Forum
Możliwość pisania na forum dostępna jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Tramwaje nie dzisiaj (aktualizacja na bieżąco)
To jest wątek zespolony, który powstał poprzez połączenie kilku wątków:
- Tramwaje nie dzisiaj (aktualizacja na bieżąco)
- Komunikacja zastępcza
wysłane przez
maciekos95
3
Tak, pamiętam to dość dobrze (pomimo tego, że wtedy dopiero kończyłem podstawówkę). Muszę przyznać, że tamten planowany strajk (do którego ostatecznie nie doszło) i przygotowania do niego ZDiTM-u okazały się szczęściem w nieszczęściu przy okazji blackoutu. Można było wziąć gotowca i natychmiast wcielić go w życie. Dzisiaj żadnego planu nie ma i efekt jest taki jak dzisiaj widzieliśmy.
Niemniej jednak, warto też zauważyć, że wtedy dużym wsparciem komunikacji zastępczej były PKS Szczecin (który w tamtych latach obsługiwał regularnie tylko nocki i czasem jakieś zatramwaje jeśli chodzi o sieć ZDiTM) oraz... PKS Gryfice, który OIDP posiadał wtedy swoją bazę terenową w Szczecinie. Wydaje mi się, że dzisiaj byłoby trudniej zorganizować tak obszerną komunikację zastępczą jak wtedy, bo po prostu nie ma skąd wziąć tylu autobusów i kierowców. Chyba, że ograniczylibyśmy bardzo znacząco normalne linie autobusowe (co pewnie należałoby zrobić, skoro jedyną alternatywą jest to co było dzisiaj, czyli prawie nic).
Niemniej jednak, warto też zauważyć, że wtedy dużym wsparciem komunikacji zastępczej były PKS Szczecin (który w tamtych latach obsługiwał regularnie tylko nocki i czasem jakieś zatramwaje jeśli chodzi o sieć ZDiTM) oraz... PKS Gryfice, który OIDP posiadał wtedy swoją bazę terenową w Szczecinie. Wydaje mi się, że dzisiaj byłoby trudniej zorganizować tak obszerną komunikację zastępczą jak wtedy, bo po prostu nie ma skąd wziąć tylu autobusów i kierowców. Chyba, że ograniczylibyśmy bardzo znacząco normalne linie autobusowe (co pewnie należałoby zrobić, skoro jedyną alternatywą jest to co było dzisiaj, czyli prawie nic).