Forum
Powstańców Wlkp. bez tramwajów
wysłane przez
krystianspak1853
0
wysłane przez
Burdziq
5
Czyli od 1 września tramwaje linii 11 i 12 wrócą na pętlę Pomorzany?
Wedle planu tak, ale nie wygląda to zbyt optymistycznie. Tory są już wprawdzie praktycznie gotowe, ale połowa wiaduktu dla samochodów wygląda tak, jakby miała być skończona za parę tygodni. Czyli w teorii tramwaje mogą wrócić, z tym że raczej samochody i autobusy będą jeździć po torowisku. No ale może ktoś bardziej kompetentny się w tej kwestii wypowie.
wysłane przez
Mcarkcel
7
Wedle planu tak, ale nie wygląda to zbyt optymistycznie. Tory są już wprawdzie praktycznie gotowe, ale połowa wiaduktu dla samochodów wygląda tak, jakby miała być skończona za parę tygodni. Czyli w teorii tramwaje mogą wrócić, z tym że raczej samochody i autobusy będą jeździć po torowisku. No ale może ktoś bardziej kompetentny się w tej kwestii wypowie.
Ja jeszcze przypomnę, że istnieje dziura przy ornamencie, z tego co kojarzę, jeszcze przez kilka tygodni będzie trwać ekspertyza i badanie w związku z jej powstaniem.
wysłane przez
maciekos95
3
Dzisiaj przeszedłem się całą Powstańców - od Szyrockiego do pętli. Mogę potwierdzić, że torowisko jest praktycznie gotowe, zostało jeszcze tylko zalanie go asfaltem w dwóch miejscach (ale to jest robota na 1, góra 2 dni). Dodam też, że akurat jak tam szedłem, to na odcinku między Szpitalną a Frysztacką trwało rozwieszanie sieci trakcyjnej. Wnioskuję z tych obserwacji, że powrót tramwajów 1 września nie jest zagrożony w żaden sposób (natomiast ruch kołowy to oczywiście zupełnie co innego).
Re: Linia 4
wysłane przez
man
149
W ostatnich miesiącach nie pojawiły się żadne konkretne informacje
Na początku lipca była informacja, że linia 4 po wakacjach zostanie zawieszona.
https://radioszczecin.pl/1,507605,tramwajowa-czworka-zostanie-zawieszona-po-wakacj
wysłane przez
Press
0
https://radioszczecin.pl/1,507605,tramwajowa-czworka-zostanie-zawieszona-po-wakacj
Szkoda, osobiście liczyłem na powrót w relacji os. Zawadzkiego - Pomorzany, ale chyba nie doczekamy się pełnego powrotu 12 linii tramwajowych
wysłane przez
pioko17
38
Szkoda, osobiście liczyłem na powrót w relacji os. Zawadzkiego - Pomorzany, ale chyba nie doczekamy się pełnego powrotu 12 linii tramwajowych
Moim zdaniem 4 dobrze sprawdziłaby się jako szczytowe wzmocnienie 11 i 12 na trasie Pomorzany – Filharmonia. Dałoby to na wspólnym odcinku częstotliwość co 3 minuty.
Oczywiście przy założeniu, że mamy wystarczająco motorniczych i taboru.
wysłane przez
Miejska Tatra
0
Jak dla mnie, to nie jest mądry ruch ze strony władz miasta. Jestem pasażerem linii 5, oraz 7, i w dni powszednie, w godzinach szczytu przydałaby się kolejna linia, bądź też wzmocnienie linii 7 do częstotliwości kursowania co 10 minut lub mniej. 12 minut, owszem to dobra częstotliwość, jednak tramwaje i tak bywają przepełnione dalej na odcinku Bohaterów Warszawy - Poniatowskiego.
wysłane przez
kajetansz
65
Штирлиц
wysłane przez
Jelczem_przez_świat
−4
Wychodzi na to, że w piątek ostatni dzień linii 4 i niewiadomą jest kiedy wróci i w jakiej postaci. Jakiś wspólny przejazd ostatnią 4 robimy? 4/4 odjeżdża jako ostatnia ze Szpitalnej o 22:57 i jako ostatnia trafia do zajezdni. Może wspólnie byśmy nią pojechali i pożegnali linię 4?
Szczerze, bardzo dobra inicjatywa, mógłbym się do niej dołączyć?
Czasem się zastanawiam, dlaczego nie jestem szanowany przez nikogo🤔
wysłane przez
MlodyS53
83
Szczerze, bardzo dobra inicjatywa, mógłbym się do niej dołączyć?
