Forum

Dwa wykolejenia w dni dzisiejszym

wysłane przez mrstahuu 1

Dzisiaj doszło do dwóch wykolejeń w okolicach ul. Kolumba. Rzecznik TS wypowiedział się o nich w artykule w Kurierze następująco:

Jak poinformował Wojciech Jachim, rzecznik prasowy spółki Tramwaje Szczecińskie, przyczyną wykolejenia tramwaju linii nr 6 na ul. Dworcowej mogły być zanieczyszczenia zalegające w torowisku. Jak podkreślił, jest to odcinek torów wykorzystywany stosunkowo rzadko.

Do zdarzenia doszło podczas wprowadzonego wcześniej objazdu. Tramwaj linii nr 6 został skierowany na trasę zastępczą po tym, jak wcześniej na ul. Kolumba wykoleił się tramwaj linii nr 3.

Wykolejenie tramwaju, jak widziałem nastąpiło na wysokości skrzyżowania Dworcowej z Rybacką (w kierunku do góry, czyli Bramy Portowej), czyli na odcinku regularnie eksploatowanym przez trójkę.

W związku z tym mam pytania:
- Po pierwsze, gdzie dokładnie wykoleiła się trójka na Kolumba,
- Czy pomyliłem miejsca wykolejeń?
- Dlaczego rzecznik powiedział że to rzadko używany odcinek?
- Po co była dobudowa relacji na rondzie przy Dworcu skoro trójkę i tak puścili na Potulicką, zamiast Brama Portowa - Dworcowa - Nowa - Nabrzeże Wieleckie - Dworcowa - Brama Portowa.

Oczywiście celem wpisu nie jest poddawanie w wątpliwość kompetencji Centrali Ruchu, po prostu jestem ciekaw dlaczego tak?

Coś się nie zgadza w „zeznaniach” rzecznika. Będę wdzięczny za informacje jak było naprawdę. Dziękuję.

maventplan.pl
Post został wyedytowany przez autora.
2
Dwa wykolejenia w dni dzisiejszym · 1 miesiąc temu · mrstahuu