Forum

Przebudowa przejazdu kolejowego na Stołczynie

W związku z planowanym rozpoczęciem prac przy przebudowie przejazdu kolejowego w ciągu ulic Nad Odrą i Stołczyńskiej (przy przystanku „Stołczyn Północny”) 19 sierpnia (dla linii nocnych od nocy 19/20 sierpnia) na okres ok. 2 tygodni (szacunkowo do 31 sierpnia) wprowadzone zostaną zmiany w funkcjonowaniu linii 63, 102 i 526.

wysłane przez Vlogus123 11

Wszystko fajnie i w ogóle. Jednak czy aby napewno dobrym pomysłem było przydzielenie linii 586 do SPPK?

Tak naprawdę tam na stołczynie jest w stanie jedynie zawrócić 3611. A jeśli by ten wóz okazał się niesprawny i nie byłby w stanie wyjechać na tą linię, bo w życiu różnie bywa, to wtedy SPPK nie ma jak wystawić wozu na linię.

Zdaję sobie sprawę, że to jest gadanie typu "Co by było, gdyby...", jednak w tej kwestii chciałbym poznać waszą opinię na ten temat.
1
Vlogus123 napisał(a):
Wszystko fajnie i w ogóle. Jednak czy aby napewno dobrym pomysłem było przydzielenie linii 586 do SPPK?

Tak naprawdę tam na stołczynie jest w stanie jedynie zawrócić 3611. A jeśli by ten wóz okazał się niesprawny i nie byłby w stanie wyjechać na tą linię, bo w życiu różnie bywa, to wtedy SPPK nie ma jak wystawić wozu na linię.

Zdaję sobie sprawę, że to jest gadanie typu "Co by było, gdyby...", jednak w tej kwestii chciałbym poznać waszą opinię na ten temat.

Wydaje mi się, że skoro nie napisali, iż będzie jeździć więcej niż jeden autobus na tym 586, to po prostu puszczą tego 3611, a na 526, gdzie czasami się pojawia, wyjedzie zwykła solówka. Bo skoro na 526 zazwyczaj jest podmieniany autobus pod zajezdnią, aby rano mógł wyjechać na poranne 107, to nie widzę problemu, aby puścić taką solówkę od razu od 1 kursu linii 526. Jeśli się mylę, poprawcie mnie ;)
Post został wyedytowany przez autora.
2
Midix napisał(a):
Wydaje mi się, że skoro nie napisali, iż będzie jeździć więcej niż jeden autobus na tym 586, to po prostu puszczą tego 3611, a na 526, gdzie czasami się pojawia, wyjedzie zwykła solówka. Bo skoro na 526 zazwyczaj jest podmieniany autobus pod zajezdnią, aby rano mógł wyjechać na poranne 107, to nie widzę problemu, aby puścić taką solówkę od razu od 1 kursu linii 526. Jeśli się mylę, poprawcie mnie! ;)

Tak, tylko nie chodzi mi o to, że 586 będzie obsługiwany kilkoma brygadami czy jedną. Chodzi mi o to, że SPPK posiada na stanie tylko 1 autobus klasy MIDI. I ciekawi mnie jakie rozwiązanie oni przewidują na wypadek awarii 3611.
1
Vlogus123 napisał(a):
Tak, tylko nie chodzi mi o to, że 586 będzie obsługiwany kilkoma brygadami czy jedną. Chodzi mi o to, że SPPK posiada na stanie tylko 1 autobus klasy MIDI. I ciekawi mnie jakie rozwiązanie oni przewidująna wypadek awarii 3611.

Zakładam, że na pomoc przyjedzie PKS ze swoimi Sprinterami, bo skoro mówisz, że jest tam aż tak źle, to nie widzę tutaj innego rozwiązania. Tzn. jest jeszcze SPA Klonowica, ale nie liczyłbym na nie, bo ta spółka nie zajmuje się żadnymi nocnymi liniami i raczej nie znaleźliby kierowcy na nocne zadanie.
2
Midix napisał(a):
Zakładam, że na pomoc przyjedzie PKS ze swoimi Sprinterami, bo skoro mówisz, że jest tam aż tak źle, to nie widzę tutaj innego rozwiązania. Tzn. jest jeszcze SPA Klonowica, ale nie liczyłbym na nie, bo ta spółka nie zajmuje się żadnymi nocnymi liniami i raczej nie znaleźliby kierowcy na nocne zadanie.

