Forum

Ostatnia liniowa „biedronka” objazdem obok dąbskiego dworca

zdjęcie
Ostatnia liniowa „biedronka” objazdem obok dąbskiego dworca
aktualna ocena: 4,18, liczba ocen: 62
Zauważyłem że na każdym zdjeciu brakuje ci exif, czy nie obrabia ktoś za ciebie przypadkiem zdjęć?
Su30MyBeloved napisał(a):
Zauważyłem że na każdym zdjeciu brakuje ci exif, czy nie obrabia ktoś za ciebie przypadkiem zdjęć?

Akurat to że ktoś obrabia komuś zdjęcia złe nie jest normalne. Sam otrzymywałem propozycję pomocy w tym jak zaczynałem swoją przygodę.

Swoją drogą. Czy obróbka na tym zdjęciu nie wydaje wam się dziwna? Jak dla mnie na autobusie mocno widać maskowanie. Kadrowanie też z pierwszoplanowym uciętym słupem gdzie naprawdę dało się tego uniknąć.

^_^
Post został wyedytowany przez autora.
1
antonioo.mkm napisał(a):
Akurat to że ktoś obrabia komuś zdjęcia złe nie jest normalne. Sam otrzymywałem propozycję pomocy w tym jak zaczynałem swoją przygodę.

Swoją drogą. Czy obróbka na tym zdjęciu nie wydaje wam się dziwna? Jak dla mnie autobus nie komponuje się z tłem. Kadrowanie też z poucinanymi słupami gdzie dało się tego uniknąć.

Napewno w oczy rzuca się uwalony znak który dało się usunąć oraz naprawić jakaś te głębie czerni na drzewie. Bo zdjęcie jest na ogół jasne ale czernie na drzewie to psuje zdjecię moim zdaniem.

Exif można wywalić przy obróbce - to o niczym nie świadczy.
9
LagunaGrandtour napisał(a):
Exif można wywalić przy obróbce - to o niczym nie świadczy.

I jaki to ma cel wywalić exif? Nikt nie będzie patrzał na współrzędne gdzie robił zdjęcie. Bardziej to wyglada na to jakby te zdjęcie przerzucał i exif się usuwały i oto mi chodzi
Nikt nie będzie patrzał na współrzędne gdzie robił zdjęcie. Bardziej to wyglada na to jakby te zdjęcie przerzucał i exif się usuwały i oto mi chodzi

Exif sam z siebie się nie usuwa przy „przerzucaniu”. Tym bardziej jeśli urządzenie nie posiada nadajnika GPS, uruchomionej opcji zapisywania współrzędnych to tym bardziej nie będą one widoczne. Co Ty wymyślasz?
Wiele komunikatorow usuwa dane exif by nie zdradzać lokalizacji zdjęcia jesli np Zostalo wykonane w domu, i skompresowac plik, Chociażby Gmail. Jeśli wyślesz zdjęcie jako obraz osadzony w treści wiadomości (a nie jako oryginalny załącznik), metadane EXIF mogą zostać usunięte. Podobnie działa wiele komunikatorów i serwisów społecznościowych, które podczas przetwarzania zdjęć usuwają część lub całość metadanych. Dlatego samo stwierdzenie, że „EXIF zawsze zostaje”, nie jest prawdziwe – wszystko zależy od sposobu udostępnienia pliku.
Post został wyedytowany przez administratora lub moderatora.
Wiele komunikatorow usuwa dane exif by nie zdradzać lokalizacji zdjęcia jesli np Zostalo wykonane w domu, i skompresowac plik, Chociażby Gmail. Jeśli wyślesz zdjęcie jako obraz osadzony w treści wiadomości (a nie jako oryginalny załącznik), metadane EXIF mogą zostać usunięte. Podobnie działa wiele komunikatorów i serwisów społecznościowych, które podczas przetwarzania zdjęć usuwają część lub całość metadanych. Dlatego samo stwierdzenie, że „EXIF zawsze zostaje”, nie jest prawdziwe – wszystko zależy od sposobu udostępnienia pliku.

