Forum
Wprawdzie HIT już dawno nie istnieje, ale grunt, że nisko...
wysłane przez
end
52
Teraz zbliża się Wszystkich Świętych i zobaczymy czy SPAK się postara (w co jednak wątpię).
Czy zaprogramowanie wyświetlacza naprawdę jest aż takie trudne? Czy to tylko "lenistwo" ze strony spółek?
Na giełdzie większość nie ma racji; Na giełdzie drzewa nie rosną do nieba; Kupuj plotki, sprzedawaj fakty; Kupuj kiedy leje się krew
wysłane przez Filip_Police
> O ile SPAD i SPPK > jakoś dbają o rzetelną informację na wyświetlaczach, to > SPAK w ogóle się tym nie przejmuje.
Andek, w sumie to wygląda tak: -SPPK ma na wyświetlaczach napisy, bo oni mają sterowniki SGR3000 -> są nie tylko od rozkładów, ale też od wyświeltaczy. . W związku z tym jeżeli autobus ma wgrany rozkład to i posiada wyświetlacze. Można też ustawiać dowolne wyświetlacze bez rozkładów.* -SPAD tak jak SPAK ma w autobusach sterownik SGR2000 + sterownik od wyświetlaczy (nie współpracują ze sobą). Nawet jeżeli kierowca ma do dyspozycji rozkład w autokomputerze to nie ma wyświetlaczy innych od wgranych w sterownika wyświetlaczy. Nie ma opcji wgrywania wyświetlaczy przez kierowcę (zajmuje się tym informatyk zakładowy).
Zauważ jednak, że SPAD zmian trasy z ingerencją w przystanek końcowy ma rzadko (a kiedy są to wtedy tak jak w SPAKu [przykład: 62 z B. Górniczego do Transportowej, 62 ze Słupskiej do Wielgowa])
Troszkę się rozpisałem :p * - w SPPK jest tabor, który ma sterowniki do wyświetlaczy (i tym samym nie współpracują z autokomputerem), czyli MAN-y NG312(761-764), MAN-y NL262(3030-3032) oraz MAN NL222(3035). Jest to uciążliwe, sterowniki nie były aktualizowane od ich początków eksploatacji, SPPK nie jest w stanie modyfikować je, bo robił je SPAD.
wysłane przez
Pepe
254
> Tak a propo wyświetlaczy w ogólności. Czy tak trudno jest > zaprogramować wyświetlacz z innym wariantem (mam na myśli > TESCO hipermarket, zamiast tego co jest)?
Może dlatego, że nie takie wozy są przeznaczone na stałe na linie hipermarketowe.
O ile SPAD i SPPK > jakoś dbają o rzetelną informację na wyświetlaczach
SPPK dba o rzetelną informację? Dość dobry żart. Ogólnie idzie ku lepszemu. Police spisywały się beznadziejnie w wakacje i przed nimi. Przykładem bałagan na 110 oraz na 806 i 863 w czerwcu i lipcu. Potem od AT6 zaczęło się zdecydowanie poprawiać. Zobaczymy co będzie dalej. Jednak fatalnie jest z tablicami. Poodklejane, wymazane, pogryzione, różowe, kropkowane itp. Żadnego ładu i składu. Poza tym przez pewien czas nie wiedziano tam jak wygląda kolor pomarańczowy.
> SPAK w ogóle się tym nie przejmuje. A widać to przede > wszystkim gdy są zmiany tras, linie zastępcze, itp. Dobrym > przykładem jest linia 69bis. W autobusach umieszcza się > tylko małą tablicę dyktową
Jeśli obserwowałeś SPAK dwa, trzy lata temu to wtedy sytuacja była taka, że nawet jednej "remontowej" tablicy nie potrafili zrobić. Z nimi jest różnie. Są + jak zrobienie wariantu 69 Dobromiry, są i minusy takie jak przytaczasz z 69 Bis.
> Teraz zbliża się Wszystkich Świętych i zobaczymy czy SPAK > się postara
A niby z czym miałby się postarać? D67, 67s?, D53 na (aż w tym roku) dwa dni przewozowe? Oj, lepiej licz na siebie.
wysłane przez
end
52
> A niby z czym miałby się postarać? D67, 67s?, D53 na (aż w > tym roku) dwa dni przewozowe? Oj, lepiej licz na siebie.
No tak, ale należy pamiętać, że te dni się powtarzają co roku. :] A poza tym SPAD w tamtym roku miał "D67" na wyświetlaczach. Negatywnym wyjątkiem był znowu SPAK.
Na giełdzie większość nie ma racji; Na giełdzie drzewa nie rosną do nieba; Kupuj plotki, sprzedawaj fakty; Kupuj kiedy leje się krew
wysłane przez bniedzwiecki
> Negatywnym wyjątkiem był znowu SPAK.
