Forum

Jaki jest stan szczecińskich tramwajów? „Wagony się wręcz rozpadają” kontra „sukcesywne remonty i modernizacje”

„Stan szczecińskich wagonów jest katastrofalny. Swingi mają już po 14 lat, a wciąż nie wykonano napraw głównych. W zeszłym roku ponad połowa miała niesprawną klimatyzację dla motorniczych” – krytykuje pracownik Tramwajów Szczecińskich. „Spółka sukcesywnie prowadzi remonty i modernizacje posiadanych tramwajów” – zapewnia rzecznik prasowy Wojciech Jachim.

lhb178 napisał(a):
ciach

Odniosę się może od razu do wszystkiego co napisałeś. Uważam, że należy robić jedno i drugiego nie zaniedbywać. Nie zgadzam się, że mamy do wyboru tylko dwie opcje: postawić w 100% na KM, a kierowcom maksymalnie utrudniać życie, a najlepiej to im zakazać w ogóle posiadania aut albo poruszania się tymi autami po mieście, bo wszyscy mają jeździć KM i tyle. To jest właśnie komunizm, bo to za komuny był tego typu zamordyzm w różnych dziedzinach. I druga opcja: postawić wyłącznie na transport indywidualny, a KM całkowicie zaorać, niech sobie wszyscy jeżdżą prywatnymi autami, a jak ich nie stać albo z innego powodu nie mogą mieć auta to mają problem.

Otóż ja obydwa opisane powyżej podejścia całkowicie odrzucam. Moim zdaniem powinno się właśnie równoważyć rożne rodzaje transportu (tak rozumiem określenie "zrównoważony transport"). I to nie znaczy, że każdemu po równo, ale to znaczy dać wybór mieszkańcom czym chcą się poruszać. Jak ktoś chce (albo musi z jakiegokolwiek powodu) jeździć KM to miasto powinno mu zaoferować tą KM na najwyższym możliwym poziomie, żeby mógł być z niej zadowolony. Ale jak ktoś preferuje transport indywidualny to również powinien mieć możliwość poruszania się po dobrze utrzymanych drogach, nie musieć krążyć 15 minut po okolicy żeby znaleźć miejsce do zaparkowania albo obawiać się mandatu za wjazd do jakiejś "strefy czystego transportu", bo jego auto akurat nie spełnia jakichś biurokratycznych wymogów co do wieku czy rodzaju napędu. Podobnie, jeśli ktoś woli poruszać się po mieście na rowerze to tak samo ma prawo oczekiwać od miasta, że będzie budowało kolejne ścieżki rowerowe czy modernizowało te najstarsze, którą są już w kiepskim stanie itd.

Powtórzę to co napisałem w którymś z poprzednich postów: obrona kierowców (przynajmniej taka jak ja ją rozumiem) nie oznacza np. walki z buspasami w centrum miasta. One oczywiście są tam potrzebne - niech KM daje ludziom ten dodatkowy atut przynajmniej w godzinach szczytu, że nie stoi w korkach - może wtedy niektórzy z własnej woli przesiądą się z auta na autobus czy tramwaj. Ale jak ktoś nadal woli stać w korku w swoim aucie, to powinien mieć do tego prawo.

Osobiście nie posiadam swojego auta i nie czuję takiej potrzeby. Oczywiście poruszam się czasem po mieście autem - z rodziną lub znajomymi. Ale jak jestem sam to zwykle wybieram rower (swój lub miejski), spacer lub właśnie KM. Czyli de facto korzystam z każdej formy transportu, jaka jest dostępna w mieście. I uważam, że mam prawo oczekiwać tego, że każda z nich będzie traktowana poważnie przez nasze władze.
3
Beta 604 · 2 lata temu · Fryga
Re: Beta 604 · 2 lata temu · Pepe
Re: Beta 604 · 1 rok temu · Fryga
Re: Beta 604 · 1 rok temu · Pepe
Re: Beta 604 · 1 rok temu · mrstahuu
Re: Brak społecznej inicjatywy i patrzenia władzy na rece · 2 lata temu · maciekos95