Komunikatory z zasady mocno kompresują zdjęcia i je tną - razem z exifem poleciałaby jakość zdjęcia na tyle, że byśmy tego nie puścili. Kolejna sprawa - nawet jeśli ktoś mu obrabia zdjęcia, co w związku z tym? U autora obróbka jest na tyle słabym poziomie, że nawet bym go o to nie podejrzewał. Z kolei Ty kręcisz aferę o obróbkę, gdzie sam nie do końca potrafisz ją wykonywać.
Gdzie nie potrafię, Lagunko? Zdjęcia robię telefonem, a nie aparatem, więc jest spora różnica. Poza tym stwierdzenie „nie potrafisz wykonywać” jest trochę przesadzone, bo moje zdjęcia nie są przecież na najniższym poziomie. Na Instagramie su30mybeloved możesz zobaczyć, że potrafią wyglądać naprawdę dobrze. Na Komisie zacząłem wstawiać zdjęcia dopiero od niedawna, więc cały czas się uczę. Do tej pory specjalizowałem się głównie w fotografii krajobrazowej i dopiero teraz zacząłem łączyć ją z fotografią komunikacyjną.
Post został wyedytowany przez administratora lub moderatora.
Gdzie nie potrafię, Lagunko?

Na takim poziomie rozpoczynania dyskusji nie widzę przyszłości ;) Ale skoro dalej pociągasz za sznurek - wystarczyło spojrzeć na to, co do tej pory wylądowało w sandboxie.

Zdjęcia robię telefonem, a nie aparatem, więc jest spora różnica.

No to chyba nie ma sie czym chwalić? Telefon nie służy do fotografii.

Poza tym stwierdzenie „nie potrafisz wykonywać” jest trochę przesadzone, bo moje zdjęcia nie są przecież na najniższym poziomie. Na Instagramie su30mybeloved możesz zobaczyć, że potrafią wyglądać naprawdę dobrze. Na Komisie zacząłem wstawiać zdjęcia dopiero od niedawna, więc cały czas się uczę. Do tej pory specjalizowałem się głównie w fotografii krajobrazowej i dopiero teraz zacząłem łączyć ją z fotografią komunikacyjną.

Ja nie stwierdziłem, że są na najniższym poziomie - to są Twoje słowa. Może dla Ciebie wyglądają naprawdę dobrze, dla mnie powodów do zachwytu nie ma.
Ale ucz się, ucz, popieram chęć ciągnięcia warsztatu w górę. Niektórzy wolą siedzieć w miejscu i biadolić na resztę, że się zdjęcia innym nie podobają. Próbuj, baw się, kombinuj.
2
[quote=Su30MyBeloved]Gdzie nie potrafię, Lagunko?
Nie zapędzaj się, Trochę Kultury.
2
Pan Solaris napisał(a):
[quote=Su30MyBeloved]Gdzie nie potrafię, Lagunko?

Oj tam oj tam wielka afera, trochę dystanynsu do życia. Miłych wakacji:)
Pan Solaris napisał(a):

No i znowu się prosisz…

Proponuję, zacznij od siebie, a później strofuj innych. Z resztą od tego są moderatorzy/administratorzy, a nie Szanowny Pan Antoni.

maventplan.pl
12

Chyba każdy program do edycji zdjęć na poziomie wyższym niż windowsowy Paint ma opcję wyłączenia danych EXIF, a nawet jeśli ktoś
mu obrabia to co to za problem? Każdy się kiedyś uczył, podejrzewam że ty od pierwszego dnia nie ogarniałeś odrazu wszystkich „tajników” obrania zdjęć.
Majlo2016 napisał(a):
Chyba każdy program do edycji zdjęć na poziomie wyższym niż windowsowy Paint ma opcję wyłączenia danych EXIF, a nawet jeśli ktoś
mu obrabia to co to za problem? Każdy się kiedyś uczył, podejrzewam że ty od pierwszego dnia nie ogarniałeś odrazu wszystkich „tajników” obrania zdjęć.