No przecież tak wynika z tego posta, że to zaproszenie. A na zaproszenie nie pytasz tylko potwierdzasz. XD
Na tym forum piszę o swoich zainteresowaniach, nie o pracy.
wysłane przez
Sebek821
1
Wychodzi na to, że w piątek ostatni dzień linii 4 i niewiadomą jest kiedy wróci i w jakiej postaci. Jakiś wspólny przejazd ostatnią 4 robimy? 4/4 odjeżdża jako ostatnia ze Szpitalnej o 22:57 i jako ostatnia trafia do zajezdni. Może wspólnie byśmy nią pojechali i pożegnali linię 4?
Co prawda nie ostatnia, ale zapraszam na 4/1 :)
Kiedyś to było, teraz to nie ma.
wysłane przez
Michal
2
I co? Byliście?
Szkoda, że nie przeczytałem wcześniej …
Chętnie bym dołączył 🫤
Szczeciński SZYBKI Tramwaj może być rzeczywiście SZYBKI, tylko pod warunkiem, że nie zatrzyma się ani razu na Gdańskiej. Inaczej, wszystko zostanie po staremu...
Co dalej z czwórką?
wysłane przez
krystianspak1853
0
wysłane przez
Miejska Tatra
0
Mam wrażenie że ZDiTM nie za bardzo wie co zrobić z linią 4, więc najlepiej zawiesić, przynajmniej na razie. Na jakiej trasie można byłoby ją uruchomić? Ktoś napisał że na trasie Pomorzany - Osiedle Zawadzkiego żeby odciążyć 5 i 7, i wydaje się to być dobrym pomysłem, nawet chociaż tylko w szczycie, bo przecież już kiedyś ta linia na takiej trasie kursowała i raczej jest zapotrzebowanie na takie połączenie. Ktoś inny napisał żeby puścić na trasie Pomorzany - Filharmonia w szczycie żeby wzmocnić 11 i 12.
Ja mam inny pomysł: Pomorzany - Mickiewicza - Głębokie, zamiast wydłużyć „siódemkę" do Głębokiego w godzinach szczytu.
wysłane przez
Kuba Spociński
0
Ja mam inny pomysł: Pomorzany - Mickiewicza - Głębokie, zamiast wydłużyć „siódemkę" do Głębokiego w godzinach szczytu.
Dobry pomysł ale też można dać Pomorzany- Głębokie przez felczaka, albo nawet do Lasu Arkońskiego przez wojska Polskiego, albo jeszcze nawet do Potulickiej tak jak to kiedyś jeździła ale nie wiadomo
wysłane przez
LagunaGrandtour
138
Dobry pomysł ale też można dać Pomorzany- Głębokie przez felczaka, albo nawet do Lasu Arkońskiego przez wojska Polskiego, albo jeszcze nawet do Potulickiej tak jak to kiedyś jeździła ale nie wiadomo
Aleś wymyślił.. Bardziej trzeba wzmocnić Mickiewicza, a nie nieobciążone Wojska Polskiego na odcinku Łekno - SzSz.
wysłane przez
Lisek1407
3
W jakim celu? Dla ozdoby?
"Siatka komunikacji nocnej w tym mieście przestarzała jak tabor Tramwajów Szczecińskich"
wysłane przez
krystianspak1853
0
wysłane przez
Press
0
Bardzo dobry pomysł z wydłużeniem czwórki na Głębokie wtedy ta linia ma jeszcze większy sens niż tylko do Osiedla Zawadzkiego, wtedy siódemka wystarczy do Osiedla Zawadzkiego i przestanie być takim tasiemcem a jak ktoś będzie chciał na Głębokie to przesiądzie się w czwórkę na Modrej.
Właśnie, a wiadomo czy przy potencjalnej 4 przez Mickiewicza, tramwaje niskopodłogowe mogłby przejeżdżać przez jagiellońską, czy byłaby to tak jak 5 tylko linia częściowo niskopodłogowa?
wysłane przez
iamsikorel
1
Właśnie, a wiadomo czy przy potencjalnej 4 przez Mickiewicza, tramwaje niskopodłogowe mogłby przejeżdżać przez jagiellońską, czy byłaby to tak jak 5 tylko linia częściowo niskopodłogowa?
