Forum

Co dalej z komunikacją autobusową w gminie Kołbaskowo? Pierwsze posiedzenie radnych

Podczas pierwszego posiedzenia połączonych komisji Rady Gminy radni rozpoczęli prace nad nowym modelem transportu publicznego. Spotkanie miało charakter roboczy, a jego celem było zidentyfikowanie problemów obecnego systemu i wskazanie możliwych kierunków zmian.

wysłane przez Majlo2016 45

z@kręcony17 napisał(a):
Wszyscy się tu wypowiadacie i jakieś fikcyjne plany smucie ale ilu z was tak naprawdę mieszka na terenie gminy Kołbaskowo i realnie zna problemu z tutejszą komunikacją miejską?

To ja się wypowiem z perspektywy mieszkańca Przecławia.

z@kręcony17 napisał(a):
Ja wam powiem tak, problemem jest linia 241 która wiecznie jest albo zapełniona po same brzegi albo puszczane są krótkie autobusy albo wcale nie przyjeżdżają „bo kierowca sobie wcześniej zjechał do zajezdni” (taką odpowiedź dostałem któregoś razu od dyspozytora).

Myślę, że z dwojga złego lepiej, żeby pojedyncze kursy 241 obsłużył krótki autobus, niż żeby pasażerowie z dwóch kursów mieli się potem tłoczyć w kolejnym, również przepełnionym.

Co do przepełnienia, całkiem problematycznym jest też zapełnienie 241 w niedzielę, gdzie od Zielonego Pola autobus jest cały zapchany ludźmi wracającymi z giełdy.

z@kręcony17 napisał(a):
Mieszkając na Przecławiu i korzystając często z komunikacji miejskiej wiem ze dużym problemem jest częstotliwość kursowania autobusów w weekendy. Z rana i pod wieczór powinny kursować co 40 lub co 60 minut jednak w ciągu dnia co 20 minut (chodzi mi głównie o sobotę).

40-60 minut byłoby zdecydowanie za rzadko. 20 minut za dnia byłoby zdecydowanie lepszą opcją, ale w pozostałych godzinach tj. wcześnie rano i wieczorem 30 minut jak najbardziej wystarczy. Dodatkowo, fajnie by było wytaktować 61 i 241. Kiedyś, jak zmieniał się rozkład 61 analogiczne zmieniał się także 241/81. Od wydłużenia do pętli SKM Podjuchy, takt w weekendy rozjechał się do 10/20/10/20, i chyba podobnie w dni powszednie. Nie wiem czym było to spowodowane, że nie zdecydowano się teraz na zmianę rozkładu 241.

z@kręcony17 napisał(a):
Pozostałe linie to też dramat patrząc na częstotliwość kursowania i powinny nastąpić jakieś zmiany jednak skierowanie wszystkich autobusów tylko do Cukrowej to bardzo kiepski pomysł. Poza tym tam nie ma możliwości zawracania dla autobusów jadących od strony Kwiatkowskiego + ma tam swój końcowy linia 60

Radni zamiast zdaje się najprostszego rozwiązania, jakim byłoby dołożenie paru kursów, i wtedy ewentualna zmiana klasy taboru na mniejszy, wpadli na pomysł rozwalenia całej siatki połączeń. XD.

Chyba każdy wie, (oprócz wspaniałych radnych :p) że skrócenie 241 itd. do Cukrowej jest skrajnie głupim pomysłem. Mieszkańcom Przecławia i Warzymic nie spodobało się że zabrano im autobus do Wyszyńskiego i Dworca, więc radni wpadli na pomysł żeby skrócić jeszcze do Cukrowej :D. (Wiem, za część trasy w mieście nie odpowiada Gmina)
Post został wyedytowany przez autora.
5
Consulting · 1 rok temu · iamsikorel
Re: Consulting · 1 rok temu · man
Re: Consulting · 1 rok temu · MQ
Re: Consulting · 1 rok temu · Tatra108
Re: Consulting · 1 rok temu · Majlo2016
Re: Consulting · 1 rok temu · Burdziq
Re: Consulting · 1 rok temu · man
Re: Consulting · 1 rok temu · z@kręcony17