SPAK ma rezerwę nocną.
4
Majlo2016 napisał(a):
SPAK ma rezerwę nocną.

Tylko na ten czas, czy od dawna? Bo nigdy o niej nie słyszałem i nie widziałem.
Midix napisał(a):
Tylko na ten czas, czy od dawna? Bo nigdy o niej nie słyszałem i nie widziałem.

Od dawna, chyba że była jakaś przerwa i o tym nie wiem. Ostatnio nawet mijałem jak koło 2 w nocy elektryk wracał z ładowania na dworcu, bo z tego co wiem głównie tym zajmują się na tej rezerwie.
1
Majlo2016 napisał(a):
Od dawna, chyba że była jakaś przerwa i o tym nie wiem. Ostatnio nawet mijałem jak koło 2 w nocy elektryk wracał z ładowania na dworcu, bo z tego co wiem głównie tym zajmują się na tej rezerwie.

Aaa to jednak widziałem, wracałem ze znajomym po nocnych fotach i się ździwiliśmy co on tam robi o tej porze :)
Majlo2016 napisał(a):

Przecież to robią piloci, a odkąd pojawiło się sporo nowych elektryków to siłą rzeczy muszą jeździć ładować je na mieście. Na zajezdni jest 5 ładowarek, a elektryków 30. Normalne zjawisko od dobrych kilku miesięcy.
3
LagunaGrandtour napisał(a):
Przecież to robią piloci, a odkąd pojawiło się sporo nowych elektryków to siłą rzeczy muszą jeździć ładować je na mieście. Na zajezdni jest 5 ładowarek, a elektryków 30. Normalne zjawisko od dobrych kilku miesięcy.

Sorry, pomyłka 😅
Dzięki za sprostowanie.
Midix napisał(a):

Oj znaleźliby, wolimy jeździć nocnymi liniami niż o 1-2 w nocy elektryki na mieście ładować, od jakiegoś czasu w grafiku mamy nocne zmiany, bo nie ma gdzie wozów ładować na terenie zajezdni. - sorry za offtop.

W którym dokładnie miejscu ma być ta zawrotka na Stołczynie?
3
Swiergotka napisał(a):
W którym dokładnie miejscu ma być ta zawrotka na Stołczynie?

Tutaj (zdjęcie nieaktualne): https://maps.app.goo.gl/HLvQVnUt2zBW4B3f9
Vlogus123 napisał(a):
Tak, tylko nie chodzi mi o to, że 586 będzie obsługiwany kilkoma brygadami czy jedną. Chodzi mi o to, że SPPK posiada na stanie tylko 1 autobus klasy MIDI. I ciekawi mnie jakie rozwiązanie oni przewidują na wypadek awarii 3611.

Pewnie pojazd MAXI. Tam obok przystanku masz jakiś parking usług transportowych, jeśli będzie możliwość skorzystania z niego jako miejsca do zawracania albo nawet trójkątowania z wykorzystaniem wjazdu, to i 12 metrowy autobus bez problemu zawróci.

"Siatka komunikacji nocnej w tym mieście przestarzała jak tabor Tramwajów Szczecińskich"
1
Lisek1407 napisał(a):
Pewnie pojazd MAXI. Tam obok przystanku masz jakiś parking usług transportowych, jeśli będzie możliwość skorzystania z niego jako miejsca do zawracania albo nawet trójkątowania z wykorzystaniem wjazdu, to i 12 metrowy autobus bez problemu zawróci.

12m i bez wjazdu do tej bazy zawinie. Nie musi tego zrobić na raz, ani na trzy, choćby miał to zrobić na sześć to i tak da radę. Serio.

Na tym forum piszę o swoich zainteresowaniach, nie o pracy.
2
MlodyS53 napisał(a):
12m i bez wjazdu do tej bazy zawinie. Nie musi tego zrobić na raz, ani na trzy, choćby miał to zrobić na sześć to i tak da radę. Serio.