W przypadku kierowania linii 1, 4, 7 czy 9 na objazdy nie ma problemów z przejazdem przez Jagiellońską.
wysłane przez
Pan Solaris
3
Mam wrażenie że ZDiTM nie za bardzo wie co zrobić z linią 4, więc najlepiej zawiesić, przynajmniej na razie. Na jakiej trasie można byłoby ją uruchomić? Ktoś napisał że na trasie Pomorzany - Osiedle Zawadzkiego żeby odciążyć 5 i 7, i wydaje się to być dobrym pomysłem, nawet chociaż tylko w szczycie, bo przecież już kiedyś ta linia na takiej trasie kursowała i raczej jest zapotrzebowanie na takie połączenie. Ktoś inny napisał żeby puścić na trasie Pomorzany - Filharmonia w szczycie żeby wzmocnić 11 i 12 ale nie wiem czy takie dublowanie ma sens bo zapowiadali że 12 będzie kursować w szczycie co 6 minut, a 11 zapewne co 12 minut jak reszta linii więc daje to tramwaj co 3/6 minut średnio co 4 minuty na wspólnym odcinku Pomorzany - Plac Rodła. Najpierw zobaczymy czy uda się przywrócić ruch tramwajowy całą aleją do Pomorzan od 1 września, ale z obserwacji innych osób wynika że tak się stanie. Wszystko zależy od dostępności taboru, motorniczych no i oczywiście pieniędzy.
Ja się zastanawiam, Czy zdało by to egzamin, jakby 4 kursowała na trasie Pomorzany-Turkusowa, Tak jak uruchomiona w Październiku 2021 linia 13.
Ale tylko w dni powszednie szkolne i jedynie w szczycie.
wysłane przez
Maciej
4
Pogodno w taką sobotę ma koło 40 brygad. Mimo, iż tak naprawdę bez żadnych rotacji między zajezdniami sporo linii mogłaby być w całości obsłużona taborem niskopodłogowym (1, 8, 9, 10) to nie… Jutro na pewno będzie podobnie.
Jakiś czas temu już chciałem o to zapytać, bo wiem, że jest tutaj trochę osób, które mogą sensownie wypowiedzieć się w tym temacie i być może wiedzą czy jest jakiś racjonalny powód takiego stanu rzeczy, czy to po prostu standardowy beton i niedasizm.
Tak, wiem że w rozkładzie przygotowanym przez ZDiTM jest formalnie rozpisanych 19 brygad niskopodłogowych ale nie zakładam że w umowie zapisana jest kara za wysłanie pojazdu niskopodłogowego na brygadę wysokopodłogową.
Zrozumiałbym gdyby taki weekend wykorzystać na prace utrzymaniowe albo gruntowne czyszczenie z zewnątrz/wewnątrz tych tramwajów ale patrząc na stan utrzymania taboru przez TS odrzucam opcję, że nagle w taką sobotę koło 15 tramwajów jest dopieszczanych ;)
Jakieś inne opcje?
wysłane przez
MlodyS53
83
No i dzisiaj na mieście kursowały całe 3 Gammy (25%). Do tego jak to zwykle bywa w weekendy mniej więcej połowa Swingów oraz 2 Bety. Można się było tego spodziewać. W efekcie po mieście jeździło dzisiaj 19 tramwajów niskopodłogowych na 50 dostępnych (mniej niż 40%). Piękny wynik.
Pogodno w taką sobotę ma koło 40 brygad. Mimo, iż tak naprawdę bez żadnych rotacji między zajezdniami sporo linii mogłaby być w całości obsłużona taborem niskopodłogowym (1, 8, 9, 10) to nie… Jutro na pewno będzie podobnie.
Jakiś czas temu już chciałem o to zapytać, bo wiem, że jest tutaj trochę osób, które mogą sensownie wypowiedzieć się w tym temacie i być może wiedzą czy jest jakiś racjonalny powód takiego stanu rzeczy, czy to po prostu standardowy beton i niedasizm.
Tak, wiem że w rozkładzie przygotowanym przez ZDiTM jest formalnie rozpisanych 19 brygad niskopodłogowych ale nie zakładam że w umowie zapisana jest kara za wysłanie pojazdu niskopodłogowego na brygadę wysokopodłogową.
Zrozumiałbym gdyby taki weekend wykorzystać na prace utrzymaniowe albo gruntowne czyszczenie z zewnątrz/wewnątrz tych tramwajów ale patrząc na stan utrzymania taboru przez TS odrzucam opcję, że nagle w taką sobotę koło 15 tramwajów jest dopieszczanych ;)
Jakieś inne opcje?