E tam, ale miał chociaż tablice. A skoro już się tak mamy czepiac to ciekawszym wyjątkiem był napis na wyświetlaczu polickiego MAN-a NG262 #767 :P
wysłane przez
Jasiek
37
> O ile SPAD i SPPK > jakoś dbają o rzetelną informację na wyświetlaczach,
Oj ja bym tak SPAD-u nie wychwalał pod tym względem, ponieważ o ile zawartość sterowników od wyświetlaczy jest aktualizowana, to z termometrami już gorzej. Istnieje co najmniej kilka tablic dla linii 54, 55, 65, 71 na której można znaleźć przystanek Most Cłowy, a także na tablicach linii 71 Struga MZK, który jest zaznaczony jako istniejący w kierunku Osiedla Słoneczne, a w drugą stronę jakby go nie było, a w rzeczywistości jest na odwrót, oczywiście pomijam już nieaktualną nazwę. Następny przykład to linia 73, gdzie na termometrach do dziś zaznaczone jest Basen Górniczy "L" i Basen Górniczy "P", zamiast odpowiednio "Z" i "D", a wynika to z tego że krótko przed uruchomieniem linii 73 jako okrężnej, nastąpiła zmiana oznaczenia jak doskonale pamiętacie z 73L i 73P na 73Z i 73D, no ale na termometrach już tego poprawić się nie chciało. Kolejny przykład to linia 84, na której termometrach nie ma przystanku Walecznych i od początku nie było, mimo tego że autobusy tej linii zatrzymują się od zawsze na tym przystanku, jadąc w kierunku Basenu Górniczego. Wiem że to szczegóły, no ale takich przykładów jeszcze by się znalazło.
-- lukas -> jasiek
wysłane przez stoch
[ciach]
To samo jest w SPPK do dziś na termometrach są stare nazwy przystanków np. Piłsudskiego Wiadukt, zamiast Police Przybora itp. Na tablicach powinno być, że z jednej strony termometr, a z drugiej numer linii i trasa (nazwy pętli), ale w SPPK na tablicach z obu stron są numery i trasa, a termometru nie ma. Inny przykład: w autobusach linii 109 nie ma tablic na trasie Police Tanowska Szkoła (Police Szkoła) - Police Rynek, tylko Police Rynek - Siedlice. O tablicach linii 863 to szkoda gadać... dla niedowidzących napisana różowym (!) lub czarnym pisakiem. Miejmy nadzieję, że ten koszmar z tablicami nareszcie się skończy...
wysłane przez
Pepe
254
> O tablicach linii 863 to szkoda > gadać... dla niedowidzących napisana różowym (!) lub czarnym > pisakiem. Miejmy nadzieję, że ten koszmar z tablicami nareszcie > się skończy...
A najlepsze jest teraz przystosowanie tych tablic do linii 63. Ósemka została rozmazana ścierką i już mamy gotowe tablice...
> To samo jest w SPPK do dziś na termometrach są stare nazwy > przystanków np. Piłsudskiego Wiadukt, zamiast Police Przybora > itp.
Eee, to nic. Ostatnio trafiłem na 107 ze strefą ;)
-- "Bułki macane należą do macanta" - (C) Społem na ul. Buczka, z wiadomych czasów...
Intergalactic Proton Powered Electrical Tentacled Advertising Droids
wysłane przez
djdark
0
> Eee, to nic. Ostatnio trafiłem na 107 ze strefą ;)
Taaa, a na A (brygady SPAK) można trafić na tablice z przyszłości :) z nowymi czasami przejazdu i nowymi nazwami przystanków :P
-- Kupię sobie karabin, I będę wszystkich kochał,
Kupię sobie karabin, I będę walczył o pokój.
"Bo nie ma. NIE MA. N I E M A ! Zrozumiał? NIE MA! NIE MA! NIE MA! NIE MA! NIE MA! NIE MA! NIE MA!" (c) Mareczek
> Oj ja bym tak SPAD-u nie wychwalał pod tym względem...
Ja też. Wczoraj ze zdziwieniem dostrzegłem Volvo z całkowicie żółtym/zielonym (jak kto woli) wyświetlaczem, a za informację za przednią szybą robiła dykta, wypisana mazakiem w stylu "Wir-Mar Wiszesława". W dodatku o ile 53 dało się dostrzec, o tyle "D" już nie za bardzo...
-- Przełożony ma ZAWSZE rację, niestety...
Przełożony ma ZAWSZE rację, niestety...
wysłane przez
t105n
49
> O ile SPAD i SPPK > jakoś dbają o rzetelną informację na wyświetlaczach,
O SPAD się nie wypowiem, ale z dobrą opinią o SPPK to przesadziłeś. W pewnym okresie (maj-czerwiec) 4-5 razy w tygodniu jechałem "stosiódemką" do pętli "Police Osiedle Chemik" jak głosił wyświetlacz (a czasem nawet gadaczka zapowiadała ostatnie przystanki w Policach), chociaż autobus kierował się do Rodła. Teraz się to poprawiło.