Mam wrażenie, że decyzyjni jak widzą, że autobus nie zawróci na max. 3 razy, to nie ma co go puszczać, bo to jakaś obelga czy wstyd gdy jest więcej niż 3. Ja osobiście nawet mógłbym i na 10 razy i ciągle kręcić, bez pośpiechu, ale żeby to zrobić bezpiecznie.
3
Vlogus123 napisał(a):

A czy Ty zdajesz sobię sprawę, że to zajezdnia się określa czy coś pojedzie, lub nie? U nas organizator praktycznie nie ma nic do gadania, najpierw leci gołąb co kto może pojechać, a potem podejmuje się decyzje. Nawet PKS nie jest w stanie obsłużyć całości na ten moment, pomijając już różnicę kosztów za wzkm dla SPPK, a dla PKS.

Nie bez powodu SPAK będzie dzielił linię z PKSem, a i będą pewne przetasowania na liniach.
2
LagunaGrandtour napisał(a):
A czy Ty zdajesz sobię sprawę, że to zajezdnia się określa czy coś pojedzie, lub nie? U nas organizator praktycznie nie ma nic do gadania

Akurat w tym przypadku ustalenia z SPPK były najłatwiejsze. Zresztą od jakiegoś czasu ta współpraca na linii organizator – operator jest zdecydowanie lepsza. Gdyby SPPK miało więcej taboru MIDI, to i zaangażowanie byłoby większe.

SPAK i PKS dostały komunikat i tyle. Ze SPAK-iem był robiony przejazd próbny i wiadomo – jak zwykle u tego operatora było mnóstwo problemów.

Koszty dodatkowej pracy przewozowej ponosi Trakcja.
7
MQ napisał(a):
Akurat w tym przypadku ustalenia z SPPK były najłatwiejsze. Zresztą od jakiegoś czasu ta współpraca na linii organizator – operator jest zdecydowanie lepsza. Gdyby SPPK miało więcej taboru MIDI, to i zaangażowanie byłoby większe.

Nie bez powodu współpraca z Policami jest łatwa, ale o tym mówić nie musimy. Zmiany przyniosły wiele korzyści.

MQ napisał(a):
SPAK i PKS dostały komunikat i tyle. Ze SPAK-iem był robiony przejazd próbny i wiadomo – jak zwykle u tego operatora było mnóstwo problemów.

Czemu mnie to nie dziwi?
4

wysłane przez konZ!xx 0

Z mojej strony dwa pytania:
1. Linia 63: Jaki jest sens tworzenia przystanku "Nad Odrą Przejazd Kolejowy", który po pierwsze jest kilkadziesiąt metrów od "Nad Odrą Terminal", a po drugie z przejazdem kolejowym w nazwie niewiele ma wspólnego?
2. Dlaczego linia 802 nie może być linią całodobową, skoro trasa jest ta sama, co linii 586? Wówczas byłaby całkowicie pod zarządem PKS, nie byłoby problemów co do nawrotki na Stołczynie Północnym.

wysłane przez Wojtek 24

konZ!xx napisał(a):
1. Linia 63: Jaki jest sens tworzenia przystanku "Nad Odrą Przejazd Kolejowy", który po pierwsze jest kilkadziesiąt metrów od "Nad Odrą Terminal", a po drugie z przejazdem kolejowym w nazwie niewiele ma wspólnego?

Może dlatego, żeby była dogodniejsza przesiadka na 802, 863.
5

wysłane przez man1995 59

konZ!xx napisał(a):
2. Dlaczego linia 802 nie może być linią całodobową, skoro trasa jest ta sama, co linii 586? Wówczas byłaby całkowicie pod zarządem PKS, nie byłoby problemów co do nawrotki na Stołczynie Północnym.

1. No właśnie te kilkadziesiąt metrów mniej do pokonania pieszo. Dla innych może to zrobić różnicę. Jak inaczej nazwałbyś ten przystanek?
Niepotrzebne czepianie się czegoś co będzie funkcjonowało kilka dni.
2. Dlatego, że linia 802 jest linią dzienną a 586 nocną.
"Problemy" co do nawrotki byłyby nadal. Dwie brygady 802/863 z obsługą SU10 ma SPAK więc problem by pozostał. Właściwie SPPK będzie miało mniejszy problem bo z tego co się orientuję to mają jeszcze krótszego MIDI-ka.
5