Forum

Zimowe kłopoty TIR-ów mają swoje konsekwencje dla...

zdjęcie
Zimowe kłopoty TIR-ów mają swoje konsekwencje dla komunikacji tramwajowej
zbyt mało ocen, aby obliczyć średnią
swiderski napisał(a):

> Takie rzeczy to się fajnie pisze nie znając rynku i jak się siedzi > za biurkiem. Wiesz po jakich stawkach jeżdżą nasi przewożnicy? > Prawda jest taka, że albo zwalniasz ludzi i sprzedajesz tabor (czego > nikt nie chce) albo jeździsz po kosztach. Jest niby trochę lepiej > niż kilka miesięcy temu, ale o jakiejkolwiek odnowie tabory, > kupowaniu fanaberii itp nie ma mowy.

Nie jestem znawcą przewozów, ale jakoś poznałem realia polskiego kapitalizmu. Przewoźnik zawsze będzie narzekał i ciął koszty, nawet przy stawce 10PLN/km. Jeżeli jest to tak nieopłacalny biznes, to dlaczego się przy nim trzymają? Chyba nie chcesz powiedzieć, że oni pełnią misję? Zarabiają na tym i chyba nieźle, skoro firmy trwają i powstają nowe.

> Prawda jest taka, że TIR'y muszą jeździć, jeżeli chcesz mieć rano > w sklepie pieczywo czy twarożek. Nie ważne, czy nam się to podoba > czy nie. Bo hasła w stylu 'tiry na tory', to wiemy gdzie możemy sobie > w tej chwili włożyć.

Tylko, że pieczywo i twarożek, to ja kupuję rano i niekoniecznie musi on być do sklepu dostarczany w godzinach szczytu. Spokojnie można wprowadzić zakaz wjazdu TIR-ów do miast w godzinach 6-18. Swiat się nie zawali, a w sklepach dalej będzie pieczywo, twarożek i wiele innych potrzebnych artykułów. Można tez tworzyć centra dystrybucji, umiejscowione na obrzeżach miast, czy terenach przemysłowych, a towar rozwozić mniejszymi samochodami. TIR-y na tory, jest fajnym hasłem, ale w Polsce tylko hasłem. Porównaj sobie różnicę w nakładach państwa na infrastrukturę kolejową, a drogową. Znajdziesz odpowiedź dlaczego TIR-y jeżdżą po drogach.

> Każdy kto umie liczyć widzi jak jest. Ile kosztowało paliwo pół > roku temu, a ile kosztuje teraz?

Mniej masła kolego, to i skleroza będzie mniejsza. Wczoraj kupowałem paliwo w cenie 4,76 PLN/litr, a rok temu płaciłem w granicach 4,95 PLN/litr. Rok temu cena była wyższa, tylko na wiosnę znacznie spadła. Człowiek szybko przyzwyczaja się do dobrego i zapomina co było rok temu.

> A stawki - dokładnie takie same.

W połowie roku, musieli więc mieć eldorado.
Re: Zimowe kłopoty TIR-ów mają swoje konsekwencje dla... · 13 lat temu · MarcinB