Forum

Duszno w autobusach

Mimo upałów w szczecińskich autobusach nie jest wykorzystywana klimatyzacja. Na domiar złego pojazdy z takim systemem mają tylko małe lufciki. Wewnątrz nie można wytrzymać z gorąca.

wysłane przez tallyhoo

Jestem wrocławianinem. Obecnie wrocławskie MPK ma ponad setkę volvo 7700 w odmianach solo i przegub. W teorii wszyskie klimatyzowane, ale rzadko można tego doświadczyć. Jeden ze znajomych kierowców przyznał mi się kiedyś, że kierowcy mają tzw dodatek ekologiczny, ustalany indywidualnie ze względu na niższe zużycie paliwa. A że klimatyzacja nie działa sama z siebie to.. lepiej ją wyłączyć, albo nie włączać jej wogóle, bo zwiększa to zużycie i zmniejsza dodatek dla kierowcy. Dlatego standardem jest tzw klimatyzacja dynamiczna polegająca na otwarciu lufcików i klap dachowych, aby nieco przez nie nawiało. A że Volvo w tym względzie (rozmiary) ustępują Ikarusom niewiele to daje. Ponadto w centrum autobusy nie poruszają sie zbyt szybko i nie ma siły, aby mogły sie przewietrzyć. A prośby do kierowców są kwitowane tak samo jak u Was - "popsuło się". Codziennie odbieram dziecko ze szkoły i musze przejechać z nim 5 przystanków. Pewnego czerwcowego dnia usłyszałem "Tatusiu, poczekajmy na Ikarusa, on strasznie trzęsie, ale od tego nie bedzie mi niedobrze". I tyle w tym temacie
Duszno w autobusach · 18 lat temu · MQ
Re: Duszno w autobusach · 18 lat temu · Phobos
Re: Duszno w autobusach · 18 lat temu · rt69
Re: Duszno w autobusach · 18 lat temu · leks
Re: Duszno w autobusach · 18 lat temu · MQ
Re: Duszno w autobusach · 18 lat temu · marko
Re: Duszno w autobusach · 18 lat temu · Luke_Police 
Re: Duszno w autobusach · 18 lat temu · novy (gość)
Re: Duszno w autobusach · 18 lat temu · t105n 
Re: Duszno w autobusach · 18 lat temu · Piotr
Re: Duszno w autobusach · 18 lat temu · marko
Re: Duszno w autobusach · 18 lat temu · yo (gość)
Re: Duszno w autobusach · 18 lat temu · leks
Przekręcili nazwisko · 18 lat temu · X
Re: Przekręcili nazwisko · 18 lat temu · konjo 
Przekręcili też nazwę · 18 lat temu · t105n 
dodatek ekologiczny · 18 lat temu · tallyhoo