to właściwie 105tka. Nasuwa się jednak pytanie. Czy Bety będą obsługiwać brygady całodzienne? Bo wtedy powstanie problem z porannym wyjazdem na pętlę Gocław. Chyba, że kilka Bet zostanie albo przeniesione na Golęcin albo jak to było w końcu istnienia Niemierzyna i współpracy z Pogodnem "wypożyczane". Wóz oficjalnie był przypisany do Zajezdni Pogodno ale wieczorem zjeżdżał na Niemierzyn bo szybciej było wykonać pierwszy poranny kurs. Tak tak były takie praktyki. To tak dla przypomnienia jakby ktoś nie wiedział lub nie pamiętał.

Possibly I have seen too much, Hangar 18, I know too much...
Post został wyedytowany przez autora.
3
ricardo78 napisał(a):
Czy Bety będą obsługiwać brygady całodzienne? Bo wtedy powstanie problem z porannym wyjazdem na pętlę Gocław.

A jaki niby miałby być problem z porannym wyjazdem bo nie dokońca rozumiem. Przypomnę tylko że z zajezdni Golęcin też wyjeżdżają składy na linie 9 i muszą dojeżdżać z EZG na Głębokie co zajmuje około 35 minut więc wyjazd z EZP na Gocław z rana będzie wynosił podobnie czasowo.
3
ricardo78 napisał(a):
No i to jest bardzo dobra informacja. Czyli jednak "da się". W sumie co do Bety to było do przewidzenia, że sobie poradzi w końcu wózki to właściwie 105tka. Nasuwa się jednak pytanie. Czy Bety będą obsługiwać brygady całodzienne? Bo wtedy powstanie problem z porannym wyjazdem na pętlę Gocław. Chyba, że kilka Bet zostanie albo przeniesione na Golęcin albo jak to było w końcu istnienia Niemierzyna i współpracy z Pogodnem "wypożyczane". Wóz oficjalnie był przypisany do Zajezdni Pogodno ale wieczorem zjeżdżał na Niemierzyn bo szybciej było wykonać pierwszy poranny kurs. Tak tak były takie praktyki. To tak dla przypomnienia jakby ktoś nie wiedział lub nie pamiętał.

Mnie zastanawia czy któraś z jednokierunkowych Bet zostanie przeniesiona na EZG zanim to wejdzie w życie?
1
Pan Solaris napisał(a):
Mnie zastanawia czy któraś z jednokierunkowych Bet zostanie przeniesiona na EZG zanim to wejdzie w życie?

Nie. Beta będzie z Pogodna wyjeżdżać do obsługi linii 6.
2
Pan Solaris napisał(a):

Sądząc po stanie zajezdni na golęcinie raczej ten scenariusz odpada.
1
Alan1249 napisał(a):
Sądząc po stanie zajezdni na golęcinie raczej ten scenariusz odpada.

Półtorej roku temu wykonano testy betą 603 lub 604 i wyszło, że mogłyby stacjonować na EZG. Myślę, że to kwestia czasu tak jak to było z KT4.
Post został wyedytowany przez administratora lub moderatora.
Kawoszek napisał(a):
Półtorej roku temu wykonano testy betą 603 lub 604 i wyszło, że mogłyby stacjonować na EZG. Myślę, że to kwestia czasu tak jak to było z KT4.

Nie będzie bet na EZG. Do ich obsługi są potrzebne pomosty, które się tam nie zmieszczą.
Pan Solaris napisał(a):

Kiedyś powiedziałem znajomym którzy odwiedzili nas tu w Szczecinie na obchody Dni Morza (na stałe mieszkają w Andrychowie niedaleko Krakowa) że po naszym mieście jeżdżą 4 jednokierunkowe Bety. I o 4 za dużo. Są bardzo awaryjne i doskonale o tym wiemy.

wysłane przez ricardo78 −2

Nie wiem też czy to prawda ale odpowiedzi wychodzą od nocnych pracowników Zajezdni Pogodno, że plotki o "zaoraniu" Golęcina są jednak prawdą i istotnie to nastąpi. Czas pokaże. Ale wtedy cytując klasyka"będziemy mieli duży pasztet" bo poranny wyjazd na Gocław z Pogodna to jest około pół godziny przy obecnym (nie da się ukryć usprawnionym układzie torowisk) ale ktoś z motorniczych będzie musiał to wykonać. Ale w jaki sposób i kiedy? Na którą będzie musiał być rano w pracy? Było już to wałkowane tutaj. Chyba trzeba będzie wrócić do 3 zmiany bo innego wyjścia nie będzie.Obym się mylił. Poza tym gdzie pomieścić tabor który tam stacjonuje.