Wymagane 19, jechać 19 musi. Dla bezpieczeństwa, upycha się wysoką gdzie się da. Bo... jak się zepsuje wysoka to można z rezerwy bez straty wystawić niską.
W miejsce awarii niskiej, wystawisz wysoką i jest lament i niezgodność z umową 😉
To tak na chlopski rozum :)
wysłane przez
bartez
364
To tak na chłopski rozum; jak zepsuje się niska podłoga na mieście, a w zajezdni są same rezerwy wysokopodłogowe to na zastępstwo lepiej wysłać coś takiego czy nic?;)
wysłane przez
Maciej
4
Wymagane 19, jechać 19 musi. Dla bezpieczeństwa, upycha się wysoką gdzie się da. Bo... jak się zepsuje wysoka to można z rezerwy bez straty wystawić niską.
W miejsce awarii niskiej, wystawisz wysoką i jest lament i niezgodność z umową 😉
To nie może być powód, bo np. w dzień powszedni dzień wcześniej jeździło ich ponad 30 i jak widać nie było to nadal problemem, że nie byłoby z czego wystawić ew. rezerwy.
wysłane przez
iamsikorel
1
ciach
Może nie w takiej skali jaką przedstawiasz, ale częściowo może chodzić o autoryzację. Nie każdy motorniczy ma ją na każdy typ wagonu. To napewno spory problem logistyczny.
wysłane przez
Piotr_B1
0
Jakieś inne opcje?
Jeżeli w umowie jest wpisana brygada obsługiwana taborem wysokopokładowym, to taki wyjedzie, bo miasto wypłaci i tak za brygadę wysokopokładową. Jeśli wyjedzie niskacz, to zarząd TS może być ukarany za niegospodarność i narażenie spółki na straty.
wysłane przez
lukaszenko
16
[...]zarząd TS może być ukarany za niegospodarność i narażenie spółki na straty.
Ha ha ha, dobry żart :P
wysłane przez
Piotr_B1
0
Ha ha ha, dobry żart :P
Nie mój drogi. Tak jest w Białymstoku. Jeżeli np. daną brygadę ma obsługiwać solówka, a wyjedzie przegub, to miasto i tak zapłaci za solówkę. Jeżeli natomiast za przeguba wyjeżdża solówka, to miasto zapłaci za solówkę. Czyli jak nie patrzeć pewna część ciała z tyłu.
wysłane przez
lukaszenko
16
Nie mój drogi. Tak jest w Białymstoku. Jeżeli np. daną brygadę ma obsługiwać solówka, a wyjedzie przegub, to miasto i tak zapłaci za solówkę. Jeżeli natomiast za przeguba wyjeżdża solówka, to miasto zapłaci za solówkę. Czyli jak nie patrzeć pewna część ciała z tyłu.
Ale to forum o Szczecinie a nie Białymstoku.
wysłane przez
Piotr_B1
0
Ale to forum o Szczecinie a nie Białymstoku.
No popatrz, nie wiedziałem. Dzięki za uświadomienie. Głupi jestem... A tak na serio, to naprawdę nie interesuje Cię, jak jest gdzie indziej?
wysłane przez
lukaszenko
16
A tak na serio, to naprawdę nie interesuje Cię, jak jest gdzie indziej?
W tym momencie mało interesuje mnie Białystok bo wszyscy dyskutujemy o Szczecinie. Będziemy chcieli to założymy wątek dotyczący kar umownych obowiązujących w innych miastach. Poza tym wtrąciłeś ten Białystok tutaj kompletnie od czapy więc nie dziw się reakcji.
wysłane przez
MlodyS53
83
Jeżeli w umowie jest wpisana brygada obsługiwana taborem wysokopokładowym, to taki wyjedzie, bo miasto wypłaci i tak za brygadę wysokopokładową. Jeśli wyjedzie niskacz, to zarząd TS może być ukarany za niegospodarność i narażenie spółki na straty.
Ale rozliczanie wzkm jest napodstawie kategorii pojemnościowej pociagu a nie na podstawie wysokości podłogi.
wysłane przez
z@kręcony17
−3
W efekcie po mieście jeździło dzisiaj 19 tramwajów niskopodłogowych na 50 dostępnych (mniej niż 40%). Piękny wynik.
Nie każdy motorniczy ma uprawnienia na każdy typ taboru, szczególnie wśród nowszych pracowników.