No na ja na początku fotografii sam się uczyłem, pierwsze moje edycje były totalną tragedia, ale z czasem sam krok po kroku się wszystkiego uczyłem. I w 2 lata widze już duży postęp, w tym przypadku jest odwrotnie kolega miał proponowaną nauke i pomoc w obróbce to wolał iść na łatwizne.
No na ja na początku fotografii sam się uczyłem, pierwsze moje edycje były totalną tragedia, ale z czasem sam krok po kroku się wszystkiego uczyłem. I w 2 lata widze już duży postęp, w tym przypadku jest odwrotnie kolega miał proponowaną nauke i pomoc w obróbce to wolał iść na łatwizne.

To się określ w końcu, masz problem że ktoś mu pomaga obrabiając mu zdjęcie a teraz że miał proponowaną pomoc ale poszedł na łatwiznę. Wygląda trochę jak wątek na siłę aby się przyczepić.
7
Majlo2016 napisał(a):
To się określ w końcu, masz problem że ktoś mu pomaga obrabiając mu zdjęcie a teraz że miał proponowaną pomoc ale poszedł na łatwiznę. Wygląda trochę jak wątek na siłę aby się przyczepić.

Poszedł na łatwizne wyręczając sie kimś innym :”

​Skoro ma zaoferowaną pomoc, to dlaczego miałby z niej nie skorzystać? Dzięki temu może nauczyć się więcej, niż gdyby próbował sam. Nie każdy potrafi obrabiać zdjęcia choćby na minimalnym poziomie, więc ja tu nie widzę problemu.
Midix napisał(a):
​Skoro ma zaoferowaną pomoc, to dlaczego miałby z niej nie skorzystać? Dzięki temu może nauczyć się więcej, niż gdyby próbował sam. Nie każdy potrafi obrabiać zdjęcia choćby na minimalnym poziomie, więc ja tu nie widzę problemu.

Tak jak pisałem, on z tego nawet nie korzysta. Korzysta tylko z kogoś kto zrobi wszystko za niego. Nie zaśmiecajmy już tego wątku.

U mnie np EXIF jest ale bardzo ubogi. Czemu? Nie mam pojęcia. Próbowałem włączyć pełny, ale nie wiem jak. Więc to czy jest EXIF czy go nie ma naprawdę o niczym nie świadczy.

wysłane przez antonioo.mkm 18

Już naprawdę niepotrzebnie się ta kłótnia ciągnie.
Najlepszym rozwiązaniem będzie myślę zamknięcie już tego wątku.

^_^
4
nowy
Foto [OT]

wysłane przez Tatra108 10

Widzę, że się załapałem na fotografii. Pozdrowienia dla kolegi fotografa :-)

MPK Olsztyn - zbieranie pasażerów przy kabinie to nasza pasja
1

Tatra108 napisał(a):
Widzę, że się załapałem na fotografii. Pozdrowienia dla kolegi fotografa :-)

Jako kierowca czy jako przechodzień w tle? ;-)

^_^
1

wysłane przez MlodyS53 83

antonioo.mkm napisał(a):
Jako kierowca czy jako przechodzień w tle? ;-)

Czerwona kruszynka 😉

Na tym forum piszę o swoich zainteresowaniach, nie o pracy.

wysłane przez maciekos95 3

Czy ktoś mógłby wyjaśnić o co chodzi z "biedronką" w tytule zdjęcia? Domyślam się, że chodzi o stare miejskie malowanie, ale nie przypominam sobie żeby ktoś tu kiedykolwiek je tak nazywał, poza tym nie widzę za bardzo podobieństwa między tym schematem malowania a wyglądem biedronki.
1

maciekos95 napisał(a):
Czy ktoś mógłby wyjaśnić o co chodzi z "biedronką" w tytule zdjęcia? Domyślam się, że chodzi o stare miejskie malowanie, ale nie przypominam sobie żeby ktoś tu kiedykolwiek je tak nazywał, poza tym nie widzę za bardzo podobieństwa między tym schematem malowania a wyglądem biedronki.

Teraz z tego co widzę i słyszę, taki przydomek na SU12 III w barwach MZK używany jest dosyć często, Lecz przez miłośników około mojego wieku (Mam 16 lat), czyli poprostu młodsze pokolenie, Właśnie ze względu na kolorystykę kojarzącą się z biedronką. Więc uważam że tytuł jest OK.

^_^
3