Forum

Koncepcja zmian w komunikacji miejskiej w gminie Kołbaskowo

Na stronie internetowej gminy Kołbaskowo zaprezentowano dziś koncepcję zmian w sieci komunikacji miejskiej na obszarze gminy.

Burdziq napisał(a):
Będąc szczerym nie mam pojęcia jakie jest zapotrzebowanie. Mogę jedynie mówić za siebie i uważam, że 2-3 kursy 523 więcej do Przecławia byłyby przydatne. Jeśli chodzi o pozostałe wsie, to trzeba pytać mieszkańców robiąc jakieś ankiety, bo tylko tak można poznać realne zapotrzebowanie

Jeśli chodzi o gminę Dobra zauważyłem, że z linii 535 korzysta się szczególnie w porze wakacyjnej i wykorzystywana jest ona głównie przez lokalną młodzież i imprezowiczów. Zdarza się tak, że czasami nikt nie jeździ. Zimą bywało, że jeździł sam kierowca. Ostatnio wpadłem też na pomysł, że 523/2 obsługiwałoby wszystkie kursy na trasie Zajezdnia Golęcin - Przecław, ale w zamian za to mamy zamiast 5 kursów 4 kursy na noc i jeden wybrany kurs w weekendy mógłby zostać wydłużony do Kołbaskowa. Z kolei na 523/1 gdzieś koło 3:40 kierowca by mógł startować z Przecławia, a po dojeździe wykonywałby kurs do Kołbaskowa, gdzie potem w noce pracownicze (czyli noce nd/pon - czw/pt) zamieniałby się w 241/3, który zamiast zaczynać w Przecławiu zaczynałby w Kołbaskowie. Nie wiem czy dobry pomysł, pozostawiam to Wam do oceny.

Burdziq napisał(a):
Jeżeli chodzi o moją wizję, to zrobiłbym 537 z Cukrowej przez Hakena, Ustowo, Kurów, Siadła, Kołbaskowo, Moczyły do Kamieńca oraz 538 z Gumieniec przez Ostoję, Przylep, Stobno, Bobolin, Warnik, Barnisław do Smolęcina, a powrót przez Karwowo, Warzymice, Będargowo i dalej od Stobna tą samą trasą. Obydwie linie miałyby po 2 kursy w ciągu nocy i byłyby obsługiwane taborem MIKRO. Pytanie tylko czy takie zmiany są w ogóle potrzebne. Tak jak pisałem wyżej, trzeba by przeprowadzić konsultacje społeczne, żeby się nie okazało, że będzie to wożenie powietrza. Odchodząc na chwilę od tematu gminy Kołbaskowo zainteresowałbym się gminą Dobra. Zastanawia mnie szczególnie dynamicznie rozbudowujący się Mierzyn. Czy ktoś mieszkający w tych okolicach jest w stanie powiedzieć, czy nie ma potrzeby wydłużenia np. linii 528 do Grafitowej? Ogólnie rzecz ujmując w naszym mieście reforma nocek jest jak najbardziej potrzebna.

Co do 537 i 538 to miałem identyczny pomysł na identyczne trasy, ale bardziej pomyślałem, że mogłyby one działać na zasadzie transportu na żądanie i w razie potrzeby mieszkańcy zgłaszaliby chęć skorzystania jak to obecnie działa w Berlinie na niektórych liniach nocnych np. N53, gdzie kursują mikrobusy tylko po wcześniejszym zgłoszeniu telefonicznym. No po prostu rozwiązanie to samo, co mamy na liniach 904 i 908. Co do samej reformy nocek moim zdaniem problem pozostał i to spory, już nie mówiąc tylko o problemie nocnej komunikacji do gmin ościennych. Dla 8-tysięcznego Mierzyna prawdopodobnie dwa kursy 536 w tygodniu nie wystarczą i chętnie zobaczyłbym takie 528 na przedłużonej trasie. Ostatnio się także zastanawiałem czy przypadkiem mieszkańcom gminy nie brakuje późniejszych kursów realizowanych koło 2-3 w nocy zwłaszcza w weekendy i zmuszeni są na wcześniejsze powroty z imprez, aby załapać się na jedyny kurs 535 lub 536. Tak na prawdę jedyną gminą, która ma rozwiniętą komunikację nocną na przyzwoitym poziomie są Police, choć mam wrażenie, że nadal brakuje jakiegoś połączenia chociażby weekendowego przez Pilchowo i Tanowo.

"Siatka komunikacji nocnej w tym mieście przestarzała jak tabor Tramwajów Szczecińskich"
nowy Re: Koncepcja zmian w komunikacji miejskiej w gminie… · 3 tygodnie temu · Lisek1407