Grafiki są układane tak, żeby każdy wypracował swoją normę godzin, więc nie można sobie po prostu „podmienić” każdej brygady wysokopodłogowej na niskopodłogową. W weekend, jeśli określona liczba brygad ma być obsadzona niskopodłogowcami, trafiają na nie przede wszystkim motorniczowie, którzy mają odpowiednie uprawnienia. Pozostałe brygady obsługują GŁÓWNIE osoby z uprawnieniami na tabor wysokopodłogowy.
Tak że to niekoniecznie kwestia tego, że „można było wysłać więcej”, tylko zwyczajnie nie każdy ma uprawnienia na wszystko i grafik musi się spinać kadrowo.
wysłane przez
MlodyS53
83
Nie każdy motorniczy ma uprawnienia na każdy typ taboru, szczególnie wśród nowszych pracowników.
Grafiki są układane tak, żeby każdy wypracował swoją normę godzin, więc nie można sobie po prostu „podmienić” każdej brygady wysokopodłogowej na niskopodłogową. W weekend, jeśli określona liczba brygad ma być obsadzona niskopodłogowcami, trafiają na nie przede wszystkim motorniczowie, którzy mają odpowiednie uprawnienia. Pozostałe brygady obsługują GŁÓWNIE osoby z uprawnieniami na tabor wysokopodłogowy.
Tak że to niekoniecznie kwestia tego, że „można było wysłać więcej”, tylko zwyczajnie nie każdy ma uprawnienia na wszystko i grafik musi się spinać kadrowo.
Uprawnienia są na wszystko. Tylko nie mają szkoleń.
Szkolenia są potrzebne jak świni siodło. Każdy średniorozgarnięty dorosły człowiek się połapie przesiadając się z wozu na wóz. Nie bez powodu wszystkie przyciski są opisane 😅
Inna sprawa, że jak przychodzisz do spółki autobusowej to nikt nie szkoli osobno na citaro, osobno na 22xx a osobno na 27xx.
Masz prawko? Tu masz papiery, tam stoi autobus. Nara.
wysłane przez
Wojtek
24
Inna sprawa, że jak przychodzisz do spółki autobusowej to nikt nie szkoli osobno na citaro, osobno na 22xx a osobno na 27xx.
Masz prawko? Tu masz papiery, tam stoi autobus. Nara.
Na hybrydy robili szkolenie, a na elektryki?
wysłane przez
Pan Solaris
3
Na elektryki też z tego co mi kiedyś kierowcy opowiadali.
Zastanawiam się, Czy też szkoli się kierowców jeżdżących na solówkach na to żeby mogli jeździć przegubowcami?
wysłane przez
antonioo.mkm
18
Zastanawiam się, Czy też szkoli się kierowców jeżdżących na solówkach na to żeby mogli jeździć przegubowcami?
Wojtek (MlodyS53) opisał jak to wygląda.
^_^
wysłane przez
LagunaGrandtour
138
Z zasady, jak się wkład kabiny kierowcy boi jeździć przegubem to po prostu go nie puszczają na linie przegubowe i jeździ kilka miesięcy krótkimi, aż przestanie się obawiać gabarytu.
wysłane przez
SirMotorniczy_91
−1
W szkołach nauki jazdy z reguły czy też w 100% praktycznie uczysz się na autobusie, który ma 12 metrów. Znam przypadki kierowców, którzy z takich po egzaminie na dzień dobry dostawali "przeguby". Nie ma to reguły. Że człowiek nie da rady przegubem pierwszego dnia w pracy? Weź mi potrzymaj piwo 😉
wysłane przez
LagunaGrandtour
138
Akurat objazd wozu zależy od kierującego - na swoim przykładzie - w piątek odebrałem prawko, a w sobotę robiłem już P2+107 na sobotnim rozkładzie, który nie był zbyt łaskawy. Wystarczy się nie bać i myśleć co się robi.
Pamiętajcie, że sporo osób robi prawko z przymusu, bo np. dostaną skierowanie z urzędu - tacy ludzie czasem ledwo co potrafią ogarnąć 4 metrową osobówkę, a co dopiero 18 metrowy autobus.
wysłane przez
lukaszenko
16
Tylko dlatego bo wymagała tego umowa z Solarisem aby uznana była gwarancja na te wozy.
wysłane przez
Maciej
4
To znaczy, że każdy motorniczy z Pogodna ma uprawnienia/szkolenia na Tatry ale tylko część dodatkowo na Swingi/Bety/Gammy? Czy jak to działa?