wysłane przez mrstahuu 1

Nie wieściłbym tragedii. Z EZP na Gocław jest 37 minut. Najwcześniejszy kurs szóstki z Gocławia, w całym tygodniu rozkładowym, jest o 4:56. Czyli z Pogodna wyjazd musiałby być o 4:19. To o dwie minuty później niż obecny pierwszy wyjazd siódemki. Także się da.

maventplan.pl
7

wysłane przez Kawoszek 23

mrstahuu napisał(a):
Nie wieściłbym tragedii. Z EZP na Gocław jest 37 minut. Najwcześniejszy kurs szóstki z Gocławia, w całym tygodniu rozkładowym, jest o 4:56. Czyli z Pogodna wyjazd musiałby być o 4:19. To o dwie minuty później niż obecny pierwszy wyjazd siódemki.

Z zajezdni Golęcin pierwszy odjazd ma 6 o 4:28 w stronę Pomorzan. No i wyjazdy z zajezdni też są, czymś trzeba będzie je zastąpić w przypadku zaorania EZG bo nimi też ludzie jeżdżą.
1

wysłane przez ricardo78 −2

mrstahuu napisał(a):
Nie wieściłbym tragedii. Z EZP na Gocław jest 37 minut. Najwcześniejszy kurs szóstki z Gocławia, w całym tygodniu rozkładowym, jest o 4:56. Czyli z Pogodna wyjazd musiałby być o 4:19. To o dwie minuty później niż obecny pierwszy wyjazd siódemki. Także się da.

Wszystko się zgadza. Niemniej jednak nie da się wszystkiego zrobić na styk. Zawsze mogą powstać jakieś nieprzewidziane okoliczności i warto być na to przygotowanym a co za tym idzie choć kilka minut zapasu. Oczywiście można zmienić rozkład przesuwając godzinę pierwszego odjazdu ale co wtedy powiedzieć pasażerom którzy akurat spieszą się do pracy?

wysłane przez t105n  50

ricardo78 napisał(a):
Nie wiem też czy to prawda ale odpowiedzi wychodzą od nocnych pracowników Zajezdni Pogodno, że plotki o "zaoraniu" Golęcina są jednak prawdą i istotnie to nastąpi.

Oj, żeby nie zaorano przy okazji całej trasy od Gocławia do Ludowej albo nawet do Stoczni...
Beta z Pogodna może wyjeżdżać na Pomorzany i tam zaczynać pracę.
1

wysłane przez miste −1

ricardo78 napisał(a):
Nie wiem też czy to prawda ale odpowiedzi wychodzą od nocnych pracowników Zajezdni Pogodno, że plotki o "zaoraniu" Golęcina są jednak prawdą i istotnie to nastąpi. Czas pokaże. Ale wtedy cytując klasyka"będziemy mieli duży pasztet" bo poranny wyjazd na Gocław z Pogodna to jest około pół godziny przy obecnym (nie da się ukryć usprawnionym układzie torowisk) ale ktoś z motorniczych będzie musiał to wykonać. Ale w jaki sposób i kiedy? Na którą będzie musiał być rano w pracy? Było już to wałkowane tutaj. Chyba trzeba będzie wrócić do 3 zmiany bo innego wyjścia nie będzie.Obym się mylił. Poza tym gdzie pomieścić tabor który tam stacjonuje.

Zawsze można tramwaj zastąpić autobusem nocnym. Jak pamiętam, podobny myk w drugą stronę zrobiono z 525 i 53 oraz 59 (525 przeniesiono na wcześniej/wycięto, a w zamian za dawny kurs 525 puszczono dodatkowe poranne kursy 53 i 59). Potem co prawda się okazało, że nie ma to żadnego sensu i to cofnięto. W każdym razie dla chętnego nic trudnego (tylko z chęcią różnie bywa jak wiadomo).