O ile na Gammy byłbym jeszcze w stanie to zrozumieć, bo to stosunkowo nowe tramwaje to zaskakująco dziwne jest to w przypadku Swingów, które jeżdżą u nas już kilkanaście lat.
Zresztą na Gammy ponoć w marcu było już przeszkolonych 90 motorniczych, a w maju pisano o 114:
https://wiadomosci.szczecin.eu/artykul/komunikacja/nowe-niskopodlgowe-gammy-wyjada-w-sobote-na-ulice-szczecina
https://wiadomosci.szczecin.eu/artykul/komunikacja/tuzin-tramwajow-gamma-juz-w-szczecinie
Z tych koło 100 ludzi znalazło się tylko 6 w sobotę i 4 w niedzielę, aby zamiast Tatry wyjechał nowoczesny, niskopodłogowy tramwaj? To tym bardziej dziwne, że tydzień w tydzień w poprzednie weekendy nie było problemu z zapewnieniem obsady 7, a nawet 8 brygad.
Domyślam się, że zależności jest tutaj dużo i nie da się tego tak łatwo przekładać i przeliczyć ale na prawdę wygląda to bardzo niekorzystnie dla pasażera lekko mówiąc...
wysłane przez
hubertdz
39
To znaczy, że każdy motorniczy z Pogodna ma uprawnienia/szkolenia na Tatry ale tylko część dodatkowo na Swingi/Bety/Gammy? Czy jak to działa?
Co do zasady tak, każdy pojedzie Tatrą, bo na Tatrach się uczą i zdają egzamin. Swingi, Bety i Gammy wymagają dodatkowego szkolenia. Szkolenia te jednak się sukcesywnie odbywają i myślę że spokojnie mogę powiedzieć, że w obecnej chwili większość motorniczych z pogodna pojedzie każdym typem taboru.
Dlaczego zatem Gammy jeżdżą w tak małej liczbie i tylko na 3? Dobre pytanie. Widzieliśmy tłumaczenia sprzed kilkunastu chyba tygodni, że na jednym z peronów na Turkusowej i Potulickiej jest problem z łukiem. Czy coś z tym zrobiono? Nie.
Ale to eliminuje tylko dwie linie, 2 i 9 (przy czym chyba nie byłoby dużego problemu tymczasowo kazać wjeżdżać Gammami na inny tor na Potulickiej). A dlaczego Gamma nie pojawi się na 1, 7, 8, 10? Na Gumieńcach podobno problemem są... krzaki ocierające się o wagony. No i pozamiatane, nic się nie da z tym zrobić (ironia). A 1 i 7? Nie wiadomo, ale nikt nie pyta (np. media). Wszyscy się przyzwyczaili że Gammy muszą jeździć na 4 i musi być rezerwa (chociaż nie musiały, bo dwukierunkowych Bet się przecież nie pozbyliśmy). Więc 1 i 7 chyba "nie bo nie", chociaż jak było weekendowe zamknięcie trasy na Turkusową, to Gammy na 7 się pojawiły i problemów nie było.
Wygląda więc na to, że kupiono nowe tramwaje tylko dla pasażerów korzystających z linii do/z Pomorzan, pozostali nie zaznają smaku podróżowania najnowocześniejszym taborem w mieście :P Czy to rozsądne? Mam wątpliwości. Tym bardziej, że jeszcze przed wakacjami dochodziło do sytuacji, gdzie odwoływano kursy z braku taboru lub puszczano solówki w szczycie, byleby tylko nie wysłać Gammy "gdzieś indziej". I to już moim zdaniem jest niegospodarność, zwłaszcza jeśli za odwołane kursy płaci się kary.
wysłane przez
MlodyS53
83
I to już moim zdaniem jest niegospodarność, zwłaszcza jeśli za odwołane kursy płaci się kary.
Nie tyle płaci sie kary, co nie dostaje się zapłaty za wzkm. Ale spokojnie. To nie jest problemem. Bo co roku jest coś takiego jak rekompensata.
Czyli w skrócie. Spółka nie wykona pracy przewozowej, to nie dostanie kasy, ale na koniec roku aby nie było straty i Spółka wyszła na 0, dostanie te pieniądze w rekompensacie.
Ktoś kiedyś powiedział, że lepiej nie wyjechać na linię niż jechac bo to się bardziej opłaca. No i trochę racji jest. Bo to jest 100km mniej zużyty pojazd, 100km później nastąpi awaria. A te 100km wyjdzie akurat na przełomie roku i ten rok zakończy się z mniejszymi wydatkami. XD
wysłane przez
Maciej
4
Co do zasady tak, każdy pojedzie Tatrą, bo na Tatrach się uczą i zdają egzamin. Swingi, Bety i Gammy wymagają dodatkowego szkolenia. Szkolenia te jednak się sukcesywnie odbywają i myślę że spokojnie mogę powiedzieć, że w obecnej chwili większość motorniczych z pogodna pojedzie każdym typem taboru.
Dlaczego zatem Gammy jeżdżą w tak małej liczbie i tylko na 3? Dobre pytanie. Widzieliśmy tłumaczenia sprzed kilkunastu chyba tygodni, że na jednym z peronów na Turkusowej i Potulickiej jest problem z łukiem. Czy coś z tym zrobiono? Nie.
Ale to eliminuje tylko dwie linie, 2 i 9 (przy czym chyba nie byłoby dużego problemu tymczasowo kazać wjeżdżać Gammami na inny tor na Potulickiej). A dlaczego Gamma nie pojawi się na 1, 7, 8, 10? Na Gumieńcach podobno problemem są... krzaki ocierające się o wagony. No i pozamiatane, nic się nie da z tym zrobić (ironia). A 1 i 7? Nie wiadomo, ale nikt nie pyta (np. media). Wszyscy się przyzwyczaili że Gammy muszą jeździć na 4 i musi być rezerwa (chociaż nie musiały, bo dwukierunkowych Bet się przecież nie pozbyliśmy). Więc 1 i 7 chyba "nie bo nie", chociaż jak było weekendowe zamknięcie trasy na Turkusową, to Gammy na 7 się pojawiły i problemów nie było.
Wygląda więc na to, że kupiono nowe tramwaje tylko dla pasażerów korzystających z linii do/z Pomorzan, pozostali nie zaznają smaku podróżowania najnowocześniejszym taborem w mieście :P Czy to rozsądne? Mam wątpliwości. Tym bardziej, że jeszcze przed wakacjami dochodziło do sytuacji, gdzie odwoływano kursy z braku taboru lub puszczano solówki w szczycie, byleby tylko nie wysłać Gammy "gdzieś indziej". I to już moim zdaniem jest niegospodarność, zwłaszcza jeśli za odwołane kursy płaci się kary.
Dzięki, nie będę ukrywał że byłeś w grupie osób na której wypowiedź liczyłem bo wiem, że wnosi ona konkrety do tej dyskusji.
Potwierdzała by ona moje obserwacje, że nie ma racjonalnego powodu dla którego na mieście pojawia się tak mało pojazdów niskopodłogowych i są dni że ponad 60% z nich zostaje w zajezdni... Oczywiście chętnie wysłucham innych głosów, jeśli ktoś coś wie i mógłby się tym podzielić.
Dzisiaj ponownie na mieście 4 Gammy. Zaglądają tutaj także dziennikarze, więc może kogoś zainteresuje szerzej ten temat. Również uważam, że to jakiś absurd i tak na prawdę działanie na szkodę mieszkańców.
wysłane przez
wolvo1565
27
No i dzisiaj na mieście kursowały całe 3 Gammy (25%). Do tego jak to zwykle bywa w weekendy mniej więcej połowa Swingów oraz 2 Bety. Można się było tego spodziewać. W efekcie po mieście jeździło dzisiaj 19 tramwajów niskopodłogowych na 50 dostępnych (mniej niż 40%). Piękny wynik.
Pamiętać trzeba o tym, że Gammy mają problem z wjazdem na Turkusową (peron "dwójki") czy Potulicką (peron "dziewiątki") - a czy zostało to poprawione, tego nie wiadomo.
Spoko, dzisiaj jak widać na "dwójce" i "siódemce" kursują dwukierunkowe Bety :D a na "trójce" tylko 2 Gammy, więc oszczędzanie niskopodłogowego taboru trwa w najlepsze :)
wysłane przez
z@kręcony17
−3
Pamiętać trzeba o tym, że Gammy mają problem z wjazdem na Turkusową (peron "dwójki") czy Potulicką (peron "dziewiątki") - a czy zostało to poprawione, tego nie wiadomo.
Z wjazdem na tor 9 nie ma żadnego problemu przecież. Co do wjazdu 2ki na pętli Turkusowa nic się nie zmieniło.
Spoko, dzisiaj jak widać na "dwójce" i "siódemce" kursują dwukierunkowe Bety :D a na "trójce" tylko 2 Gammy, więc oszczędzanie niskopodłogowego taboru trwa w najlepsze :)
Należy pamiętać o tym, że wczoraj i dzisiaj obowiązuje weekendowy rozkład. Uważam, że dopiero od 1.9. gdy zacznie obowiązywać nowy rozkład jazdy, można będzie ocenić czy „oszczędzanie niskopodłogowego taboru trwa w najlepsze” czy też nie.😌 A z tego co widziałem, to:
- w dni powszednie w godzinach szczytu ma wyjeżdżać 28 pojazdów niskopodłogowych oraz częściowo niskopodłogowych
- w soboty 24 pojazdów niskopodłogowych oraz częściowo niskopodłogowych
- a w niedziele 20 pojazdów niskopodłogowych oraz częściowo niskopodłogowych
Czy to mało lub dużo? Nie mi to oceniać. Zobaczymy we wrześniu jak wszystko ruszy.😁
wysłane przez
SirMotorniczy_91
−1
"Tylko" to słowo względne bo z reguły na "trójce" widać tylko jedną Gammę 😉 Poczekajmy aż na 12 po rozkładzie wakacyjnym w tygodniu pojawi się kilkanaście brygad (w tym szczytowych). Na pocieszenie mogę tylko dodać, że od poniedziałku do piątku wszystkie obsługuje EZP 🙂
wysłane przez
MQ
?
wysłane przez
Kuba Spociński
0
Myślę, że niemałe znaczenie w tym wszystkim ma to, że grafiki dla motorniczych na sierpień zakładały kursowanie 4 i 12 do końca miesiąca. Komunikat o zawieszeniu kursowania wyszedł dopiero jakiś tydzień temu.
Ale przecież była jedna gamma na 7 i na 2 jak dojeżdżały do Dworcowej i nie było problemu więc można byłoby dać chociaż jedną a nawet dwie gammy na 7 , czy jest problem wjazdem na peron 7 na Turkusowej ?
wysłane przez
antonioo.mkm
18
Ale przecież była jedna gamma na 7 i na 2 jak dojeżdżały do Dworcowej i nie było problemu więc można byłoby dać chociaż jedną a nawet dwie gammy na 7 , czy jest problem wjazdem na peron 7 na Turkusowej ?
Problemem jest skrajnia, już gdzieś było pisane na ten temat.
^_^
wysłane przez
z@kręcony17
−3
Problemem jest skrajnia, już gdzieś było pisane na ten temat.
Problemem na Turkusowej, jest jedynie wjazd na peron linii 2😉 tak to gammy podczas szkoleń bez problemu śmigały po całej SST.
wysłane przez
antonioo.mkm
18
Problemem na Turkusowej, jest jedynie wjazd na peron linii 2😉 tak to gammy podczas szkoleń bez problemu śmigały po całej SST.
A to nie wiedziałem nawet, dzięki za informacje 🙂
^_^
wysłane przez
Maciej
4
Rzecznik mówił o problemach na liniach 2 oraz 9 (https://radioszczecin.pl/1,506534,moderusy-na-razie-niedostepne-dla-linii-2-i-9). Przynajmniej tyle oficjalnego info.
Natomiast ciekawe, czy jednak nie ma jakiegoś większego problemu, bo tak się jakoś dziwnie składa, że póki co Gammy regularnie jeżdżą tylko na linii 3.
W sobotę wyjechały 3 sztuki, niedzielę 2, a dziś 4 i też tylko na trójkę. Od trzech dni ich wykorzystanie nie przekracza 1/3...
No może trochę lepiej, bo akurat #636 nie wyjeżdża od maja więc załóżmy że dostępnych jest 11 sztuk ;-) Ktoś wie swoją drogą co się nią dzieje?
wysłane przez
reżyser zditm
6
wysłane przez
mrstahuu
1
Stoi na zajezdni po kolizji, którą miał w Maju. Znajomy motorniczy mówił że szkody wycenili na 100 tysięcy złotych.
Czyli wychodzi że porządnie strzelony. Szkoda. Pytanie też z czyjej winy i czy ubezpieczyciel pokryje z OC/AC?
Nie zmienia to faktu, że jest 11 wagonów do dyspozycji. Słabo, że jeżdżą 3.
maventplan.pl